14.12 19:30ч
—амоков
–≈∆»—№ќ–  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  
 JULIUS AVERY
 BRIDLE PATH FILMS
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    јвстрали€       година    2014      времетраене    13мин
жанр    ƒрама       технологи€    »грално кино      тема   
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
¬асил ћирчев
публикувано на 14 Ќоември 2014
¬ интернет открай време циркулира една носталги€ в духа на Ќие децата от 80-те, които играехме пред блока, без интернет... и т.н. ƒействително, децата на 80-те и 90-те дон€къде са прави в преценките си, че днешното поколение расте едва ли не осакатено от вс€какви социални контакти.  ъсометражни€т филм „Jerrycan” е за нас... децата на 80-те и 90-те.
 
¬ключвам и себе си в това число, защото като представител на това поколение, късометражни€т филм на Bridle Path Films  ми подейства като малка машина на времето, ко€то ме върна, когато детството беше „реално и вълшебно”.
 
—ценари€т, написан от режисьора и сценарист Julius Avery, разказва за бедните предгради€ на малък австралийски град. ¬ центъра на немоти€та е поставен малки€т Nathan (Tristan Burke), който живее в каравана, кара колело и слуша австралийска рок музика  (AC/DC). “ой е момче, което просто иска да кара своето колело... Ќо когато лидерът на неговата момчешка банда го принуждава да направи нещо опасно и безотговорно, той ще тр€бва да направи сво€ избор да послуша главатар€ или да се пребори със страха си от него...
 
«ад  Jerrycan не сто€т многопластови теми или прикрити символики. “ова е една простичка coming of an age (порастване, израстване в мъжество) истори€, ко€то е гениално заснета, защото простичките неща всъщност са гениалните неща. Ѕез сложен сценарий и неочаквани обрати (присъщи за късометражните форми ) филмът ни грабва с усещане за кино. ≈дно момче се задава с колелото си по път€, от съседна пресечка се включва второ момче с колело, а после и трето, а след това и четвърто... ‘илмът изобилства от такъв род кинаджийски кадри.
 
√олеми€т плюс на Jerrycan е, че остав€ зрител€ с чувство на неопределеност за епоха и м€сто. »стори€та е универсална и би могла да се случи навс€къде по света (е, почти навс€къде), защото  всеки един от нас (е, почти всеки) е бил изправен пред избора, който тр€бва да направи Nathan (да фрасне побойника и да го постави на м€стото му ) или е бил свидетел на подобна случка.
 
ƒецата в лентата са натуршчици -  сиреч не са професионални актьори, нито са минавали през актьорски курс. ѕо принцип с деца се снима трудно. ƒоста трудно пон€кога, но в случа€ се е получило добре. »грата е естествена, непринудена и филмът ни остава с впечатление за едва ли не личностно изжив€ване.
 
Jerrycan на роден език означава резервна бензинова туба. Ѕензиновата туба действа като plot device в сюжета на този филм, но не бих искал да ви разкривам повече, защото е редно да видите филма сами. “ози ключов компонент от лентата е разпознаваем от моето поколение, тъй като повечето от нас нав€рно си спомн€т как в багажниците на колите на родителите ни лежеше по една метална туба с бензин.
 
Ќо както споменах по-горе Jerrycan е филм с универсално послание, което минава извън границите, които постав€т поколени€та.  Ќеслучайно лентата е спечелила не една награда – включително приз на фестивала в  ан.
#julius #avery #2014 #australia #drama #bully #teenagers #kids #хлапета #агреси€ #тормоз #училище #даскало #school #австрали€ #драма #кан #cannes #bridle #path #films

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018