20.12 19:00ч
София
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  
 GUILLERMO ARRIAGA
 BETH ARANDA
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    САЩ       година    2013      времетраене    10мин
жанр    Трилър Ситуация       технология    Игрално кино      тема    Страх
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни

автор
Елена Рапонджиева
публикувано на 6 Октомври 2013
Д ве неща правят Broken Night филм, който прави впечатление.
 
Първото, което ни се набива на очи от самото начало е прекрасната кинематография. Гледките са като извадени от реклама на кола, камерата играе с фокуса и светлината, сцената с катастрофата е динамична/драматична, а последващите я сцени на обърканост, болка, страх и притеснение са предадени отлично. Дори и да не сме проучили филма предварително, веднага ни става ясно, че си имаме работа с кино професионалисти, врели и кипели по снимачни площадки, а не с току-що завършили млади амбиции (последното констатирам като факт и без капка пренебрежение към младия талант, в който вярвам безрезервно).  След кратко проучване, Google ми казва, че не греша в предположението си. Режисьор на филма е Guillermo Arriaga – сценарист, носител на множество от най-престижните кино награди в света, сред които номинация за BAFTA за филма си “21 Grams” и наградата на Кан за най-добър сценарий за “The Three Burials of Melquiades Estrada”. Като кинематограф в Broken Night му партнира не друг, а майсторът, отговорен за невероятните сцени в “Schindler’s List” и “Saving Private Ryan” (за които съответно получава Оскари) - Janusz Kamiński. Радвам се, че научих това след като вече бях гледала филма, защото ако трябва да бъдем честни резюмето на тези двамата (както и трейлърът) обещава малко повече, отколкото самия филм доставя.
 
Второто нещо, което прави впечатление е мистериозният сюжет. Филмът свършва, мистерията – не. Ще си призная, че със започването на финалните надписи имах поне 5 различни тълкувания на това, което се беше случило току-що на екрана и част от мен беше в абсолютно негодувание от факта, че не знам кое точно е правилното. Друга част от мен беше абсолютно възхитена от този факт. Аман от филми, които ни сервират наготово обяснението точно какво и точно защо се е случило. Има нещо приятно провокиращо в това да интерпретираш и развиеш историята след края на екранното действие.
 
И в случай, че не сте сигурни как точно да си обясните случката, нека ви предложа едно възможно тълкуване, което изглежда набира популярност сред зрителите на Broken Night в YouTube:
 
Момиченцето умира.  Затова след катастрофата не проронва и дума. Двамата странни типа са ангелите на смъртта. Те също са неми. Намеква се, че детското столче на задната седалка на колата или е било в неизправност, или не е било достатъчно, за да спаси живота на детето. Майката оживява благодарение на предпазния си колан, затова не тръгва с  момиченцето и двамата му придружители. Когато единият от тях опитва кървта й – в нея има вина и затова дори и да приемем, че майката също умира – тя не може да ги последва там, където отива детето. А по въпроса каква е тази обувка накрая - ще ви оставя сами да си помислите.  Аз самата съм сериозно затруднена с тълкуването й, поради което всякакви предположения в коментарите ще са добре дошли. ;)
#broken #night #guillermo #arriaga #janusz #kaminski #thriller #mystery #drama #short #film #shortfilm #sundance #selection #2013 #късометражен #филм #късометражно #кино #мистерия #катастрофа #кола #дете #жена #мистерия #трилър #пътуване #сънденс #фестивал #трилър #thriller #live #action #игрално #кино

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
Ела на кино и доведи приятел безплатно!
14 Януари     София    18:30ч
мястото е
Културен център G8
02/ 995 00 80
ул. „Уилям Гладстон“ 8
Късо кино в G8 / Леки семейни неприятности
Дебютното ни събитие за културен център G8 ще стартира с "Леки семейни неприятности" на режисьора Димитрис Георгиев, по едноименния разказ на Георги Мишев. Кинематографично майсторски разказаната и богата на хумор история ни запознава с една дама, която ще получи неприлично предложение в сладкарницата, в която работи. Ще гледаме 2 съсипващо смешни филма, навлизащи в сложните отношения между младите двойки. Личната история на един човек ще ни каже защо загубата на контрол може да се окаже най-хубавото нещо, което ви се е случвало в живота.
мястото е
Културен център G8
02/ 995 00 80
ул. „Уилям Гладстон“ 8
7лв / 5лв
~90 мин BG / EN подходящо за всички

7лв / 5лв

~90 мин

BG / EN

подходящо за всички

гледай филма
партньори
e-svilengrad.com
PR notes


TV Darts
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Teen Station
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


Zoya
PR notes


Stenata
PR notes


Time Heroes
PR notes


Арт Колеж
PR notes


Nuts Delivery
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018