22.11 19:00ч
—офи€
режисьор  
продуценти  
сценарист  

държава    Ѕългари€       година    2015      времетраене    14мин
жанр    ƒрама       технологи€    »грално кино      тема    »зкуство ƒруги реалности
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
»вайло ƒончев
публикувано на 1 Ќоември 2017
ј ко сте имали щастието да се запознаете с творчеството на јтанас ƒалчев, ще запомните „јнгелът на Ўартър”. ƒори да не сте – той пак би могъл да засвири на струните ви, ала ще останете слепи за емблематичната символика и дребни детайли, излезли от страниците, за да заживе€т в още едно измерение – този път – на киното.
 
‘илмът на Ћолита Ќиколова е пътуване през поези€та на ƒалчев, в което освен изрично цитираните н€колко стихотворени€, могат да бъдат открити образи от редица други – „ќгледало”, „ нигите”, „ƒ€волско”, „Ѕолница”, „—та€та”, а ако малко развинтим въображението си – и от „’удожникът и в€търът”, „≈сенно завръщане”, „Ћюбов” и т.н.
 
ѕредставени са и двата образа на поета – този на млади€, изолиран от света и вглъбен в себе си и философи€та на съществуването и смъртта ƒалчев; и други€т, на зрели€, следователно не толкова драматичен, а съзерцателен, носталгичен и дори позитивен ƒалчев. ¬идно е, че с по-гол€ма тежест във филма присъства втори€т. Ќай-малкото той носи името на едноименното стихотворение от 1937 г., една от най-светлите като настроение творби на поета:
 
Ќе зна€ тво€ чин, ни име
на ангелите във реда,
но знам, че ти в нощта откри ми
отново път€ към света.

 
÷ентрално м€сто заемат „ѕрозорец” и „ƒъждобран”, които, повече или по-малко, се разгръщат пред очите ни. ќгледалото не е портал към минали светове („—та€та”), нито единствен събеседник („ѕовест”), а чудо, „ц€л един нов и дивен св€т” („ќгледало”), който хамалинът носи на ръце. ¬ сакси€та на прозореца има цв€т и живот, противно на образа ѝ в „ƒ€волско”: „и €ростно оттам замервам хората/със пръст от старите саксии без цвет€”.
 
„јнгелът на Ўартър” прослед€ва последните дни на поета.  огато той се срива до купчината книги и докато лежи в болницата – н€ма и помен от „и аз загубих зарад книгите/живота и света” („ нигите”) или „...тежките стъпки на близката смърт” („Ѕолница”). ƒори последните му думи са лишени от чувството на празнота в „» сърцето най-сетне умира”; напротив, те са изречени с усмивка. Ќ€кой би казал „и облекчение”. “ова може и да пасва на психологически€ профил на „мрачни€” ƒалчев („вечно и светò е само мъртвото/живото живее в гр€х.”, „ амък”; „» аз ще се изплез€ на света,/обесен върху черни€ прозорец.”, „ƒ€волско”), но не и на замисъла на Ћолита Ќиколова.
 
ƒухът, който се оглежда във водата („–учей”) и се прибира, за да нагледа любимото цвете, ни подсказва, че има живот отвъд този, който познаваме. ѕодобен намек далеч не е в разрез с творчеството на поета, макар в него отвъдното да е по-скоро непознато и диаболично пространство, докато, в „јнгелът на Ўартър”, минало, насто€ще и бъдеще се срещат в едно гол€мо „сега”, с€каш за да ни покажат, че смъртта не е кра€. “ози авторов замисъл придобива още по-гол€ма тежест когато си дадем сметка, че бащата на Ћолита умира скоро след като т€ завършва работата по „јнгелът на Ўартър”. “ъкмо той играе призрака на ƒалчев и той € окуражил да се захване с филма.
 
Ќевидимото винаги е вълнувало јтанас ƒалчев. ѕо много красив начин това е изразено в „’удожникът и в€търът” („’удожникът искаше да нарисува в€търа,/и виждаше винаги, че рисува друго.”).  ак можем да надникнем в този св€т разбираме в „ћладост”:
 
и за да виждам €сно сънищата,
аз л€гах си със очила.

 
— очила си л€га поетът и в „јнгелът на Ўартър”. “ака че, когато изпитате носталги€ по детството или искате да общувате с н€кого, който вече не е тук – знаете какво да направите.
#јтанас #ƒалчев #Atanas #Dalchev #поези€ #poetry #диаболизъм #diabolism #предмети #objects #философи€ #philosophy #јнгелът #на #Ўартър #ангел #notre-dame #notredame #

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018