09.4 19:30ч
Велико Търново
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  
 АНДРЕЙ ПАУНОВ
 КАПИТАЛ
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    България       година    2008      времетраене    6мин
жанр    Документален       технология    Черно бели      тема    Абсурд
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 9 Юни 2013
Т ози филм е част от поредицата Капитал 15, в която 15 филма, правени от 15 различни режисьора, онагледяват българската действителност от 1994 до 2008г. Вече ви представих Омлет преди известно време, който впрочем бързо стана един от най-гледаните български филми в сайта. Този ретро филм не е художествена история, а представлява една неосъществена документалистика, което по същество пак го прави фикция, но не точно. И добре че... Всички вие, които сте водели съзнателен живот през българския социализъм, познавате добре устоите на режима, за които уж прогресът е ценност, но именно той е бил най-голямата илюзия на комунизма. Именно затова, тази реалност в 2000, колкото абсурдна изглежда, толкова и потенциално е възможна, ако не бяха големите събития в края на 80-те, които унищожиха този паразит и ни отвориха към света.

Аз съм роден 3 години след старта на демокрацията в България и сигурно се чудите, защо говоря така смело за социализма, без да съм му съвременник. Защото съм чел много, разпитвал съм хора, гледал съм всеки документален филм, посветен на социализма, и следя общественото мнение от няколко години, особено когато се постави за стотен път баналната и мухлясала тема дали през комунизма е било по-добре. Тема, по която старците казват „ДА“, а младите или казват „НЕ“ или не знаят за какво става дума, защото родителите им не са отделили достатъчно време да ги посветят в тази тъмна част на българската история. Но не съм нито политик, нито историк, нито аналитичен журналист, за да навлизам в тази сложна тема, чиито изводи са прости и всеки, който отказва да ги приеме, просто не иска да се адаптира към реалността.

Защо споделям с вас "2000"?! Първо, защото кинематографично е перфектен в стила си „ретро филм“. Второ, защото "2000" представлява своебразен прозорец към една паралелна Вселена, където Горбачов е бил друг човек или изобщо не е взимал властта в Русия, 1989г не е емблематична с нищо, социализмът остава... Една неосъществена агония. Много е добър!!! Както казва баща ми... Социализмът е една голяма яма, пълна с думичката няма! Приятно гледане.
#2000 #български #филм #българия #андрей #паунов #капитал #15 #bg #bulgaria #документален #черно #бял #игрално #кино

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018