режисьори  
продуценти  


Испания     •     2015     •     8мин
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
жанр
Философски, Дистопия
технология
3D анимация
теми
Индивид-общество, Човечност
автор
Александър Милчев
публикувано на 2 Март 2018
К реативността и нестандартното мислене са едни от най-отличителните черти на децата. Относително свободни в разбирането и възприемането на света, те не страдат от прегърбената и безцветна битова ежедневност на възрастните и в добрите случаи изливат енергията си в проучване и копиране на интересните и цветни неща около тях. А съвременният ни живот до голяма степен е подвластен на дресировка в името на обществено напасване и одобрение и често творческият инстинкт, най-присъщата характерност на човешкото същество, бива потиснат нарочно, за да няма излизане от рамката. Убеден съм, чували сте забележки от сорта Дръж се нормално, да виждаш някой друг да виси с главата надолу от катерушката?” Смешно е, колкото е и тъжно… Защото всъщност ако убием детското в себе си, убиваме човека. А човекът не е машина, която в 19 часа си дава OFF, побеляла и амортизирала от количеството извършена работа.
 
Alike не е назидателна анимация и по принцип изкуството не би следвало да бъде. Не ти казва какво да правиш и кое е правилно, а просто ти показва един понеделник. И вторник, и сряда, и четвъртък… Задръстване от хора, отиващи в уречения час на уреченото място, бързащи да изпълнят функцията си. Емоцията е утаена под праволинейността, правилата и задълженията. Сиво ежедневие – бели хора.  И на този фон как да не ти хване окото един цигулар?! Той няма вратовръзка, не отива никъде, не го чакат небостъргачи от документи. Той стои на оазисния остров в бялото море и не му пука особено колко парадоксално незабележим е всъщност. И там някъде едно оранжево хлапе го вижда и… иска да стане като него. Иска да твори, защото му е присъщо. Ала училището зове, азбука има за преписване. И въпреки ограничението на формата copy-paste, творческата природа на малкия човек пак надделява. Радостно показва какво е направил днес в училище, но радостна не е реакцията на баща му. И ето ви конфликта… Конфликт на нуждите, защото ако единия се нуждае от прегръдка, за да си върне цвета, другият се нуждае от подкрепа и насърчение, за да си го запази.  Чувството, емоцията – те са животоспасяващи, цветозапазващи, немашинизиращи… Те са човешки и трябва да бъдат спасени; с малко фантазия и няколко объркани погледа.

Отново искам да подчертая, че Alike не е поучителен, критикуващ или наставнически филм. В края на финалните надписи пише: "To our families for helping us not to lose our color"[i]. Посветен на безрезервната родителска любов, филмът на Daniel Martinez Lara и Rafa Cano Mendez отдава значимост на силната воля да си добър родител, да се пречупиш в името на детската прегръдка. В едно behind-the-scenes[ii] интервю те споделят, че са работили повече от 4 години по проекта и че той е вдъхновен от преживяването да станеш баща. Казват, че когато децата ти преобърнат света, се получават истории и ситуации, които заслужават да бъдат разказани. За Alike е работено много и отдадено и близо седемдесетте награди, с които е удостоен филмът, изцяло потвърждават това. Daniel Martinez Lara е и директор на Pepe School Land – училище по анимация в Барселона. Препоръчвам друг филм под тази шапка – Changes, който ще ви се стори доста alike.
VIDEO

Та, нека не забравяме, че небето е синьо, тревата е зелена, дървото е червено, слънцето е жълто и въобще – че светът е интересен, защото е цветен. Ние, хората – също. Креативността ни прави такива и за това сме изключителен животински вид. Да, зомбирани от технологии, кариери, грижи доста често живеем на автопилот и не забелязваме красотата наоколо. За щастие има и хора, които чупят конвенционалната рамка, които живеят без никакъв пилот.

[i] На семействата ни - за това, че ни помогнаха да не загубим цвета си.
[ii] Зад кадър
#school, #work, #creativity, #childhood, #education, #rules, #depression, #father, #son, #whiteness, #colours, #routine, #alike, #equal, #embrace #училище #работа #креативност #детство #образование #правила #депресия #баща #син #белота #цветове #рутина #ежедневие #прилика #равен #прегръщам #прегръдка

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
партньори
радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Go Guide
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Под Моста
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Jazza Bar Стара Загора
TAM Велико Търново
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
English

проекта се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени © 2012-2018