22.3 19:00ч
София
РЕЖИСЬОР  
КИНЕМАТОГРАФ  
СЦЕНАРИСТ  

държава    Япония       година    2011      времетраене    5мин
жанр    Драма       технология    Игрално кино      тема    Човечност Индивид-общество
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Атанаска Чолакова
публикувано на 2 Май 2014
Y ukihiro Shoda ми беше познат единствено с направата на MV-то към Our Story на японската група GReeeeN, разбира се, очакванията бяха Blind да бъде още една оригинална визия с преплетен сюжет и прочее. Оригиналността е на лице, както и сюжета, но на първо и основно място в този късометражен филм е посланието, а то е наистина основополагащо, визирайки състоянието на днешна Япония.

Действието на Blind се развива в Токио 2016 г, когато покачване на случаите с рак на щитовидната жлеза са заглавията на вестниците, а в новините се обсъждат последствията от обявяването на Токио за радиоактивна зона. Особено впечатление правят газовите маски, които се отличават с различен дизайн при всеки един жител на Токио, от чисто цветовото им различие, до украсите по тях. Тази проекция напълно кореспондира с хирургическите маски, които се носят масово в днешна Япония.

В контекста на тази ситуация се проследява пътят на млад мъж към работата му. Изведнъж на фона на жителите на Токио, прилежно облечени вкостюми, вратовръзки и газови маски, забързали се към работните си места, се появява малко момиче с червена рокля и маска. Детето в най-общ план репрезентира именно преплитането на времената, в които се развива действието. То предпоставя алтернативното съществуване и ядрото на посланието, което носи Blind.

Чрез образа на малката Anna Yukihiro Shoda ни представя всички алтернативи на случващото се, от една страна ужасът от подобно пребиваване зад газовите маски, а от друга символичното им сваляне, предпоставящо един нормален и щастлив живот.

Напълно в контекста на японското кино Yukihiro Shoda не се страхува да прибегне до образи, които да ни внедрят посланието на филма и то по един стресиращ и ужасяващ начин. Малката Anna, която при свалянето маската ни е представена с прерязано гърло, цели да изведе именно това послание, вложено във всеки един кадър на филма – от самото му начало до края.

Меланхолията и страхът от чисто човешкия допир се вплитат и разкриват пагубното екзистенциално състояние на човек в един подобен свят. Въпреки постоянното им усещане Blind пречупва страха и меланхолията през призмата на примирението – това примирение с ужасяващата ситуация, рефлектира в слепотата на хората към заобикалящото ги. Дори в една алтернативна – да я наречем, пост-апокалиптична ситуация, човек се примирява със случващото се и продължава да живее в монотонността на ежедневието. Слепотата е приспособяването към средата, невъзможността на човека да разбере действията си спрямо околната среда. Газовите маски, наред с украсата им, са символ на масовото производство, което не би спряло дори при една подобна криза.

Филмът завършва с посланието: “Turning away from today’s reality will blind our future”. Това бъдеще, както ни го представя Shoda, е само след две години…
#Сляп #Blind #Юкихиро #Шода #Yukihiro #Shoda #Рйоукен #Окамура #Ryouken #Okamura #Япония #Japan #Късометражно #кино #Short #film #Драма #Drama #Токио #Tokyo #Пост #апокалиптичен #Post #apocalyptic #радиация #radiation #апокалипсис #фукушима #атом #atom #blind #tokyo

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
In Globo
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


9th LLF
PR notes


Stenata
PR notes


Арт Колеж
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
Културен център G8 София
Петното Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018