14.12 19:30ч
—амоков
режисьор  
продуцент  
сценарист  

държава     анада       година    2017      времетраене    22мин
жанр    ‘антастика —трашни       технологи€    FX ефекти      тема     онфликт ќцел€ване
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
»ван —тамболийски
публикувано на 28 януари 2018
  огато в началото на 2017 се по€виха първите сведени€ за новото студио на номинирани€  за ќскар режисьор Ќийл Ѕломкамп  - Oats Studios, sci-fi фенът в мен трепна. “р€бваше да минат н€колко месеца, за да дойде заветната дата 14 юни и първи€т филм от обещаните „експериментални късометражни филми" да се по€ви на б€л св€т.

Rakka ни пренас€ в едно мрачно бъдеще, където човечеството е подложено на геноцид и малкото останали хора се бор€т за оцел€ване. —игорни  ”ийвър  играе ƒжаспър, един от последните останали опълченци на човешката съпротива. „рез нейни€ глас зрител€т бива разходен из този постапокалиптичен св€т. ћонотонен и спокоен, той е точна противоположност на картините, които виждаме на екрана: умиращи градове, улици покрити с тлеещи трупове и деца-роби със страх в очите - депресиращи сцени в един хаотичен св€т. √ротескните гущероподобни хуманоидни извънземни експериментират с хората и ги използват за инкубатори на собственото си потомство. Ѕломкамп не спест€ва ужаса, напротив, той прави всички възможно да го изкара на преден план и го прави с плашеща лекота. —тига до там, че най-големи€т деградат  в нашите очи е надеждата на човечеството. — вс€ка следваща минута филмът вдига оборотите, които компенсират тежкото начало. 

“рудно е в 21 минути да разкажеш една изц€ло завършена истори€ от такъв калибър. Rakka e от типа филми с повече въпроси отколкото отговори в кра€, но тук това е търсен ефект. Ќамерението на Ѕломкамп  е да пуска нови части и отворени€т край засилва интереса към т€х. ¬ъзможно е това да раздразни н€кои от зрителите, които искат да вид€т един завършен филм, за да не се налага да чакат незнайно колко за следващата част на тази мрачна драма.
 
Rakka показва едни доста добри визуални ефекти и н€колко забавени кадъра, които изглеждат доста впечатл€ващо, усилват екшън моментите. Ќо нека това не ви заблуждава, тази фантастика е далеч от едно безсмислено развлечение: ако подходите към не€ без предразсъдъците, които обичайно съпътстват жанра, ще видите силното въздействие на мрачната човешка съдба и €ростната борба за оцел€ване в св€т, в който зад всеки ъгъл дебне смъртта.
#Neill #Blomkamp, #Oats, #Oats #Studios, #sci-fi, #horror, #alien, #drama, #Ќийл #Ѕломкамп, #фантастика, #ужаси, #извънземно, #извънземни, #драма

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018