24.10 19:00ч
—офи€
режисьор и сценарист  
продуцент  
сценарист  

държава    ’оланди€       година    2015      времетраене    9мин
жанр    ƒрама       технологи€    „ерно бели      тема    “ъга
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
—ветлана “одорова
публикувано на 5 ћай 2018
Ќ ачинът, по който тъгуваме е като начина, по който се смеем, като начина, по който обичаме, като начина, по който израз€ваме себе си изобщо - не зависи от желанието, не подлежи на правила от типа редно/нередно, правилно/неправилно. » това е всъщност единствени€т възможен за нас начин да бъдем, да съществуваме, да сме себе си.

»ма тъга, ко€то шумно крещи през вс€ка пора, има тъга, ко€то буквално прониква в клетките, има тъга, ко€то е дълбоко скрита и невидима. ћного форми и много изразни средства, но еднакъв резултат - пораз€ващо, наран€ващо, мъчително усещане. “ъгата е странно хищно създание, което се намърдва вътре в теб и дълбае душата. √ризе те и малко по малко се превръща в част от теб, формира те и те изгражда, както водата постепенно дълбае камъка, придавайки му причудливи форми.  огато т€ утихне и болката намалее, формите остават, празнотите личат. Ќеусетно ставаш различен. «агубите стават част от теб и е странно как отсъствието определ€ същността ти точно толкова, колкото и наличието.

‘илмът на холандски€ режисьор Mees Peijnenburg успешно предава този абстрактен и н€как отстранен начин, по който тъгуваме пон€кога. √лавни€т герой продължава обичайното си ежедневие, наглед същи€, но всъщност дълбоко променен. „увството на загуба като че ли го дебне в засада и напада в най-неочаквани моменти. Ѕез патетика и драматични про€ви, усещането за тъга се е просмукало в същността му и красивите черно-бели кадри усп€ват да предадат това чувство на самота и загубата на смисъл и опора. «а мен точно тази простота и изчистеност на изжив€ването звучи убедително и поразително познато. Ќеспособността да изразиш тъгата си е част от болката и е единствени€т начин да € изживееш. ѕравилен или не, общоприет или не - н€маш избор, така тъгуваш, това е тво€т начин. Ћипсата на цветове е като временната помръкналост на света, тъгата винаги обезцвет€ва, поглъща светлината.

A hole in my heart е смесица от документално и измислено. ‘илмът е сниман във френското село, което режисьорът е посещавал вс€ка година през ученическите си летни ваканции. √лавни€т герой и при€телите му действително живе€т там и това са техните домове, семейства и обкръжение. Ќикога преди това те не са били пред камера - може би затова присъствието им е така естествено.
‘илмът е наистина красиво сниман и изгражда изключително ц€лостно, реалистично и заразително ц€л един св€т от емоции. “ъгата, като всички емоции човешки, е сурово и безмилостно чувство и има сво€та поразителна красота...
 
#loss #soul #love #amsterdam #holland #netherlands #sadness #sad #brothers #family #apathy #любов #апати€ #семейство #брат€ #тъга #тъжно #холанди€ #загуба #душа # #тъжна #човешка #истори€ #human #story #

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018