25.4 19:30ч
Велико Търново
РЕЖИСЬОР  
КИНЕМАТОГРАФИСТ  
СЦЕНАРИСТ  

държава    Канада       година    2015      времетраене    17мин
жанр    Фентъзи       технология    Музика      тема    Вдъхновение Красота
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Атанаска Чолакова
публикувано на 7 Март 2015
С началото си REQUIEM разбива всякакви очаквания. Изненада и шок – това може да се каже за първата половина на последната част от трилогията (KIN и Salvage). Действието се пренесе в града! Красивите и вземащи дъха природни кадри са заменени с високи сгради и небостъргачи, изкачването към върха на планината се трансформира в изкачване с асансьори в корпоративни сгради… Това е и началото на края – объркващо, трудно, замъглено и носещо усещането за неяснота.
 
Тази неяснота, обаче, не е само в съзнанието на зрителя, но и се визуализира в изражението и жестовете на главния персонаж – млад мъж, или порасналото вече дете от KIN. Докато гледаме тази финална част от трилогията непосредствено ставаме съпричастни към него. По майсторски начин е представено носталгичното усещане и копнежът по завръщане в приказното приключение, спомените и проблясъците от една друга, различна и магична реалност ни съпровождат през всеки един кадър.
 
Ако SALVAGE бе преходът от приказното в реалното, преход, който все още не се откъсна от магичната си цялост; сън, от който все още не сме се събудили, то в REQUIEM братята McKinnon ни събуждат от него – изкарват ни от дълбокия делириум на потопеното в магично състояние съзнание.
 
Неизменно в този динамичен сюжет присъстват и символите, които ни бяха дадени в първите два филма. Двата магични свята на KIN и SALVAGE се сливат в REQUIEM по един уникален начин. Чисто символично луната и фантастичният гарван се преплитат в едно време и едно пространство.
 
Финалът на трилогията е и нейното начало – връща ни в спомените на малкото русо момче от KIN, като преди това ни дава залезът на SALVAGE.
 
Представеният във втората част ранен пилот тук се трансформира в скитник, който среща вече порасналото момче от KIN, давайки му бялата перлена огърлица. В тези кадри сякаш се слива цялата пъстрота на трилогията – минало, настояще и бъдеще, природата и човекът, магичното и реалното са внедрени в този артефакт.
 
Изведнъж сънят се оказва дълбоко скрит в паметта ни спомен, копнежът по който е оставил дълбок отпечатък в съзнанието на порасналото вече дете. Този спомен всячески се стреми да изплува и преобърне реалното – да го трансформира в приказно, да го върне в неговото изконно битие.
 
REQUIEM  не е завършек, а начало… Шокът от встъпването в града постепенно се заменя с копнежа по природното и магичното. Монотонността, в която всички ние сме изпаднали е представена по брилянтен начин. В паметта на всеки един индивид споменът по приказното детство е наличен, споменът от магичното въображение на детето, което трансформира реалността с лекота.
 
Братя McKinnon ни дават една алтернатива, един нов път, в който се срещат миналото, настоящето и бъдещето на всеки един човек. Мистерията и въпросите, които остават след филма са неизменна част от неговия чар. Трилогията KIN е една приказка без край – тя започва там, откъдето свършва, водейки ни бавно през вълшебните пътища на спомените, съпроводени от неспирната мелодия на природното.
 
За мен трилогията на братята McKinnon няма еквивалент, тя е една визуална игра с природните елементи, игра, уплътнена чрез силата на музиката, движеща и внедряваща се дълбоко във всеки кадър. Всеки един зрител е оставен сам да интерпретира случващото се, сам да го приспособи към себе си и да намери отговорите, а именно в тяхното търсене е и уникалното преживяване, насладата KIN.
#Реквием #Requiem #Канада #Canada #Себ #Маккинън #Seb #McKinnon #Бен #Маккинън #Ben #McKinnon #Късометражно #кино #Short #film #Фентъзи #Fantasy #Музика #Music #Трилогия #Trilogy #Епичен #Epic #Магия #Magic

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
In Globo
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


9th LLF
PR notes


Stenata
PR notes


Арт Колеж
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
Културен център G8 София
Петното Пловдив
ДОМА фест с. Долна Малина
Wake Up Festival Wake Up
Лятно кино в парка Пловдив
хижа Амбарица Централен Балкан
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018