22.11 19:00ч
—офи€
режисьор и сценарист  
producer  
 David Henry Gerson
 Beatrice von Schwerin
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    —јў       година    2015      времетраене    15мин
жанр    ƒрама       технологи€    »грално кино      тема    „овечност “ъга
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
»вайло ƒончев
публикувано на 12 ќктомври 2018
дно от най-смущаващите €влени€ на съвремието, политическата коректност, нови€т фашизъм, неизменно слага сво€ отпечатък върху развлекателната индустри€ и, може би, в известна степен предопредел€ търсени€та на доста творци, а после Ц и техни€ краен продукт. ¬ този ред на мисли, да заснемеш филм за робството в —јў, за неравенството между половете, за дискриминираните хомосексуални, за ’олокоста Ц е твърде често избор на лесни€ път, който води до посредствени резултати.

—ред ефектите на подобно статукво е дво€ки€т характер на избора пред твореца: да се пусне по течението и да стане просто един от многото, третирали до болка познатите ни вече теми, знаейки, че едва ли н€кой ще посмее да надигне глас срещу онова, което е заснел, написал, нарисувал, тъй като този н€кой рискува да падне посечен от гилотината на общественото мнение; или да изб€га от утъпкани€ стократно път, да създаде нещо, ако не гениално, то поне Ц невиждано, истинско, изстрадано.

“ъкмо с тази задача се е справил David Henry Gerson в негови€ ALL THESE VOICES Ц носител на студентската награда на јкадеми€та (ќскар-а на студентите) и р€дък по сво€та неклишираност филм.

«а него авторът разказва, че имал н€колко източника на вдъхновение: разказите на баба си за това как е оцел€ла през ¬тората световна война, както и онова, което се случило с брата на д€до му, ƒавид ≈шкенази (David Eskin), един от големите български джаз музиканти на 40-те[i]; истори€та на унгарското семейство джуджета ќвиц, известно като Дтрупата на лилипутитеФ, чието първо представление след войната той се опитал да си представи; както и един сън, в който му се €в€ва изоставен театър. —ън, напуснал го след заснемането на ALL THESE VOICES.

ƒори без допълнително проучване за зрител€ н€ма да бъде трудно да усети присъствието на личен мотив и огромен емоционален зар€д, пронизващ играта на актьорски€ колектив, но и събран в един единствен вик, разказващ истори€та на милиони; вик, в който н€ма присъда, отмъщение и омраза, а само страдание.

≈дин от големите козове на David Gerson за постигане на желаното внушение е отказът от твърде очебийната употреба на образи и символи, напомн€щи за войната. —€каш така той усп€ва да ни накара да забравим за не€. ћоже би н€ма да е пресилено да се каже, че ALL THESE VOICES прилича на сън: обстановката в театъра е почти сюрреалистична Ц макар да знаем, че смъртта и разрухата са наоколо, той е като остров сред т€х и присъствието им откриваме загатнато в разкривените лица на маските и играта на актьорите.

–азбира се, нищо от това не бива да ни изненадва.  акто са казали хората, Дкръвта вода не ставаФ и David Gerson, досущ като ƒавид ≈шкенази, е овлад€л тънкостите на изкуството, превръщащи ALL THESE VOICES в джаз за очите.


[i] Ѕарабанист на оркестър†ДќптимиститеФ - едни от пионерите на жанра в Ѕългар舆
#¬тора #световна #война #театър #нацист #ѕолша #’олокост #ƒавид #≈шкенази #джаз #български #музикант #ќптимистите #семейство #ќвиц #джуджета #WWII #World #War #Two #theatre #nazi #Poland # #Holocaust #David #Eskin #jazz #Bulgarian #musician #The #Optimists #Ovitz #family #dwarves

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018