25.4 19:30ч
Велико Търново
director  
producer  
writer  
production  

държава    България       година    2004      времетраене    14мин
жанр    Военен Драма       технология    Игрално кино      тема    Разруха Сюрреализъм
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 27 Март 2019
З аливани от тонове ново кино, понякога гмурването в историята на киното е особено усещане, отиващо далеч от филмовия анализ. Като едно завръщане в човешката памет, досег с естетика на по-стария живот, какъвто само го помним като абстрактни щрихи.

Спрямо 2019та, 2005та си е още ново кино спрямо 1950та, но само на думи. Всъщност сме толкова по-пренаситени от съдържание и скорост на комуникациите, че времето днес тече с друга скорост, така че личното ми усещане за 2005та се доближава повече до 1950та, отколкото до днес. Разбира се, с добро чувство към Драго Шолев, който е режисьор на "Преди Живота, след смъртта".
1 секунда = 1 стъпка с военен ботуш = 50 оборота/сек на роторите на самолет = 440 вибрации/сек на струна на цигулка

Говорим си за усещане за време, защото бих започнал от него, разглеждайки "Преди живота, след смъртта" - ролята на малките детайли във воденето им на историята. Тоновете на цигулката, погледите, стъпките... Сякаш едни отмерват оставащите секунди живот. А други като антипод отмерват секундите след началото. На какво? Ами на новия живот, живота отвъд. Когато всичко спре да има значение тук и сега, то следващото вече е нещо съвършено ново и различно. Усещането за нов живот. 
Изправени пред смъртта, парадоксално, в нея може да видим усещането за нов живот.

Живот - смърт може да са антиподи, но има и други пластове в звуковата картина - дали звуците на безвремието, дали живота и смъртта изправени редом създават еквилибриум - дзен, позволяващ откриването на действителното ТУК и СЕГА. Осъзнаването какво всъщност има значение или, че нищо няма значение. Важното е, че в тази черно бяла и на пръв поглед драматично отблъскваща сюжетна линия, могат да се разчетат нюансите на живота, застрашени от всепоглъщащата енигма на смъртта. Някъде там се открива и една всевъзможност, която света ни открива във всеки един момент. Възможност всичко рязко да се промени, точно когато всичко изглежда най-безнадеждно спряло. Всички тези крехки философски нишки са сплетени около наситените с психология, с усещания, разкадровки, в които може да се прочетат героите в дълбочина, която деликатно се подсилва от VII симфония на Бетовен.
На фона на безвремието в ситуацията с воините на цигулката в очакване на смъртта си, математическото време, изваяно до съвършенство, което откриваме в музиката показва, че проблемът не е дали живеем във времето или извън него. Проблемът е какво искаме? Какво обичаме? Какво защитаваме? За какво живеем?

Достигането на това състояние ТУК и СЕГА е познато в множество култури, което показва, че по същество става въпрос за едно и също, независимо дали ще наречете нирвана, mindfullness, дао. За свободата става дума. Истинската свобода, тази отвъд оковите на мизерията на човешката душа, на егото и на времето.
"Преди Живота, след смъртта" не е от 2005та, той е вечен. Мрачно напомняне, че войната никога не е избор, а е отприщване на слабостите и страховете в човешката душа.

Полето и тичащият човек, прегърнал цигулка, устремен напред... В безвремието. Какъв край само... Затова този филм не е история, той е там, той е тук, или както обичаме да казваме на висок език: непреходен.
#Director: #Drago #Sholev DP: #Krum #Rodriguez Cast: #Valentin #Ganev, #Dani #Rashev, #Ilia #Bekirov, #Teodor #Borisov Art #director: #Georgi #Yakimov Costume #designer: #Iva #Petrova Make #up: #Momchil #Mihailov #- #Momo Sound: #Petko #Manchev, #Silvia #Stefanova Executive #Producer: #Luchezar #Velinov Production: #Zographic #FILM; #Gorilla #FILM

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
In Globo
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


9th LLF
PR notes


Stenata
PR notes


Арт Колеж
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
Културен център G8 София
Петното Пловдив
ДОМА фест с. Долна Малина
Wake Up Festival Wake Up
Лятно кино в парка Пловдив
хижа Амбарица Централен Балкан
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018