26.2 20:00ч
Благоевград
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТИ  
СЦЕНАРИСТ  

държава    Франция       година    2012      времетраене    20мин
жанр    Романтичен       технология    Игрално кино      тема   
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Цветозар Цаков
публикувано на 30 Ноември 2014
И мето на филма е малко подвеждащо. Макар че и не съвсем. Само донякъде.
През цялото време докато го гледах за пръв път, в мен се въртеше по-скоро асоциация с душата. Soul Language ми се струваше далеч по-точно. Но в крайна сметка единствената медия, посредством която душата ни би могла да изразява себе си, своите нужди, тревоги и радости, и въобще своята същност, е чрез тялото. За добро или за лошо тялото ни е единственият инструмент за себеизразяване (дори за себеосъществяване) и чрез него наяве излизат както най-първичните ни нужди и рефлексии, така и най-дълбоко стаените, сложни и необхватни мечти и желания. Дуалността на съществуването ни, побрана в едно тяло, от което отърване няма, поне докато сме на този свят.

В това се състои може би най-жестоката гротескна шега на природата. Още повече когато тяло и душа са разположени в диаметрално противоположни плоскости на възприятията. А това е често срещано явление, понякога дори напълно неосъзнато. Всички прояви на транс-културата – чиито най-изявени представители са така наречените тра(нс)вестити – представляват именно това: опит за поставяне на равенство между тяло и душа. За онагледяване на невидимото. А резултатът – както се полага на една по начало извратена природа с черно чувство за хумор – никога не изглежда естествено, защото няма по-неестествено нещо на тази Земя от вървенето срещу природата. Била тя и изтънчен черен хуморист.

Във филма си Body Language обаче Jonathan Rio е избрал да представи нещата по най-естествения възможен начин – колкото семпъл, толкова и сложен в своята проста на глед концепция. Тук няма специални ефекти, няма тонове грим, няма sci-fi орнаментика. Просто главните герои - всеки от тях дублиран от своята душа. Един свят в две измерения, две паралелни вселени, съжителстващи си без да прекрачват границата между световете си. Хората водят своя объркан и забулен в тайни живот, неподозирайки, че точно зад тях се води ожесточена война за справедливостта на техните души. За душевен мир и вътрешна хармония, която е вероятно най-дефицитното нещо след щастието на този свят.
И, както нагледно ни е демонстрирано във филма, тяло и душа почти никога не се припокриват напълно. Човек е обречен да живее, бягайки от себе си.

Млад мъж и млада жена се запознават в асансьор и дават възможност на техните души да внесат нужната хармония в живота им. Той е следван неизменно от изящна балерина, а тя – от индианец. Красота и нежност срещат мъдрост и свобода и се влюбват от пръв поглед. Нещо обаче се обърква, но само колкото да докаже, че да следваш себе си е най-високата цел, към която човек може да се стреми. Мъжът се среща с красиво младо момиче в бар, чиято душа обаче е грозно и арогантно джудже, което оставя след себе си невъобразим хаос. Жената вижда в млад елегантен мъж възможността за утеха на ранената си душа, но скоро разбира, че зад привлекателната му външност се крие скучна прегърбена бабичка.

Каквото и да правим, колкото и да се опитваме да подтискаме истинската си същност, тя непрестанно се бори за надмощие и - с повече упорство и късмет – успява.
#body #language #езикът #на #тялото #soul #love #JONATHAN #RIO #NICOLAS #DEPROST #AND #JULIEN #KRIZEK #romantic #романтичен #игрално #кино #експериментален #experimental

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
e-svilengrad.com
PR notes


TV Darts
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


Zoya
PR notes


Stenata
PR notes


Time Heroes
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018