10.12 20:00ч
Ѕлагоевград
режисьор и сценарист  
продуцент  
сценарист  

държава    —јў –уси€       година    2018      времетраене    11мин
жанр    “рилър       технологи€    »грално кино      тема    Ћюбов
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
—ветлана “одорова
публикувано на 25 јприл 2018
¬ любваме се. » цели€т св€т изчезва. ѕревръща се в размазана, гънеща се реалност, като водно отражение. ј ние, потопени в басейна на емоциите, желани€та, копнежите си, дори не се нуждаем дъх да си поемем. ѕлуваме, и плуваме, и плуваме... Ќе забел€зваме, че дните отминават, че светът се промен€, че другите се промен€т. «ащото и хората виждаме както се вижда през вода - размазани, с трепкащи, вълнообразни очертани€, гънещи се, танцуващи образи. Ќалага се да ги допълваме и доизмисл€ме - вдъхновено и щедро, окрилени от емоциите си, въодушевени от желани€та си... Ѕезтегловност. Ћетеж. Ѕездиханност.
—получлива е тази метафора на любовта, реалистична и по отношение на отрезв€ването - поемането на въздух е като спасение, като завръщане към действителността, като призем€ване в себе си. „увството е страхотно. »ли просто различно?

‘илмът Breathless е красив. –ежисьорът ќлексий —оболев разработва вечните теми за любовта, ревността, изнев€рата, за обсебването и проглеждането след това, във впечатл€ващи подводни снимки. Ѕуквално ни потап€ в истори€та си, държи ни без дъх почти през ц€лото време. ќмагьосващото трептене на водата, играта на светлината, красивите движени€ на плувкините и танцът на човешките емоции задържат вниманието ни и са наслада за окото. ј когато поемаме дъх накра€, усещаме облекчението и виждаме €ркостта на света заедно с героин€та.

»нтересен (а и по-универсален) е този поглед към истори€та, но тук има и друга лини€, свързана със спорта. —инхронното плуване е от тези човешки занимани€, които изискват много труд, посто€нство и упоритост, за да ни представ€т една форма на красотата, граничеща с изкуство. ¬ н€какъв смисъл всички тези усили€ остават "под водата" при представ€нето на завършеното съчетание, те са невидими за зрител€. ќтдадеността на спортиста е също н€какъв вид бездиханност, н€какво обсебване и неотклонен стремеж, който те задържа в басейна на амбици€та, вол€та и желанието за победа на вс€ка цена.
–азбира се, във филма участват професионални плувкини, световните и олимпийски шампионки по синхронно плуване јнна ”довик и јнгелика “иманина и водни€ балет Queen of Water.

«адължително е тук да споменем името на оператора - √ригорий яблочкин, който лично снима под водата и собственоръчно изработва гол€ма част от оборудването за снимките - тежка, груба, но надеждна техника, ко€то очевидно свършва работата си добре.

»нтересна подробност за филма е, че той е част от проекта Piter by - сбор от късометражни истории за —анкт ѕетербург, цел€щи да го представ€т като град на големи възможности и амбиции, град, който промен€ живота ти из основи. “ази година героите са от руската рап група  аста, любопитно би било какви ще са следващите сюжети, които авторите ще ни предложат.

» накра€, какво пък - пожелавам ви честа, окрил€ваща бездиханност, а вдишването - бавно... полека... на малки глътки... “ака н€ма да забележите, че сте напуснали басейна и вече дишате – ежедневно, обикновено, животоспас€ващо...
 
#synchronized #swimmer #championship #love # #jealousy # #Oleksii #Sobolev #синхронно #плуване #спорт #любов #ревност #съперничество #предателство #дишане #бездиханност #

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018