16.2 19:00ч
Самоков
режисьор и сценарист  
продуцент  
сценарист  

държава    Холандия       година    2015      времетраене    9мин
жанр    Драма       технология    Черно бели      тема    Тъга
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Светлана Тодорова
публикувано на 5 Май 2018
Н ачинът, по който тъгуваме е като начина, по който се смеем, като начина, по който обичаме, като начина, по който изразяваме себе си изобщо - не зависи от желанието, не подлежи на правила от типа редно/нередно, правилно/неправилно. И това е всъщност единственият възможен за нас начин да бъдем, да съществуваме, да сме себе си.

Има тъга, която шумно крещи през всяка пора, има тъга, която буквално прониква в клетките, има тъга, която е дълбоко скрита и невидима. Много форми и много изразни средства, но еднакъв резултат - поразяващо, нараняващо, мъчително усещане. Тъгата е странно хищно създание, което се намърдва вътре в теб и дълбае душата. Гризе те и малко по малко се превръща в част от теб, формира те и те изгражда, както водата постепенно дълбае камъка, придавайки му причудливи форми. Когато тя утихне и болката намалее, формите остават, празнотите личат. Неусетно ставаш различен. Загубите стават част от теб и е странно как отсъствието определя същността ти точно толкова, колкото и наличието.

Филмът на холандския режисьор Mees Peijnenburg успешно предава този абстрактен и някак отстранен начин, по който тъгуваме понякога. Главният герой продължава обичайното си ежедневие, наглед същия, но всъщност дълбоко променен. Чувството на загуба като че ли го дебне в засада и напада в най-неочаквани моменти. Без патетика и драматични прояви, усещането за тъга се е просмукало в същността му и красивите черно-бели кадри успяват да предадат това чувство на самота и загубата на смисъл и опора. За мен точно тази простота и изчистеност на изживяването звучи убедително и поразително познато. Неспособността да изразиш тъгата си е част от болката и е единственият начин да я изживееш. Правилен или не, общоприет или не - нямаш избор, така тъгуваш, това е твоят начин. Липсата на цветове е като временната помръкналост на света, тъгата винаги обезцветява, поглъща светлината.

A hole in my heart е смесица от документално и измислено. Филмът е сниман във френското село, което режисьорът е посещавал всяка година през ученическите си летни ваканции. Главният герой и приятелите му действително живеят там и това са техните домове, семейства и обкръжение. Никога преди това те не са били пред камера - може би затова присъствието им е така естествено.
Филмът е наистина красиво сниман и изгражда изключително цялостно, реалистично и заразително цял един свят от емоции. Тъгата, като всички емоции човешки, е сурово и безмилостно чувство и има своята поразителна красота...
 
#loss #soul #love #amsterdam #holland #netherlands #sadness #sad #brothers #family #apathy #любов #апатия #семейство #братя #тъга #тъжно #холандия #загуба #душа # #тъжна #човешка #история #human #story #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
e-svilengrad.com
PR notes


TV Darts
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


Zoya
PR notes


Stenata
PR notes


Time Heroes
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018