21.3 19:00ч
София
режисьор и сценарист  
сценарист  
актьори  

държава    Швеция       година    2001      времетраене    14мин
жанр    Философски Драма       технология    Игрално кино      тема    Изборът Изкуство
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Иван Димитров
публикувано на 19 Октомври 2017
B ullet in the brain е вторият филм на Дейвид фон Анкен, по-известен с режисирането на телевизионни сериали. Филмът създава впечатлението, че фабулата е на преден план, докато чисто кинематографичната част е по-скоро съпровод на историята. Това, разбира се, не е случайно. Той е адаптация по едноименния разказ на Тобиас Уолф, чиято образност със сценографска точност изгражда картина пред очите на читателя.

Андерс е преподавател по литература, свръхкритичен, отегчен от „колективния вакуум” между хората в големия град, от отчуждението между човек и човек, между човек и заобикалящата го действителност. Той се е запътил към банката, но е почти невъзможно да се размине с тълпите от хора по улиците. Скупчени - хиляди, милиони - като елементарни частици в разпадащия се атом на модерното общество. Забравили да чувстват, да виждат, да обръщат внимание на другите и на това какво въобще правят на тази планета. Всички бързат за работа, за университета, за супермаркета, за някой концерт или бар, пристигат на мястото, но не се намират там. Всичко е изтъркано и лишено от жизненост. Захвърлени в бъдещето, обладани от миналото, те изпускат полета на живота си. Единственото, което им остава е тракането на часовниковите стрелки – за повечето това е ужасът на изтичащото време, за безцеремонния преподавател, обратно, това е насладата, че поема още една глътка въздух тук и сега, заедно с цялата тази концентрация на  екзистенциален смисъл и значение.

Тривиалните и бездушни работи на студентите на Андерс потвърждават ужасните му предчувствия, но в същото време го вдъхновяват да продължава да се опитва да събуди някого от тази душевна кома. Той им говори, крещи, пада на колене сякаш в молитва: „Вярвате ли, вярвате ли, че можете да бъдете докоснати и раздвижени от нещо толкова плахо като една дума” – пита той един от тях. Отговор така и не получава. Което е естествено. За разлика от тях, той е приел своето призвание, живее своята съдба инспириран от думите и тяхната мелодия, от перспективната им множественост, символика и история. Писането не се състои в правилната употреба на литературни фигури и прикачането към тях на фалшиви емоционални стойности. Да пишеш е да живееш, да твориш, да си написаното. Но как може да се предаде това в университетската аудитория? Възможно ли е да се изкове ключът за чуждата свобода? Способен ли е някой да разбие стената, която усърдно изграждаме всеки ден около себе си? Или пък единствените средства, с които разполагаме - собственият ни пример, изречените и написаните думи - са просто цепнатини в бариерата, която всеки трябва да разбие сам?

При редовното си посещение в банката, Андерс е изправен пред ситуация, в която трябва да избира между живота си и собствените си убеждения. Няма много време за размисъл, пистолетът е зареден, а дулото сочи към неговата шия. Да подтисне ли неспокойният си дух или да танцува? Да замълчи ли или да се изсмее в лицето на смъртта? Изборът обаче е направен много преди това. Той живее вярата си, а тя е ревнива. Ако веднъж я излъже, завинаги ще е лицемер, ще получи онзи метафизичен куршум, които е убил мнозина, макар и чисто биологично погледнато, още живи хора. Затова той избира собствения си път!

Bullet in the brain" е един от онези филми, провокиращи зрителя поне за момент да се идентифицира с персонажите на екрана и да си зададе въпросите: „Къде се намирам аз в тази история?”, „Как живея живота си и как всъщност искам да го живея?”, „Какво означава да твориш и какви са отношенията между изкуството и живота, който водим?”. Това е филм-призив, отправен към съзнанието и съвестта на всеки един от нас да чувстваме и да се впускаме в мистериозната тъкан на съществуването. Защото реалността, която ни заобикаля има толкова много слоеве, толкова много лица, толкова е пъстроцветна и многозначна, че никой не е способен да я изфабрикува и пресъздаде изкуствено. Единственият ни достъп до това тайнство са нашите сетива, чувственост, разсъдък, онази амалгама от интелект и инстинкт, която образува усещането ни за този невероятен и безкраен в проявленията си свят.
#A #joyless #critic #is #given #a #life-altering #moment #of #purity #when #he #is #caught #up #in #a #bank-robbery, #in #David #von #Ancken’s #classic #take #on #Tobias #Wolff’s #short #story #death #philosophy #whole #life #in #a #picture #философски #куршум #в #мозъка #вдъхновение #писане #общество #банков #обир #думи

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
In Globo
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


9th LLF
PR notes


Stenata
PR notes


Арт Колеж
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
Културен център G8 София
Петното Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018