режисьор  
продуцент  
сценарист  

държава    Канада       година    2017      времетраене    22мин
жанр    Фантастика Страшни       технология    FX ефекти      тема    Конфликт Оцеляване
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Иван Стамболийски
публикувано на 28 Януари 2018
К огато в началото на 2017 се появиха първите сведения за новото студио на номинирания  за Оскар режисьор Нийл Бломкамп  - Oats Studios, sci-fi фенът в мен трепна. Трябваше да минат няколко месеца, за да дойде заветната дата 14 юни и първият филм от обещаните „експериментални късометражни филми" да се появи на бял свят.

Rakka ни пренася в едно мрачно бъдеще, където човечеството е подложено на геноцид и малкото останали хора се борят за оцеляване. Сигорни  Уийвър  играе Джаспър, един от последните останали опълченци на човешката съпротива. Чрез нейния глас зрителят бива разходен из този постапокалиптичен свят. Монотонен и спокоен, той е точна противоположност на картините, които виждаме на екрана: умиращи градове, улици покрити с тлеещи трупове и деца-роби със страх в очите - депресиращи сцени в един хаотичен свят. Гротескните гущероподобни хуманоидни извънземни експериментират с хората и ги използват за инкубатори на собственото си потомство. Бломкамп не спестява ужаса, напротив, той прави всички възможно да го изкара на преден план и го прави с плашеща лекота. Стига до там, че най-големият деградат  в нашите очи е надеждата на човечеството. С всяка следваща минута филмът вдига оборотите, които компенсират тежкото начало. 

Трудно е в 21 минути да разкажеш една изцяло завършена история от такъв калибър. Rakka e от типа филми с повече въпроси отколкото отговори в края, но тук това е търсен ефект. Намерението на Бломкамп  е да пуска нови части и отвореният край засилва интереса към тях. Възможно е това да раздразни някои от зрителите, които искат да видят един завършен филм, за да не се налага да чакат незнайно колко за следващата част на тази мрачна драма.
 
Rakka показва едни доста добри визуални ефекти и няколко забавени кадъра, които изглеждат доста впечатляващо, усилват екшън моментите. Но нека това не ви заблуждава, тази фантастика е далеч от едно безсмислено развлечение: ако подходите към нея без предразсъдъците, които обичайно съпътстват жанра, ще видите силното въздействие на мрачната човешка съдба и яростната борба за оцеляване в свят, в който зад всеки ъгъл дебне смъртта.
#Neill #Blomkamp, #Oats, #Oats #Studios, #sci-fi, #horror, #alien, #drama, #Нийл #Бломкамп, #фантастика, #ужаси, #извънземно, #извънземни, #драма

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018