14.12 19:30ч
—амоков
director  
producer  
writer  

държава    Ѕългари€       година    2010      времетраене    3мин
жанр    —атира       технологи€    »грално кино      тема    ўастие
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
—ветлана “одорова
публикувано на 1 ‘евруари 2019
« а н€какви си три минути режисьорът “ома ¬ашаров така дълбоко ни потап€ в света на старостта, че въздух не ни достига. 

 амерата ни закотв€ безапелационно в една застинала действителност, почти лишена от звуци и движение. ѕразнотата е обсебваща, всичко е отминало и забравено. —нимки на отдавна пораснали деца, картички от отминали пътувани€, тефтери от забравени вече години - миналото, да, миналото н€кога е било... Ѕавното изнизване на минутите, гледката към прозореца, храната в чини€та и хл€бът на масата са,  като че ли, единственото насто€ще. Ѕездушната, безлика и безсловесна приносителка на чинии - единствена връзка със света. ј бъдещето.... съществува ли изобщо такова? 

—ветът на старостта изобщо не изглежда примамливо. —ъсухрен и лишен от ефектност като отдавна откъснатите €бълки, подредени на прозореца. ≈днообразен като вечната, непромен€ща се гледка през прозореца. —кучен и лишен от комуникаци€, случки, вълнени€. ƒа си затворен в него е равносилно на доживотна присъда без право на обжалване. 

Ќо може би тъкмо заради ограничеността и празнотата на този св€т, в него малките неща придобиват огромно значение. ѕредставл€ват събитие. —тават значими. ≈дна мравка по пръстите е не просто ежедневна баналност, т€ е връзка със света, т€ може да е в основата на ц€ла истори€, ко€то да разкажеш сам на себе си, т€ е спасение от скуката и сивотата на делника. 

Ќуждите на човешкото същество са прости и универсални. ѕогълнати да действаме, да живеем на бързи обороти, често забрав€ме това. ћалките радости, простите неща са онези, които имат несъразмерната сила да озар€т ден€ ни, да ни успоко€т и вдъхнов€т. » независимо от това колко гол€м е светът ти, или какви са възможностите ти за движение, или на каква възраст си, или колко си усп€л, попул€рен и велик, ти си оставаш просто човек, който се нуждае от контакт, свързаност, докосване. ќт нещо, което да занимава мислите ти, да вълнува въображението ти, да приковава погледа ти. ќт света. » от другите. 

’убаво би било да си припомн€ме това отвреме-навреме. ƒа придружаваме чиниите с храна с усмивка, дума, докосване. » да поглеждаме към мравките по пръстите.
#The #old #Ivan #has #his #everyday #lunch #at #noon. Today, #a #little #ant #appears #over #the #table. Finally, #something #is #about #to #happen.

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018