24.10 19:00ч
—офи€
режисьори  
продуценти  

държава    »спани€       година    2015      времетраене    8мин
жанр    ‘илософски ƒистопи€       технологи€    3D анимаци€      тема    »ндивид-общество „овечност
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
јлександър ћилчев
публикувано на 2 ћарт 2018
  реативността и нестандартното мислене са едни от най-отличителните черти на децата. ќтносително свободни в разбирането и възприемането на света, те не страдат от прегърбената и безцветна битова ежедневност на възрастните и в добрите случаи изливат енерги€та си в проучване и копиране на интересните и цветни неща около т€х. ј съвременни€т ни живот до гол€ма степен е подвластен на дресировка в името на обществено напасване и одобрение и често творчески€т инстинкт, най-присъщата характерност на човешкото същество, бива потиснат нарочно, за да н€ма излизане от рамката. ”беден съм, чували сте забележки от сорта ƒръж се нормално, да виждаш н€кой друг да виси с главата надолу от катерушката?” —мешно е, колкото е и тъжно… «ащото всъщност ако убием детското в себе си, убиваме човека. ј човекът не е машина, ко€то в 19 часа си дава OFF, побел€ла и амортизирала от количеството извършена работа.
 
Alike не е назидателна анимаци€ и по принцип изкуството не би следвало да бъде. Ќе ти казва какво да правиш и кое е правилно, а просто ти показва един понеделник. » вторник, и ср€да, и четвъртък… «адръстване от хора, отиващи в уречени€ час на уреченото м€сто, бързащи да изпълн€т функци€та си. ≈моци€та е утаена под праволинейността, правилата и задължени€та. —иво ежедневие – бели хора.  » на този фон как да не ти хване окото един цигулар?! “ой н€ма вратовръзка, не отива никъде, не го чакат небостъргачи от документи. “ой стои на оазисни€ остров в б€лото море и не му пука особено колко парадоксално незабележим е всъщност. » там н€къде едно оранжево хлапе го вижда и… иска да стане като него. »ска да твори, защото му е присъщо. јла училището зове, азбука има за преписване. » въпреки ограничението на формата copy-paste, творческата природа на малки€ човек пак наддел€ва. –адостно показва какво е направил днес в училище, но радостна не е реакци€та на баща му. » ето ви конфликта…  онфликт на нуждите, защото ако едини€ се нуждае от прегръдка, за да си върне цвета, други€т се нуждае от подкрепа и насърчение, за да си го запази.  „увството, емоци€та – те са животоспас€ващи, цветозапазващи, немашинизиращи… “е са човешки и тр€бва да бъдат спасени; с малко фантази€ и н€колко объркани погледа.

ќтново искам да подчерта€, че Alike не е поучителен, критикуващ или наставнически филм. ¬ кра€ на финалните надписи пише: "To our families for helping us not to lose our color"[i]. ѕосветен на безрезервната родителска любов, филмът на Daniel Martinez Lara и Rafa Cano Mendez отдава значимост на силната вол€ да си добър родител, да се пречупиш в името на детската прегръдка. ¬ едно behind-the-scenes[ii] интервю те сподел€т, че са работили повече от 4 години по проекта и че той е вдъхновен от прежив€ването да станеш баща.  азват, че когато децата ти преобърнат света, се получават истории и ситуации, които заслужават да бъдат разказани. «а Alike е работено много и отдадено и близо седемдесетте награди, с които е удостоен филмът, изц€ло потвърждават това. Daniel Martinez Lara е и директор на Pepe School Land – училище по анимаци€ в Ѕарселона. ѕрепоръчвам друг филм под тази шапка – Changes, който ще ви се стори доста alike.
VIDEO

“а, нека не забрав€ме, че небето е синьо, тревата е зелена, дървото е червено, слънцето е жълто и въобще – че светът е интересен, защото е цветен. Ќие, хората – също.  реативността ни прави такива и за това сме изключителен животински вид. ƒа, зомбирани от технологии, кариери, грижи доста често живеем на автопилот и не забел€зваме красотата наоколо. «а щастие има и хора, които чуп€т конвенционалната рамка, които живе€т без никакъв пилот.

[i] Ќа семействата ни - за това, че ни помогнаха да не загубим цвета си.
[ii] «ад кадър
#school, #work, #creativity, #childhood, #education, #rules, #depression, #father, #son, #whiteness, #colours, #routine, #alike, #equal, #embrace #училище #работа #креативност #детство #образование #правила #депреси€ #баща #син #белота #цветове #рутина #ежедневие #прилика #равен #прегръщам #прегръдка

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018