25.2 19:00ч
Севлиево
РЕЖИСЬОР  
 DAMIEN POWER
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Австралия       година    2012      времетраене    11мин
жанр    Философски       технология    Игрално кино      тема   
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 11 Юни 2013
С труктурата на късометражните филми често наподобява поемата или вица като художествени форми за изразяване на идеи. И двете форми са лесни за визуализация в късометражен филм, защото самите те са кратки. Damion Power - режисьорът, е трансформирал съществуваща поема, написана от Jessica Bellamy за проекта Fresh Ink в невинна история за сляп човек, откриващ красотата на Whern You Are Old, написана от W. B. Yeats. Bat Eyes е визуална метафора, в която откриваме структурата, красотата и изяществото на заветната поема на главното действащо лице, наричано още протагонист.

Филмът започва с Адам - 24 годишен младеж, подлагащ се за пръв път на очен преглед. По време на теста разни спомени от училищните му години изникват и по-конкретно Jenny, която чете Where You Are Old. Той й се подиграва без да знае, че тя е на практика почти сляпа и чете доста трудно. Jenny изразява чувствата си върху поемата пред класа по английски език, а неговото невежество е всъщност невинното оправдание той да нарани чувствата й. След училище Jenny завежда Adam в дома си. Двамата споделят миг на невинна и кратка емоционална химия помежду си. Няколко години по-късно 24 годишният Adam е вече способен психически да отрази и оцени истински емоциите на Jenny.

В този филм зрението е носител на разказа. Очният тест провокира Adam да се вглъби в миналото си. Дебелите й очила са го карали да прави подигравателни коментари. Липсата на зрение на Jenny пък й е помогнало да оцени удоволствия, които не могат да бъдат видяни. Поемата на Yeats илюстрира човек, който гледа в миналото си. Слепотата е метафора за узряването на главния герой, който вече напуска детството си и се превръща във възрастен човек.

Bat Eyes може да се разглежда просто като илюстрация на поемата на Yeats, но според мен нещата могат да се тълкуват и по друг начин. Това е история също за разбирането на младежките невинни любовни искри през вече узрелия мироглед на Adam. Така погледнато поемата е просто подкрепа на историята. Филмът може да се разглежда и като предисторията на един човек, започнал да ослепява. Това съпътства доста промени у него,  една от които е съзнаването на красотата на това състояние. Успеха на историята лежи в способността на филма да предизвика емоции, използвайки универсални концепции като време и любов. А поезията е фоновата мелодия, която подплатява и структурира историята така, че тя да има завършен вид.

Филмът е направен с минимален бюджет, но силата му е много голяма. Дори съм удивен от себе си колко задълбах в историята. Обяснявам си го с факта, че филмът по някакъв начин толкова ме плени и привлече концентрацията ми към него, че бях спрял да мигам докато го гледах. След като се поразтърсих открих, че монолога на Jessica Bellamy е взет от Fresh Ink’s Voices Project - проект на Австралийския театър за млади хора (така се казва) за развиване и трансформиране на поезия в готови сценарии. Монологът е бил пренаписан, за да бъде реализиран в този късометраж, който е изненадващо силен, дълбок и очарователен с поетичния визия за носталгията, невинноста и съжалението. Да, дори и аз понякога използвам такива думи. Ако ревюто ми го възприемате като spoil, то препоръчвам ви оттук нататък първо да гледате филмите, а след това да четете редакторските анализи.
#bat #eyes #DAMION #POWER #australia #2012 #philosophy #drama #liv #action #игрално #кино #философски #австралия

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018