24.10 19:00ч
—офи€
–≈∆»—№ќ– » —÷≈Ќј–»—“  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  
 RUNAR RUNARSSON
 Zik Zak Kvikmyndir
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    »сланди€       година    2004      времетраене    17мин
жанр    ƒрама       технологи€    »грално кино      тема    »зборът “ъга
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
»вайло ƒончев
публикувано на 22 ћарт 2015
ј ко „farm” тълкуваме като глагол, то заглавието на филма следва да значи „ѕоследното обработване на зем€та”, а защо не – предсмъртното такова. ѕоследни€т път, в който ’рафн (Jón Sigurbjörnsson) ще направи това, наближава: старецът подготв€ двойно погребение: на жена си... и на себе си.
 
ќбективно погледнато – да копаеш гроб означава точно това – да обработваш зем€та. ѕоне в широки€ смисъл на думата. ј дали може да се разгледа и в тесни€, земеделски, така да се каже, смисъл? –азбира се. Ќие сме дошли от зем€та и в не€ се връщаме, натор€ваме € със себе си. ѕрах при прахта, класически сценарий.
 
ѕрави впечатление хладнокръвието и спокойствието, с което ’рафн методично работи по последната си задача. Ќе го смущават нито посещението на доставчика, нито телефонните разговори с дъщер€ му. “ой е човек, изгубил всеки смисъл за живот. ѕо – изглежда – поне две причини. » ако едната – смъртта на жена му – е очевидна, другата е с€каш по-леко загатната.
 
Ќа него и на √роа (Kristjana Vagnsdottir) им предстои да бъдат преместени в старчески дом. ѕоследни€т пристан на никому потребни пенсионери, чиито роднини не искат да призна€т, че просто не им се занимава? “ака изглежда. » лъскавата брошурка не може да подлъже старецa. ƒали мълчаливото погребение без церемони€ и близки не е неговото отмъщение към последните? ћожем да гадаем.
 
ѕрез стените на къщата-единак се просмуква атмосферата на самота. «а не€ суровата природа на северозападна »сланди€ допринас€ доста – студеното море и побелелите като косите на √роа върхове. Ќо не е само това: действието се развива бавно и майсторски ни кара да предусетим завършека. «а н€кои може би той е изненада, за по-сетивните – може би  не.
 
Ћюбовта като единствен смисъл на живота ни не е нова тема. Ѕез жена си до него, ’рафн така или иначе е мъртвец. “ова, което му остава, е да бъде краен и естет. “ой начерв€ва устните на мъртвата √роа, облича се добре и дръпва спусъка, който в случа€ е въже. ƒон€къде като в „–омео и ∆улиета”, само че на седемдесет и пет.
 
#The #Last #Farm #RUNAR #RUNARSSON #Jón #Sigurbjörnsson #Kristjana #Vagnsdottir #2004 #»сланди€ #Iceland #драма #drama #любов #love #смърт #death #самота #loneliness #старост #old #age # #»вайло #ƒончев #Ivaylo #Donchev

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018