05.7 19:30ч
София
1990
победител
РЕЖИСЬОРИ  
И  
 CHRISTOPH LAUENSTEIN
 WOLFGANG LAUENSTEIN
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google


Германия     •     1989     •     7мин
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
жанр
Философски
технология
Анимация
теми
Индивид-общество, Съзнание
автор
Юлиян Спасов
публикувано на 17 Януари 2014
З а пореден път германците показват едни естествени принципи на социума чрез изкуство при това по гениален начин. Със сигурност те не откриват топлата вода, но чрез този филм правят тези принципи достъпни и разбираеми дори за децата, а и за хората, които имат проблем с усещането за баланс. Макар че това встъпление прозвуча все едно филмът е излязъл днес, Balance е създаден през далечната 1989г. Случайно или не, годината сама говори за себе си. Най - модерната смяна на статуквото и символ на промяната.
 
Балансът не е само сухо понятие от физиката. Той е в сърцевината на Природата, която съществува чрез постоянното противопоставяне на енергии. Хранителната верига, въздушните и океански течения, въртенето на планетите около Слънцето, дори полюсите на Земята съществуват именно чрез него. Той е и основа на метафизиката. Атомите съществуват на база движение на енергия от ядрото към електроните и най-малката промяна в баланса на силите сменя тотално характеристиките на дадената материя, или я прави несъвместима със средата ни и се разпада. Има ключова роля и от антропологична гледна точка. Обществото е като огромен и сложен часовников механизъм, в който всяко нещо зависи от другото. Ин и Ян е може би най-явния символ, който показва това. Една вметка... Показах на сестра ми китайския знак, когато беше 6 годинки, и я попитах дали знае какво ознчава. Тя ми отговори... Хармония. Красива дума.
 
Хората сме устроени така, че целият ни мироглед се върти около това да компенсираме. Казваме неща от типа на " всяко зло за добро " и си вярваме, че едното неутрализира другото. Основата на всички религии и учения е точно хармонията и балансът, но хомо сапиенс сме успели да изкривим и това и да го прекараме през материстичните си очила, та да може да оправдае най - долните ни посмисли и да ги превърне в самоцел и ценност. Тъжно.
 
От друга страна наличието на толкова различни културни субекти показва, че на човечеството хармоничното съществуване не ни е вродено естествено, а се налага да се учим. Мисля, че сме забравили как се прави и сега започваме отначало, но това са само схващанията на един заблуден духовно писач. Дори едно преслушване на световните новини показва колко много път имаме да извървим до достигането на цялостен баланс на Земята. Радвам се, че имам възможността да представям такива филми, които макар и с малки стъпки, ни показват пътя напред, извеждайки наяве тъмната гадост на човешката природа. В името на един по-добър свят. 
#ballance #balance #CHRISTOPH #LAUENSTEIN #WOLFGANG #LAUENSTEIN #germany #германия #1989 #оскар #oscar #философски #claymation #filosophy #баланс

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
team members who have visited this page or watched film
партньори
радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Go Guide
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Под Моста
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Jazza Bar Стара Загора
TAM Велико Търново
ПРЕСЦЕНТЪР ЗА ПРОЕКТА НАШИЯТ ЕКИП ИЗПРАТИ ФИЛМ ОТВОРЕНИ ПОЗИЦИИ КОНТАКТ С НАС


project lead by Kinematograf Media Association
with love from Sofia, Bulgaria

site engineered by uli.space
some rights reserved © 2012-2018