11.7 20:30ч
Пловдив
2015
номиниран
director  
producer  
writer  

държава    България       година    2015      времетраене    4мин
жанр    Поезия Философски       технология    Анимация      тема    Израстване Враждебност
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Калина Николова
публикувано на 10 Юни 2020
Е стествен роман в 8 глави не е филм, който се гледа само веднъж, но не е и такъв който можеш да си пуснеш всеки ден. Той е от онези филми, които гледаш неопределен брой пъти. Докато успееш да обелиш привидно лесно смилаемата опаковка, под която се крие истинския смисъл, скрит под повърхността ѝ.
Със своя индивидуален подход и присъща артистичност Милен Витанов рисува образи, създава паралелна реалност, в която 8 различни фрагмента от романа на Георги Господинов зазвучават задружно, обединени от един глас, впрочем този на самия писател.
Заемаща винаги централното пространство в кадъра на филма, караваната е убежището и крепостта за самотния продавач на сладолед, превърнал сладоледа в центъра на своя свят. Той е неговият Бог-  фин, млечен, но и обречен да се разтопи с идването на зимата. С надежда, че ще се открои от тълпата, героят се старае да придаде почерк и неподражаем вкус на своя продукт. Но сладоледените надежди се топят твърде бързо и изведнъж пред него надвисва опасността да фалира не само заради смяната на сезоните, а заради главозамайващото бетонно строителството превземащо всяко свободно кътче.
За да оцелее в един свят на кипяща масова индустриализация, героят е принуден да щампова всяка искрица на вдъхновение и артистичност. Колко трудно се оказва обаче да запази автентичността пред агресивната индустрия, която е готова да погълне сладоледа, не само без да заплати скромната сума, но и без дори за миг да се вгледа във фините послания изобразени на всяка фунийка. Никой не се вглежда вече в ситните букви, защото важно е съдържанието да бъде изконсумирано, а всичко излишно, тоест, всичко, което не е годно за поглъщане, да бъде сметено до кофата.
Но какво всъщност гласят странните надписи? Четейки ги ни се струва, че те сякаш образуват една добре звучаща мозайка от думи без да имат особен смисъл. Без да се ровим из дълбините на универсиалние послания, ще кажем просто, че чрез тях продавачът изразява себе си, предава своето лично послание на хората, от които най-вярна публика остават децата. Дзен дзенувам. Интересно е как само две думи са способни да поберат цялата житейска постмодерна филосфия на героя. Дзен дзенувам- формула, която сякаш достига единствено до незаслепеното от бляскави илюзии съзнание на децата. Същината на живота всъщност се намира в неговата простота, в едно отвъд, едно „някъде“, където хората все още живеят в къщи с „ш“ и „т“, чиито схлупени покриви биха седели някак смешно пред поредния новопостроен хотел. Но пък там, където природата все още е на власт и простотата на живеенето е в култ, там железните оковите не могат да пуснат своите корени.
 „За мен самия има нещо по-страшно от края- липсата на край. Ужасявам се, като си помисля, че свършекът е невъзможен. В това има повече апокалипсис, отколкото в приказките за апокалипсиса. Край няма.“
Георги Господинов

Палитрата от цветове се сменя и сивотата на картината влиза в унисон с мини-апокалипсиса който идва накрая на филма: Караваната избледнява и съответно бива изтръгната от мястото ѝ, а продавачът се е превърнал в поредния скитник. Всъщност ужасът тук е, че машината превръща всичко в един брезкраен кръговрат. Индивидът бива смазан, но строителството кипи с предишните си обороти, докато всичко не се повтори наново. Истинската заплаха за продавача, не е тази, че ще фалира, а че ще изчезне. И каква ирония само, че в опита си да разчупи клишето, да промени масовото накрая той самия стига до „масово изчезване“.
Да вземеш всекидневното и баналното и да успееш да ги извадиш от себезатварящите ги граници придабавайки им възможно най-отличаващата се форма. Това е, което прави филма толкова естествено смилаем, но и необикновенно труден за преглъщане.
# #ice-cream #vendor #original #poem #Georgi #Gospodinov # #animated #poetry #collection #Mark #& #Verse #Щрих #и #Стих #анимация #поезия #поетична #анимация #филм #по #поема

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018