28.9 20:00ч
Стара Загора
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  
 GUILLERMO ARRIAGA
 BETH ARANDA
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google


САЩ     •     2013     •     10мин
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
жанр
Трилър, Ситуация
технология
Игрално кино
тема
Страх
автор
Елена Рапонджиева
публикувано на 6 Октомври 2013
Д ве неща правят Broken Night филм, който прави впечатление.
 
Първото, което ни се набива на очи от самото начало е прекрасната кинематография. Гледките са като извадени от реклама на кола, камерата играе с фокуса и светлината, сцената с катастрофата е динамична/драматична, а последващите я сцени на обърканост, болка, страх и притеснение са предадени отлично. Дори и да не сме проучили филма предварително, веднага ни става ясно, че си имаме работа с кино професионалисти, врели и кипели по снимачни площадки, а не с току-що завършили млади амбиции (последното констатирам като факт и без капка пренебрежение към младия талант, в който вярвам безрезервно).  След кратко проучване, Google ми казва, че не греша в предположението си. Режисьор на филма е Guillermo Arriaga – сценарист, носител на множество от най-престижните кино награди в света, сред които номинация за BAFTA за филма си “21 Grams” и наградата на Кан за най-добър сценарий за “The Three Burials of Melquiades Estrada”. Като кинематограф в Broken Night му партнира не друг, а майсторът, отговорен за невероятните сцени в “Schindler’s List” и “Saving Private Ryan” (за които съответно получава Оскари) - Janusz Kamiński. Радвам се, че научих това след като вече бях гледала филма, защото ако трябва да бъдем честни резюмето на тези двамата (както и трейлърът) обещава малко повече, отколкото самия филм доставя.
 
Второто нещо, което прави впечатление е мистериозният сюжет. Филмът свършва, мистерията – не. Ще си призная, че със започването на финалните надписи имах поне 5 различни тълкувания на това, което се беше случило току-що на екрана и част от мен беше в абсолютно негодувание от факта, че не знам кое точно е правилното. Друга част от мен беше абсолютно възхитена от този факт. Аман от филми, които ни сервират наготово обяснението точно какво и точно защо се е случило. Има нещо приятно провокиращо в това да интерпретираш и развиеш историята след края на екранното действие.
 
И в случай, че не сте сигурни как точно да си обясните случката, нека ви предложа едно възможно тълкуване, което изглежда набира популярност сред зрителите на Broken Night в YouTube:
 
Момиченцето умира.  Затова след катастрофата не проронва и дума. Двамата странни типа са ангелите на смъртта. Те също са неми. Намеква се, че детското столче на задната седалка на колата или е било в неизправност, или не е било достатъчно, за да спаси живота на детето. Майката оживява благодарение на предпазния си колан, затова не тръгва с  момиченцето и двамата му придружители. Когато единият от тях опитва кървта й – в нея има вина и затова дори и да приемем, че майката също умира – тя не може да ги последва там, където отива детето. А по въпроса каква е тази обувка накрая - ще ви оставя сами да си помислите.  Аз самата съм сериозно затруднена с тълкуването й, поради което всякакви предположения в коментарите ще са добре дошли. ;)
#broken #night #guillermo #arriaga #janusz #kaminski #thriller #mystery #drama #short #film #shortfilm #sundance #selection #2013 #късометражен #филм #късометражно #кино #мистерия #катастрофа #кола #дете #жена #мистерия #трилър #пътуване #сънденс #фестивал #трилър #thriller #live #action #игрално #кино

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
партньори
радио Велико Търново
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


Time Heroes
PR notes


Арт Колеж
PR notes


Nuts Delivery
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
English

проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени © 2012-2018