11.8 21:00ч
Трявна
2010
номиниран
director  
producer  
writer  

държава    България Германия       година    2009      времетраене    10мин
жанр    Поезия Пародия       технология    Анимация      тема    Любов Абсурд
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Анита Кацарска
публикувано на 19 Май 2020
И зкушението да коментирам визуализираната поема “На Анна Блуме” по текст на Курт Швитерс под формата на дадаистична рецензия, е почти неустоимо и притиска инстинкта на пишещия. Да изстискам всяка недовършена фраза, докато тя събира порой значения в себе си и едновременно с това губи всички значения; да изредя фрагменти от различни изречения, за да изградя ново, привидно безсмислено словосъчетаниe и да опиша любовта по неизследван досега начин, както прави режисьор Весела Данчева по следите на немския поет. 
         Пречупената призма, през която е изложена представата за алчната, страстна, унищожителна любов, отразява светлината и върху множеството награди, отредени на тази авангард анимация. През 2010 г. филмът е отличен с наградата на Българската филмова академия за най-добър анимационен филм. Във визуализацията личат влиянието на Запада и неговите минало и настояще. Самата Весела Данчева признава в интервю пред БНР, че заедно с продуцента и неин партньор Ебеле Окойе са целели да запазят абсурдизма на дада движението от позицията на съвременния хаос. 
         Дадаизмът е пряка анархистична реакция срещу безпредметността на Първата световна война. Движейки се в посока обратна на буржоазията и статуквата култура, дада артистите отхвърлят идеята за лесно възприемчива естетика, ред и ясна свързаност между елементите. Чувството за хумор на тези провокатори е груб, подигравателен и избухлив във фрагменти и колажи. Тъй като войната е една неразбираема сюжетна кашотина (нарочно не използвам думата ‘линия’), дадаистите не виждат причина да се придържат към традиционните форми в изкуството си и създават хаос и там. Хаос, който не е по вкуса на всеки. Но и войната със сигурност не е по вкуса на всеки, а дада движението е огледало именно на нея. 
         Затова може би за някои анимацията “На Анна Блуме” би оставила тягостно усещане на неразгадаемост, която градира и кулминира във все по-обезпокоителни картини. История и настояще съжителстват във филма чрез оригиналния запис на Курт-Швитерсовия глас върху редовете на поемата и звуците на постепенно растящото сластно червено петно от червилото на Анна. За да се подскаже времевата кореспонденция между началото на 20-ти век и нашето време, гласът на поета е заглушен, одраскан от прахоляка върху записа, а всяко алчно близване на целувката е изразено в подчертани шумове. 
         Но промените оттогава до днес изгниват по средата, където емоциите остават да бушуват все така анархични и несломими. Растящото червилено същество ту страстно, ту уплашено търси да погълне всичко, що е цветно и живо в лаконичния свят на черно и бяло. Отчаяно бяга от преследвача, който претендира за близост, но не познава реално дали косата ѝ е синя, или жълта, а и не го интересува. Той само търси да проникне толкова дълбоко в нея, че да се обърне и да я погълне, след което да я раздроби на парчета - на съставните букви от “Анна Блуме”, на идеята за нея, а не да отдаде почит на самата нея. Страстта и целувката растат в гонитбата с шапката, докато не се изгуби в тях личността със затворени очи. Да притежаваш Анна Блуме е една нова война, където чистотата на любовта бива опикана от щастливо да се освободи куче. “Обичам те” и като цяло обичта към всички други местоимения остава мокър графит върху стената. Ако в днешно време се отдаваме само на подобни излияния към фалшивото ни аз, което някой друг определя за истина само за да ни притежава, то любовта ни ще е просто един пореден фрагмент, върху който повърхностно да се плъзне език. 
#Anna #Blume #is #a #visual #poetry #about #the #lust #of #a #man #chasing #a #woman. #The #story #takes #on #surreal #journey #dictated #by #the #mind #of #the #poet. #Lust #and #ingestion, #disguised #in #love, #drive #the #two #characters #to #an #end #where #love #turns #to #be #a #very #lonesome #and #strange #place. #The #film #is #based #on #and #inspired #by #the #emblematic #love #poem #from #1919 #"An #Anna #Blume" #by #Kurt #Schwitters.

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018