РЕЖИСЬОР И СЦЕНАРИСТ  
ПРОДУЦЕНТ  
 RUNAR RUNARSSON
 Zik Zak Kvikmyndir
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Исландия       година    2004      времетраене    17мин
жанр    Драма       технология    Игрално кино      тема    Изборът Тъга
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Ивайло Дончев
публикувано на 22 Март 2015
А ко „farm” тълкуваме като глагол, то заглавието на филма следва да значи „Последното обработване на земята”, а защо не – предсмъртното такова. Последният път, в който Храфн (Jón Sigurbjörnsson) ще направи това, наближава: старецът подготвя двойно погребение: на жена си... и на себе си.
 
Обективно погледнато – да копаеш гроб означава точно това – да обработваш земята. Поне в широкия смисъл на думата. А дали може да се разгледа и в тесния, земеделски, така да се каже, смисъл? Разбира се. Ние сме дошли от земята и в нея се връщаме, наторяваме я със себе си. Прах при прахта, класически сценарий.
 
Прави впечатление хладнокръвието и спокойствието, с което Храфн методично работи по последната си задача. Не го смущават нито посещението на доставчика, нито телефонните разговори с дъщеря му. Той е човек, изгубил всеки смисъл за живот. По – изглежда – поне две причини. И ако едната – смъртта на жена му – е очевидна, другата е сякаш по-леко загатната.
 
На него и на Гроа (Kristjana Vagnsdottir) им предстои да бъдат преместени в старчески дом. Последният пристан на никому потребни пенсионери, чиито роднини не искат да признаят, че просто не им се занимава? Така изглежда. И лъскавата брошурка не може да подлъже старецa. Дали мълчаливото погребение без церемония и близки не е неговото отмъщение към последните? Можем да гадаем.
 
През стените на къщата-единак се просмуква атмосферата на самота. За нея суровата природа на северозападна Исландия допринася доста – студеното море и побелелите като косите на Гроа върхове. Но не е само това: действието се развива бавно и майсторски ни кара да предусетим завършека. За някои може би той е изненада, за по-сетивните – може би  не.
 
Любовта като единствен смисъл на живота ни не е нова тема. Без жена си до него, Храфн така или иначе е мъртвец. Това, което му остава, е да бъде краен и естет. Той начервява устните на мъртвата Гроа, облича се добре и дръпва спусъка, който в случая е въже. Донякъде като в „Ромео и Жулиета”, само че на седемдесет и пет.
 
#The #Last #Farm #RUNAR #RUNARSSON #Jón #Sigurbjörnsson #Kristjana #Vagnsdottir #2004 #Исландия #Iceland #драма #drama #любов #love #смърт #death #самота #loneliness #старост #old #age # #Ивайло #Дончев #Ivaylo #Donchev

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018