10.12 20:00ч
Ѕлагоевград
–≈∆»—№ќ–  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  
—÷≈Ќј–»—“  
 JOE SILL
 BRIAN WHITE
 DAG SHAPSHAK
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    —јў       година    2012      времетраене    13мин
жанр    ‘антастика       технологи€    FX ефекти      тема     осмос
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
јнгел »ванов
публикувано на 2 јприл 2014
ј социаци€та с тазгодишни€ ќскаров хит Gravity на Alfonso Cuarón е неизбежна! » тук имаме героична дама, ко€то губи дъщер€ си и търси утеха или спасение в необ€тни€ космос. –азликата е, че детето умира не при инцидент, а от забол€ване, докато т€ е на миси€, като чрез flashback лини€та виждаме живота им на «ем€та. ¬ допълнение, вместо ƒжордж  луни, в “EXPO” се по€в€ва друга жена-космонавт, а финалът, уви, не е триуфално завръщане на родната планета.
 
‘илмът е студентски проект (Dodge College на Chapman University в ќриндж,  алифорни€) и усп€ва да събере като бюджет повече от половината от за€вената цел 10 000 $ в една от най-попул€рните платформи за crowdfunding. –ежисьорът Joe Sill очевидно има слабост към визуалните спецефекти. ¬ EXPO те заслужават ремарки. ≈дна проба по-високо са от това да бъдат пластмасови шаблони и да изглеждат нелепо. ¬ общи линии са сполучливи, а предизвикателството пред творчески€ екип съвсем не е за подцен€ване – с толкова малко кинти адекватно да визуализират космическа среда, лунна повърхност, катаклизми, костюми, совалки и прочее.
 
¬прочем, по-големи€т брат Gravity резонно обра техническите оскари – операторско майсторство, монтаж, звуков дизайн, fx и др. ‘илмът наистина е ефектно прежив€ване, дори само заради първи€ кадър, който трае н€колко хил€ди светлинни години. “ака де, палци горе за визи€та и на Gravity, и на EXPO. ќбаче...
 
ќбаче сходни€т сюжет е неубедителен и банален. Ќе казва нищо ново. ј в киното най-важна, все още, е добрата истори€, новата иде€. —амотна жена, ко€то изброжда ¬селената, за да преодолее загубата на най-свидното си същество? ќ , но темата за човешката вол€ изисква дълбочина и авторски открити€.  ато казахме дълбочина, помните ли Buried (2010) на Rodrigo Cortes!? Ќе необ€тно пространство и космически кораб, а ултраклаустрофобичен ковчег на н€колко метра под зем€та и единствено телефон с падаща батери€ на разположение. » отново „овекът, поставен в екстремни услови€ на оцел€ване, но значително по-грабващо, провокиращо и замисл€що за зрител€.
 
— две думи, и EXPO, и Gravity са прекрасни за мола, кола, пуканки и “ах-ах” от картинката, но имат малко или нищо общо с чисти€ св€т на идеите, с отговорното умозрително наблюдение в мрака на кинозалата или в храма на собствените мисли, възторзи и страхове. ј и по д€волите, накра€ поне вид€хме спасените дълги крака на —андра Ѕълок, както и все още стегнати€ й задник, неподвластен на гравитаци€та. Ќо в късометражката актрисата Daniela Flynn предпочита да страда предимно в костюм и скафандър. ѕростете за цинизма...
#EXPO #fx #—јў #United #States #space #космос #joe #sill #dag #shapshak #brian #white

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018