08.8 20:00ч
Созопол
Ловни Дол
2005
номиниран
director  
producer  
writer  
production  

държава    България       година    2004      времетраене    14мин
жанр    Военен Драма       технология    Игрално кино      тема    Разруха Сюрреализъм
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 27 Март 2019
З аливани от тонове ново кино, понякога гмурването в историята на киното е особено усещане, отиващо далеч от филмовия анализ. Като едно завръщане в човешката памет, досег с естетика на по-стария живот, какъвто само го помним като абстрактни щрихи.

Спрямо 2019та, 2005та си е още ново кино спрямо 1950та, но само на думи. Всъщност сме толкова по-пренаситени от съдържание и скорост на комуникациите, че времето днес тече с друга скорост, така че личното ми усещане за 2005та се доближава повече до 1950та, отколкото до днес. Разбира се, с добро чувство към Драго Шолев, който е режисьор на "Преди Живота, след смъртта".
1 секунда = 1 стъпка с военен ботуш = 50 оборота/сек на роторите на самолет = 440 вибрации/сек на струна на цигулка

Говорим си за усещане за време, защото бих започнал от него, разглеждайки "Преди живота, след смъртта" - ролята на малките детайли във воденето им на историята. Тоновете на цигулката, погледите, стъпките... Сякаш едни отмерват оставащите секунди живот. А други като антипод отмерват секундите след началото. На какво? Ами на новия живот, живота отвъд. Когато всичко спре да има значение тук и сега, то следващото вече е нещо съвършено ново и различно. Усещането за нов живот. 
Изправени пред смъртта, парадоксално, в нея може да видим усещането за нов живот.

Живот - смърт може да са антиподи, но има и други пластове в звуковата картина - дали звуците на безвремието, дали живота и смъртта изправени редом създават еквилибриум - дзен, позволяващ откриването на действителното ТУК и СЕГА. Осъзнаването какво всъщност има значение или, че нищо няма значение. Важното е, че в тази черно бяла и на пръв поглед драматично отблъскваща сюжетна линия, могат да се разчетат нюансите на живота, застрашени от всепоглъщащата енигма на смъртта. Някъде там се открива и една всевъзможност, която света ни открива във всеки един момент. Възможност всичко рязко да се промени, точно когато всичко изглежда най-безнадеждно спряло. Всички тези крехки философски нишки са сплетени около наситените с психология, с усещания, разкадровки, в които може да се прочетат героите в дълбочина, която деликатно се подсилва от VII симфония на Бетовен.
На фона на безвремието в ситуацията с воините на цигулката в очакване на смъртта си, математическото време, изваяно до съвършенство, което откриваме в музиката показва, че проблемът не е дали живеем във времето или извън него. Проблемът е какво искаме? Какво обичаме? Какво защитаваме? За какво живеем?

Достигането на това състояние ТУК и СЕГА е познато в множество култури, което показва, че по същество става въпрос за едно и също, независимо дали ще наречете нирвана, mindfullness, дао. За свободата става дума. Истинската свобода, тази отвъд оковите на мизерията на човешката душа, на егото и на времето.
"Преди Живота, след смъртта" не е от 2005та, той е вечен. Мрачно напомняне, че войната никога не е избор, а е отприщване на слабостите и страховете в човешката душа.

Полето и тичащият човек, прегърнал цигулка, устремен напред... В безвремието. Какъв край само... Затова този филм не е история, той е там, той е тук, или както обичаме да казваме на висок език: непреходен.
#Director: #Drago #Sholev DP: #Krum #Rodriguez Cast: #Valentin #Ganev, #Dani #Rashev, #Ilia #Bekirov, #Teodor #Borisov Art #director: #Georgi #Yakimov Costume #designer: #Iva #Petrova Make #up: #Momchil #Mihailov #- #Momo Sound: #Petko #Manchev, #Silvia #Stefanova Executive #Producer: #Luchezar #Velinov Production: #Zographic #FILM; #Gorilla #FILM

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018