24.10 19:00ч
—офи€
–≈∆»—№ќ–  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“» » —÷≈Ќј–»—“»  
 Joshua Weigel
 Rebekah Weigel & Angie Alvarez
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    —јў       година    2009      времетраене    22мин
жанр    ƒрама       технологи€    »грално кино      тема    ¬дъхновение „овечност
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
»вайло ƒончев
публикувано на 26 януари 2015
ѕ одадената към безръки€ ”ил (Nick Vujicic) ръка може да прозвучи цинично, като безчувствена шега, но по същество е провокаци€ и ако се замислим – показва едно позитивно отношение към основни€ проблем, който „The Butterfly Circus” третира. ќбикновено изб€гваме да говорим за него, извръщаме глава, плитко съчувстваме или подхождаме със снизхождение. Ѕез да си даваме сметка, че това не го решава, а го задълбочава. Ќ€как не сме се научили да оцен€ваме само същността на хората, зависеща от т€х самите; все още вродените недостатъци пораждат съжаление, а „природните дадености” дават предимство.
 
¬ €понската митологи€ пеперудата се свързва с душата на човек, а в ƒревна √ърци€ думата за „пеперуда” и „душа” е една и съща – „психе”. ¬идна е метафората – един човек с незавидна съдба, неспособен да различи подигравката от възхищението, живеещ като експонат, предмет на присмех – разцъфва, прежив€ва сво€та инициаци€, превръща се от обект в субект и също като пеперудите – полита.
 
ѕолита към най-всепоглъщащата и пречистваща от всички природни стихии. ”ил по н€какъв свой начин събира огън€ на феникса с водата, за да ни разкрие „красотата, ко€то произлиза от прахта”.
 
‘илмът е с€каш нов прочит, на едно не толкова конкретно ниво, на истори€та на ƒжоузеф ћерик, известен като човекът-слон. јко в едноименната екранизаци€ на ƒейвид Ћинч от 1980 г. страданието, унижението и светското лицемерие са много повече на фокус, тук първите две са по-скоро щрих, а последното – отсъства. ¬ този ред на мисли „The Butterfly Circus” е по-позитивен, учи ни да откриваме красотата във всичко и всеки, да не се самосъжал€ваме и да се борим. »ли както господин ћендез (Eduardo Verastegui) казва –„ олкото по-трудна е борбата, толкова по-славен е триумфът”. ∆ивотът на Nick Vujicic доказва тъкмо това. “ой е роден със синдрома тетра амели€ (липсват му всички крайници) и след като се преборва със себе си основава собствена фондаци€, пише книга, пътува, изнас€ лекции и се жени.
 
ƒали това не е най-ценното послание на цирка на отхвърлените, но чудати, шарени и красиви пеперуди? „е проблемите съществуват на първо време в нас? „е най-великата борба водим в умовете си и едва когато € спечелим – зажив€ваме истински?   
 
ј в кра€ на филма – в сцената със сакатото момче – на човек му се приисква сам да отреже ръцете си, за да може да прегръща така.
#The #Butterfly #Circus #2009 #—јў #USA #драма #drama #Joshua #Weigel # #Eduardo #Verastegui #Nick #Vujicic #Doug #Jones #√ол€мата #депреси€ # Great #Depression #„овекът #слон #The #Elephant #Man #»вайло #ƒончев #Ivaylo #Donchev

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018