17.10 19:00ч
—офи€
1990
победител
–≈∆»—№ќ–»  
»  
 CHRISTOPH LAUENSTEIN
 WOLFGANG LAUENSTEIN
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    √ермани€       година    1989      времетраене    7мин
жанр    ‘илософски       технологи€    ¬осъчна анимаци€      тема    »ндивид-общество —ъзнание
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 17 януари 2014
« а пореден път германците показват едни естествени принципи на социума чрез изкуство при това по гениален начин. —ъс сигурност те не откриват топлата вода, но чрез този филм прав€т тези принципи достъпни и разбираеми дори за децата, а и за хората, които имат проблем с усещането за баланс. ћакар че това встъпление прозвуча все едно филмът е изл€зъл днес, Balance е създаден през далечната 1989г. —лучайно или не, годината сама говори за себе си. Ќай - модерната см€на на статуквото и символ на пром€ната.
 
Ѕалансът не е само сухо пон€тие от физиката. “ой е в сърцевината на ѕриродата, ко€то съществува чрез посто€нното противопостав€не на енергии. ’ранителната верига, въздушните и океански течени€, въртенето на планетите около —лънцето, дори полюсите на «ем€та съществуват именно чрез него. “ой е и основа на метафизиката. јтомите съществуват на база движение на енерги€ от €дрото към електроните и най-малката пром€на в баланса на силите смен€ тотално характеристиките на дадената матери€, или € прави несъвместима със средата ни и се разпада. »ма ключова рол€ и от антропологична гледна точка. ќбществото е като огромен и сложен часовников механизъм, в който вс€ко нещо зависи от другото. »н и ян е може би най-€вни€ символ, който показва това. ≈дна вметка... ѕоказах на сестра ми китайски€ знак, когато беше 6 годинки, и € попитах дали знае какво ознчава. “€ ми отговори... ’армони€.  расива дума.
 
’ората сме устроени така, че цели€т ни мироглед се върти около това да компенсираме.  азваме неща от типа на " вс€ко зло за добро " и си в€рваме, че едното неутрализира другото. ќсновата на всички религии и учени€ е точно хармони€та и балансът, но хомо сапиенс сме успели да изкривим и това и да го прекараме през материстичните си очила, та да може да оправдае най - долните ни посмисли и да ги превърне в самоцел и ценност. “ъжно.
 
ќт друга страна наличието на толкова различни културни субекти показва, че на човечеството хармоничното съществуване не ни е вродено естествено, а се налага да се учим. ћисл€, че сме забравили как се прави и сега започваме отначало, но това са само схващани€та на един заблуден духовно писач. ƒори едно преслушване на световните новини показва колко много път имаме да извървим до достигането на ц€лостен баланс на «ем€та. –адвам се, че имам възможността да представ€м такива филми, които макар и с малки стъпки, ни показват път€ напред, извеждайки на€ве тъмната гадост на човешката природа. ¬ името на един по-добър св€т. 
#ballance #balance #CHRISTOPH #LAUENSTEIN #WOLFGANG #LAUENSTEIN #germany #германи€ #1989 #оскар #oscar #философски #claymation #filosophy #баланс

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018