08.7 20:30ч
Пловдив
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  
 JULIUS AVERY
 BRIDLE PATH FILMS
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Австралия       година    2014      времетраене    13мин
жанр    Драма       технология    Игрално кино      тема   
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Васил Мирчев
публикувано на 14 Ноември 2014
В интернет открай време циркулира една носталгия в духа на Ние децата от 80-те, които играехме пред блока, без интернет... и т.н. Действително, децата на 80-те и 90-те донякъде са прави в преценките си, че днешното поколение расте едва ли не осакатено от всякакви социални контакти. Късометражният филм „Jerrycan” е за нас... децата на 80-те и 90-те.
 
Включвам и себе си в това число, защото като представител на това поколение, късометражният филм на Bridle Path Films  ми подейства като малка машина на времето, която ме върна, когато детството беше „реално и вълшебно”.
 
Сценарият, написан от режисьора и сценарист Julius Avery, разказва за бедните предградия на малък австралийски град. В центъра на немотията е поставен малкият Nathan (Tristan Burke), който живее в каравана, кара колело и слуша австралийска рок музика  (AC/DC). Той е момче, което просто иска да кара своето колело... Но когато лидерът на неговата момчешка банда го принуждава да направи нещо опасно и безотговорно, той ще трябва да направи своя избор да послуша главатаря или да се пребори със страха си от него...
 
Зад  Jerrycan не стоят многопластови теми или прикрити символики. Това е една простичка coming of an age (порастване, израстване в мъжество) история, която е гениално заснета, защото простичките неща всъщност са гениалните неща. Без сложен сценарий и неочаквани обрати (присъщи за късометражните форми ) филмът ни грабва с усещане за кино. Едно момче се задава с колелото си по пътя, от съседна пресечка се включва второ момче с колело, а после и трето, а след това и четвърто... Филмът изобилства от такъв род кинаджийски кадри.
 
Големият плюс на Jerrycan е, че оставя зрителя с чувство на неопределеност за епоха и място. Историята е универсална и би могла да се случи навсякъде по света (е, почти навсякъде), защото  всеки един от нас (е, почти всеки) е бил изправен пред избора, който трябва да направи Nathan (да фрасне побойника и да го постави на мястото му ) или е бил свидетел на подобна случка.
 
Децата в лентата са натуршчици -  сиреч не са професионални актьори, нито са минавали през актьорски курс. По принцип с деца се снима трудно. Доста трудно понякога, но в случая се е получило добре. Играта е естествена, непринудена и филмът ни остава с впечатление за едва ли не личностно изживяване.
 
Jerrycan на роден език означава резервна бензинова туба. Бензиновата туба действа като plot device в сюжета на този филм, но не бих искал да ви разкривам повече, защото е редно да видите филма сами. Този ключов компонент от лентата е разпознаваем от моето поколение, тъй като повечето от нас навярно си спомнят как в багажниците на колите на родителите ни лежеше по една метална туба с бензин.
 
Но както споменах по-горе Jerrycan е филм с универсално послание, което минава извън границите, които поставят поколенията.  Неслучайно лентата е спечелила не една награда – включително приз на фестивала в Кан.
#julius #avery #2014 #australia #drama #bully #teenagers #kids #хлапета #агресия #тормоз #училище #даскало #school #австралия #драма #кан #cannes #bridle #path #films

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018