25.4 19:30ч
Велико Търново
director  
producer  
producer  
music  

държава    Канада       година    2005      времетраене    4мин
жанр    Философски Експериментален       технология    Анимация      тема    Индивид-общество Голямата картина
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Иван Врамин
публикувано на 11 Април 2019
И ма филми, за които е трудно да кажеш каквото и да било, освен ако не разкажеш, повече или по-малко, от сюжета, филми, които са алегории, които са иносказания. Това създава един немалък проблем на пишещия статия за тях. Как да ги представиш, без да разкриеш съдържанието им?  Понякога, разбира се, това е невъзможно. В този случай обаче, едно нещо е сигурно, а именно, че подобно затруднение отсъства напълно. Всъщност, ситуацията поставя автора на противоположния полюс. Пунктирани линии, триъгълници, квадрати, ромбове и елипси. Визуалното сведено, или издигнато, до най-базовата геометрична форма. Решетки, вектори, концентрични окръжности и препускащи фигури, израстващи в машинни елементи, фабрики, градове и хора. Възприятието, интерпретирано като технически чертеж, плоскостта, която добива триизмерност в съзнанието на зрителя. Кубизъм, супрематизъм, футуризъм и конструктивизъм – абстракцията, по-скоро внушаваща и въздействаща на сетивността и по този начин, оформяща своите идеи. В рамките на 3 минути и 57 секунди галопиращият монтаж и съпроводът с вдъхващата страхопочитание, неизбежност и безрезервна вяра в обществения прогрес, композиция на Георгий Свиридов от филма „Време, напред!“, поднася такова количество информация, от което може да ви се завие свят. „Tower Bawher“ (2005) на Теодор Ушев е всичко казано дотук, както и тъжният, критичен поглед към първите десетилетия на двадесети век – епоха, изпълнена с колосална надежда в идеала за едно по-добро бъдеще и неизбежният, както интелектуален, така и чисто човешки драматизъм, пропит в обществената й динамика.

„Tower Bawher“ прави алюзия за Кулата на Владимир Татлин (1885-1953), съветски художник и архитект, чийто нереализиран проект е целял да създаде 400-метрова спираловидна конструкция, изградена от желязо, стъкло и стомана, която да представлява олицетворение на Третия интернационал и модерната епоха. Монументалната постройка е трябвало да засенчи с размерите си Айфеловата Кула и да служи като информационен център и паметник на осъществената болшевишка революция. По ирония на съдбата, неосъществената кула се превръща в именно обратното – символ на недостижимата мечта на Революцията и мрачната страна на човешката амбиция.     
 
Теодор Ушев е родом от Кюстендил, завършва пловдивското училище за приложни изкуства и софийската Национална художествена академия със специалност „Графичен дизайн“, след което през 1999-та година се мести да живее и работи в Монреал, Канада. Там, в сътрудничество с Канадския филмов съвет, започва да създава своите анимационни филми, сред които са „Царица“, „Човекът, който чакаше“, „Глория Виктория“ – номиниран за Грами през 2014-та и „Сляпата Вайша“ – номиниран за Оскар през 2017-та година. „tower Bawher“ печели награда за най-добър безсюжетен филм на фестивала „I Castelli Animati“, както и награда за най-добър абстрактен филм от „London International Animation Festival“.
#mind #evolution #humanity #progress #development #future #worldwide #global #ideas #manipulation #masses #civilization #cities #architecture #bulgaria #nfb # #constructivism #Tatlin's #tower #communism #theodore #ushev #конструктивизъм #абстракция #прогрес #комунизъм #Татлин #кула #философски # #теодор #ушев

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
In Globo
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


9th LLF
PR notes


Stenata
PR notes


Арт Колеж
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
Културен център G8 София
Петното Пловдив
ДОМА фест с. Долна Малина
Wake Up Festival Wake Up
Лятно кино в парка Пловдив
хижа Амбарица Централен Балкан
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018