15.11 16:00ч
ѕловдив
режисьор  
продуцент  
кинематографист  

държава    Ѕългари€       година    2016      времетраене    20мин
жанр    ƒокументален       технологи€    »грално кино      тема    »ндивид-общество
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
—ветлана “одорова
публикувано на 24 ћай 2019
ƒ ъски, лак, педали, струни, чукчета - ето от какво е направен обикновени€т и безличен дом, през който музиката преминава преди да замае сетивата ни - като божество, което за момент ни открива лицето си и истинската си абсолютна същност. ћузикантът е свещенослужител и когато е достатъчно изпълнен с в€ра, събира в себе си божествено и земно, дух и матери€. ѕон€кога дори е трудно да се каже дали музикантът свири на инструмента или инструментът използва т€лото на музиканта, толкова пълен е този синтез.

ћузиката е божествено про€вление и с лекота помир€ва противоположностите.  акто и геро€т на "Ѕалкански ро€л". ≈дновременно майстор и музикант, той живее ежедневни€ си живот в работилницата, но мисли и за диригентската си кариера. –емонтира и акордира ро€ли, но в ума му звучи музика. Ќе е герой и н€ма претенции за изключителност. ќбикновен човек, принуден да оцел€ва всеки ден. –аботи. Ќе се оплаква. Ќе хленчи колко му е трудно. ѕросто живее живота си.

√ероите, бл€скавите личности промен€т събити€та и преобръщат установени€ ред. Ќо тъкмо малките хора са тези, които движат колелото на истори€та. ¬ н€какъв смисъл техни€т принос е по-съществен. “е усто€ват, оцел€ват и усп€ват да намират смисъл и ред в хаоса на ежедневието.

 еворк јслан€н рисува портрета на майстора на ро€ли просто и естествено, без патетика и обобщени€.  амерата следи действието без да му вли€е и да се натрапва. ¬ъвлечени сме в едно ежедневие, достоверно, пълнокръвно и истинско. ’ората са каквито ги знаем и срещаме всеки ден. ј така познатата ни действителност се по€в€ва €сно, като отчетлив фон, като надвиснала с€нка.
¬сички ние носим клеймото на времето си. » всеки българин, жив€л в последните 30 години носи отпечатъка на вечни€ ни преход, на непрестанни€т ни копнеж и на нестихващата в€ра, че пром€ната ще настъпи. ¬лачим хомота на тази надежда и жилите ни се опъват, телата ни се деформират и мислите ни губ€т остротата си. “аим желанието си да бъдем творци зад нуждата да бъдем майстори. —ъздаваме музиката на живота си според възможностите и въображението си. ≈жедневни герои с очернени лица.

ј български€т ро€л е вечно за ремонт и настройване. „уваме го, знаем го, дразни слуха ни и въпреки това...
#Peter #Dimitrov, #a #graduated #orchestra #conductor, #working #in #the #field #of #selling #and #restoring #pianos #and #grand #pianos, #believes #that #someday #will #become #a #well #known #conductor. #music #balkan #psychology #bulgarian #български #балкански #манталитет

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018