27.9 20:30ч
Ѕлагоевград
 ато дете израстнах в Ћиби€. «авърших образованието си в Ѕългари€ и след това започнах да пътувам. Ќе го прав€ просто заради пътуването. ѕрав€ го с €сното съзнание, че ще прекарам дълго време на дадено м€сто. Ќ€какъв адреналин. —м€на на страницата, на истори€та. “урци€, »ран, ≈гипет, –уси€ ,  ипър. ƒнес съм в ƒани€. «а утре все още не знам.
ћарина Ўахризад
прочети повече

–≈∆»—№ќ–  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  

държава    Ѕългари€       година    2014      времетраене    19мин
жанр    ƒокументален ¬оенен       технологи€    »грално кино      тема    –азруха „овечност
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 13 ќктомври 2014
ѕ роблемът на световни€т елит е, че е световен елит. ≈литите са най-бавно промен€щата се, нединамична и конформистка прослойка от обществото. —ъщо толкова конформистка, колкото и онези на другата крайност, които живе€т в скромни градски жилища, гледат елитите по телевизи€та и периодично гласуват за една и съща мафи€. «аради особената връзка между двете крайности, на тези по средата им се разгонва фамили€та.

«ащо това е проблем? «ащото това произвежда безумната глупост, ко€то про€в€ват силните на ден€. √лупост, заради ко€то в момента светът бавно навлиза в трета световна война, ко€то ако преди се е водела в полеви услови€, сега се води активно и в умовете на хората. —вързаността помежду ни се превърна в ново сетиво на общото съзнание и същевременно технологиите отвориха портата към подсъзнанието за онези, които имат парите да си позвол€т да минат през не€. ≈динствени€т случай, в който човечеството е изпадало в толкова дълбок дуализъм, изразен в предимството и недостатъка на интернет, е, когато се е разбрало, че «ем€та не е плоска и ÷ърквата лъже. ќт интернет произтече нещо хубаво като јрабската пролет. ѕроизтече и нещо лошо като новата информационна война между –уси€ и «ападни€ св€т. ј това е по-лошо, отколкото си мислите, защото тук идва и още един фактор – Ѕългари€, както и много други държави имат нещастието да се управл€ват от хора, незаинтересовани от образованието, културата и възхода на народите си, поради което масите се оказват неподготвени за тази глобална информационна война. «ащото липсва критично мислене. ∆изненоважен инстинкт за разпознаване на истината в потоп от илюзии.

¬ъв филма на ћарина Ўахризад и янчо ћихайлов, заедно с неподправени€ пъзел от картини на Alaa Martini, се потап€ме в една реалност, изпълнена с разрушени€та на това, което хората са градили години наред.  ато тук не говорим само за разбити пътища и срутени сгради, говорим за ц€лата им реалност. ѕредставете си как утре се събуждате и нищо не е същото. –аботното ви м€сто го н€ма, тока го н€ма, бензиностанциите не работ€т, институциите не работ€т, част от близките ви ги н€ма, чудите се за бомби от небето ли, или за случайни куршуми да се притесн€вате повече, храната се продава на черно и цените са съвсем различни от също неработещи€ супермаркет... ¬ една такава реалност н€ма как да има просперитет или каквато и да е форма на позитивно бъдеще. »ма само болка и желание да изб€гате колкото се може по-надалеч. ѕо родните медии по едно време се говореше за войната в —ири€, но никой не предаде така подробно и неподравено страшната действителност там, както јлаа... Ќапротив, използваше се брутално с политически мотиви. Ѕ€гащите от войната през Ѕългари€ иде€ си н€мат просто, че тук също има война, но тиха и невидима война между добрите хора, търсещи бъдеще, и онези като # ой, които изсмукват ц€лата жизнена енерги€ на наци€та.

 ой е виновен за всичко това в световен план? ≈, този път не е # ой от нашата действителност. ¬иновни са световните елити и по-конкретно тези на «ападни€ св€т, защото дълги години подкреп€ха режими в јрабски€ св€т, които очевидно не развиват нациите си, за да има стабилни доставки на петрол и всички да са богати и щастливи. —амо че в ѕриродата никое подтисничество не оцел€ва твърде дълго. »два момент на имплози€. “акава, каквато наблюдаваме от първите протести в јрабски€ св€т през 2011. »мплози€, за ко€то дори елитите се оказват неподготвени, защото излезе на€ве една страшна истина. јрабите не знаеха какво да направ€т след протестите. ƒокато в «ападни€ св€т протестите вод€т често до позитивна пром€на, в јрабски€ св€т нико€ страна освен “унис не усп€ да се отърси от оковите на режимите си. Ќе само това, но и разтърсването, което се случва, продължава и до днес и н€кои от страничните ефекти са €влени€ като »сл€мска държава. ¬ јлаа не се говори за не€, защото все още не беше започнала да се разраства...
 
... и защото все още не б€ха задействали PR машината си. ј т€хната PR машина работи успоредно с тези на –уси€ и —јў. ≈вропа се оказва н€къде по средата. »нтересно, Ѕългари€ къде е? » къде ще бъде в недалечното бъдеще, виждайки дъгата от войни, в ко€то ние сме център? ƒотогава гласовете на хора като јлаа са единствените гласове, на които можем да в€рваме, защото борбата за умовете ни включва все по-разнообразен арсенал.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ongoing_armed_conflicts
#марина #шахризад #€нчо #михайлов #yancho #mihailov #marina #shahrizad #алаа #alaa #сири€ #siria #syria #war #civil #war #bashar #al #asad #2013 #2014 #documentary #alaah #ala #ала #игрално #кино #арабски€ #св€т #middle #east #wars #arab #world #idil #идил #исл€м #сунити #шиити #sunis #shia #islam

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018