21.3 19:00ч
София
режисьор и сценарист  
продуцент  
сценарист  

държава    САЩ Русия       година    2018      времетраене    11мин
жанр    Трилър       технология    Игрално кино      тема    Любов
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Светлана Тодорова
публикувано на 25 Април 2018
В любваме се. И целият свят изчезва. Превръща се в размазана, гънеща се реалност, като водно отражение. А ние, потопени в басейна на емоциите, желанията, копнежите си, дори не се нуждаем дъх да си поемем. Плуваме, и плуваме, и плуваме... Не забелязваме, че дните отминават, че светът се променя, че другите се променят. Защото и хората виждаме както се вижда през вода - размазани, с трепкащи, вълнообразни очертания, гънещи се, танцуващи образи. Налага се да ги допълваме и доизмисляме - вдъхновено и щедро, окрилени от емоциите си, въодушевени от желанията си... Безтегловност. Летеж. Бездиханност.
Сполучлива е тази метафора на любовта, реалистична и по отношение на отрезвяването - поемането на въздух е като спасение, като завръщане към действителността, като приземяване в себе си. Чувството е страхотно. Или просто различно?

Филмът Breathless е красив. Режисьорът Олексий Соболев разработва вечните теми за любовта, ревността, изневярата, за обсебването и проглеждането след това, във впечатляващи подводни снимки. Буквално ни потапя в историята си, държи ни без дъх почти през цялото време. Омагьосващото трептене на водата, играта на светлината, красивите движения на плувкините и танцът на човешките емоции задържат вниманието ни и са наслада за окото. А когато поемаме дъх накрая, усещаме облекчението и виждаме яркостта на света заедно с героинята.

Интересен (а и по-универсален) е този поглед към историята, но тук има и друга линия, свързана със спорта. Синхронното плуване е от тези човешки занимания, които изискват много труд, постоянство и упоритост, за да ни представят една форма на красотата, граничеща с изкуство. В някакъв смисъл всички тези усилия остават "под водата" при представянето на завършеното съчетание, те са невидими за зрителя. Отдадеността на спортиста е също някакъв вид бездиханност, някакво обсебване и неотклонен стремеж, който те задържа в басейна на амбицията, волята и желанието за победа на всяка цена.
Разбира се, във филма участват професионални плувкини, световните и олимпийски шампионки по синхронно плуване Анна Удовик и Ангелика Тиманина и водния балет Queen of Water.

Задължително е тук да споменем името на оператора - Григорий Яблочкин, който лично снима под водата и собственоръчно изработва голяма част от оборудването за снимките - тежка, груба, но надеждна техника, която очевидно свършва работата си добре.

Интересна подробност за филма е, че той е част от проекта Piter by - сбор от късометражни истории за Санкт Петербург, целящи да го представят като град на големи възможности и амбиции, град, който променя живота ти из основи. Тази година героите са от руската рап група Каста, любопитно би било какви ще са следващите сюжети, които авторите ще ни предложат.

И накрая, какво пък - пожелавам ви честа, окриляваща бездиханност, а вдишването - бавно... полека... на малки глътки... Така няма да забележите, че сте напуснали басейна и вече дишате – ежедневно, обикновено, животоспасяващо...
 
#synchronized #swimmer #championship #love # #jealousy # #Oleksii #Sobolev #синхронно #плуване #спорт #любов #ревност #съперничество #предателство #дишане #бездиханност #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
In Globo
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


9th LLF
PR notes


Stenata
PR notes


Арт Колеж
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
Културен център G8 София
Петното Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018