11.8 21:00ч
Трявна
director  
producers  
production of  

държава    България       година    2008      времетраене    6мин
жанр    Документален       технология    Черно бели      тема    Абсурд
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 9 Юни 2013
Т ози филм е част от поредицата Капитал 15, в която 15 филма, правени от 15 различни режисьора, онагледяват българската действителност от 1994 до 2008г. Вече ви представих Омлет преди известно време, който впрочем бързо стана един от най-гледаните български филми в сайта. Този ретро филм не е художествена история, а представлява една неосъществена документалистика, което по същество пак го прави фикция, но не точно. И добре че... Всички вие, които сте водели съзнателен живот през българския социализъм, познавате добре устоите на режима, за които уж прогресът е ценност, но именно той е бил най-голямата илюзия на комунизма. Именно затова, тази реалност в 2000, колкото абсурдна изглежда, толкова и потенциално е възможна, ако не бяха големите събития в края на 80-те, които унищожиха този паразит и ни отвориха към света.

Аз съм роден 3 години след старта на демокрацията в България и сигурно се чудите, защо говоря така смело за социализма, без да съм му съвременник. Защото съм чел много, разпитвал съм хора, гледал съм всеки документален филм, посветен на социализма, и следя общественото мнение от няколко години, особено когато се постави за стотен път баналната и мухлясала тема дали през комунизма е било по-добре. Тема, по която старците казват „ДА“, а младите или казват „НЕ“ или не знаят за какво става дума, защото родителите им не са отделили достатъчно време да ги посветят в тази тъмна част на българската история. Но не съм нито политик, нито историк, нито аналитичен журналист, за да навлизам в тази сложна тема, чиито изводи са прости и всеки, който отказва да ги приеме, просто не иска да се адаптира към реалността.

Защо споделям с вас "2000"?! Първо, защото кинематографично е перфектен в стила си „ретро филм“. Второ, защото "2000" представлява своебразен прозорец към една паралелна Вселена, където Горбачов е бил друг човек или изобщо не е взимал властта в Русия, 1989г не е емблематична с нищо, социализмът остава... Една неосъществена агония. Много е добър!!! Както казва баща ми... Социализмът е една голяма яма, пълна с думичката няма! Приятно гледане.
#2000 #български #филм #българия #андрей #паунов #капитал #15 #bg #bulgaria #документален #черно #бял #игрално #кино

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018