22.11 19:00ч
—офи€
director  
producer  
writer  
production  

държава    Ѕългари€       година    2004      времетраене    14мин
жанр    ¬оенен ƒрама       технологи€    »грално кино      тема    –азруха —юрреализъм
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 27 ћарт 2019
« аливани от тонове ново кино, пон€кога гмурването в истори€та на киното е особено усещане, отиващо далеч от филмови€ анализ.  ато едно завръщане в човешката памет, досег с естетика на по-стари€ живот, какъвто само го помним като абстрактни щрихи.

—пр€мо 2019та, 2005та си е още ново кино спр€мо 1950та, но само на думи. ¬същност сме толкова по-пренаситени от съдържание и скорост на комуникациите, че времето днес тече с друга скорост, така че личното ми усещане за 2005та се доближава повече до 1950та, отколкото до днес. –азбира се, с добро чувство към ƒраго Ўолев, който е режисьор на "ѕреди ∆ивота, след смъртта".
1 секунда = 1 стъпка с военен ботуш = 50 оборота/сек на роторите на самолет = 440 вибрации/сек на струна на цигулка

√оворим си за усещане за време, защото бих започнал от него, разглеждайки "ѕреди живота, след смъртта" - рол€та на малките детайли във воденето им на истори€та. “оновете на цигулката, погледите, стъпките... —€каш едни отмерват оставащите секунди живот. ј други като антипод отмерват секундите след началото. Ќа какво? јми на нови€ живот, живота отвъд.  огато всичко спре да има значение тук и сега, то следващото вече е нещо съвършено ново и различно. ”сещането за нов живот. 
»зправени пред смъртта, парадоксално, в не€ може да видим усещането за нов живот.

∆ивот - смърт може да са антиподи, но има и други пластове в звуковата картина - дали звуците на безвремието, дали живота и смъртта изправени редом създават еквилибриум - дзен, позвол€ващ откриването на действителното “”  и —≈√ј. ќсъзнаването какво всъщност има значение или, че нищо н€ма значение. ¬ажното е, че в тази черно б€ла и на пръв поглед драматично отблъскваща сюжетна лини€, могат да се разчетат нюансите на живота, застрашени от всепоглъщащата енигма на смъртта. Ќ€къде там се открива и една всевъзможност, ко€то света ни открива във всеки един момент. ¬ъзможност всичко р€зко да се промени, точно когато всичко изглежда най-безнадеждно спр€ло. ¬сички тези крехки философски нишки са сплетени около наситените с психологи€, с усещани€, разкадровки, в които може да се прочетат героите в дълбочина, ко€то деликатно се подсилва от VII симфони€ на Ѕетовен.
Ќа фона на безвремието в ситуаци€та с воините на цигулката в очакване на смъртта си, математическото време, изва€но до съвършенство, което откриваме в музиката показва, че проблемът не е дали живеем във времето или извън него. ѕроблемът е какво искаме?  акво обичаме?  акво защитаваме? «а какво живеем?

ƒостигането на това състо€ние “”  и —≈√ј е познато в множество култури, което показва, че по същество става въпрос за едно и също, независимо дали ще наречете нирвана, mindfullness, дао. «а свободата става дума. »стинската свобода, тази отвъд оковите на мизери€та на човешката душа, на егото и на времето.
"ѕреди ∆ивота, след смъртта" не е от 2005та, той е вечен. ћрачно напомн€не, че войната никога не е избор, а е отприщване на слабостите и страховете в човешката душа.

ѕолето и тичащи€т човек, прегърнал цигулка, устремен напред... ¬ безвремието.  акъв край само... «атова този филм не е истори€, той е там, той е тук, или както обичаме да казваме на висок език: непреходен.
#Director: #Drago #Sholev DP: #Krum #Rodriguez Cast: #Valentin #Ganev, #Dani #Rashev, #Ilia #Bekirov, #Teodor #Borisov Art #director: #Georgi #Yakimov Costume #designer: #Iva #Petrova Make #up: #Momchil #Mihailov #- #Momo Sound: #Petko #Manchev, #Silvia #Stefanova Executive #Producer: #Luchezar #Velinov Production: #Zographic #FILM; #Gorilla #FILM

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018