10.12 20:00ч
Ѕлагоевград
режисьор и сценарист  
сценарист  
актьори  

държава    Ўвеци€       година    2001      времетраене    14мин
жанр    ‘илософски ƒрама       технологи€    »грално кино      тема    »зборът »зкуство
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
»ван ¬рамин
публикувано на 19 ќктомври 2017
B ullet in the brain е втори€т филм на ƒейвид фон јнкен, по-известен с режисирането на телевизионни сериали. ‘илмът създава впечатлението, че фабулата е на преден план, докато чисто кинематографичната част е по-скоро съпровод на истори€та. “ова, разбира се, не е случайно. “ой е адаптаци€ по едноименни€ разказ на “обиас ”олф, чи€то образност със сценографска точност изгражда картина пред очите на читател€.

јндерс е преподавател по литература, свръхкритичен, отегчен от „колективни€ вакуум” между хората в големи€ град, от отчуждението между човек и човек, между човек и заобикал€щата го действителност. “ой се е запътил към банката, но е почти невъзможно да се размине с тълпите от хора по улиците. —купчени - хил€ди, милиони - като елементарни частици в разпадащи€ се атом на модерното общество. «абравили да чувстват, да виждат, да обръщат внимание на другите и на това какво въобще прав€т на тази планета. ¬сички бързат за работа, за университета, за супермаркета, за н€кой концерт или бар, пристигат на м€стото, но не се намират там. ¬сичко е изтъркано и лишено от жизненост. «ахвърлени в бъдещето, обладани от миналото, те изпускат полета на живота си. ≈динственото, което им остава е тракането на часовниковите стрелки – за повечето това е ужасът на изтичащото време, за безцеремонни€ преподавател, обратно, това е насладата, че поема още една глътка въздух тук и сега, заедно с ц€лата тази концентраци€ на  екзистенциален смисъл и значение.

“ривиалните и бездушни работи на студентите на јндерс потвърждават ужасните му предчувстви€, но в същото време го вдъхнов€ват да продължава да се опитва да събуди н€кого от тази душевна кома. “ой им говори, крещи, пада на колене с€каш в молитва: „¬€рвате ли, в€рвате ли, че можете да бъдете докоснати и раздвижени от нещо толкова плахо като една дума” – пита той един от т€х. ќтговор така и не получава.  оето е естествено. «а разлика от т€х, той е приел своето призвание, живее сво€та съдба инспириран от думите и т€хната мелоди€, от перспективната им множественост, символика и истори€. ѕисането не се състои в правилната употреба на литературни фигури и прикачането към т€х на фалшиви емоционални стойности. ƒа пишеш е да живееш, да твориш, да си написаното. Ќо как може да се предаде това в университетската аудитори€? ¬ъзможно ли е да се изкове ключът за чуждата свобода? —пособен ли е н€кой да разбие стената, ко€то усърдно изграждаме всеки ден около себе си? »ли пък единствените средства, с които разполагаме - собствени€т ни пример, изречените и написаните думи - са просто цепнатини в бариерата, ко€то всеки тр€бва да разбие сам?

ѕри редовното си посещение в банката, јндерс е изправен пред ситуаци€, в ко€то тр€бва да избира между живота си и собствените си убеждени€. Ќ€ма много време за размисъл, пистолетът е зареден, а дулото сочи към неговата ши€. ƒа подтисне ли неспокойни€т си дух или да танцува? ƒа замълчи ли или да се изсмее в лицето на смъртта? »зборът обаче е направен много преди това. “ой живее в€рата си, а т€ е ревнива. јко веднъж € излъже, завинаги ще е лицемер, ще получи онзи метафизичен куршум, които е убил мнозина, макар и чисто биологично погледнато, още живи хора. «атова той избира собствени€ си път!

Bullet in the brain" е един от онези филми, провокиращи зрител€ поне за момент да се идентифицира с персонажите на екрана и да си зададе въпросите: „ ъде се намирам аз в тази истори€?”, „ ак живе€ живота си и как всъщност искам да го живе€?”, „ акво означава да твориш и какви са отношени€та между изкуството и живота, който водим?”. “ова е филм-призив, отправен към съзнанието и съвестта на всеки един от нас да чувстваме и да се впускаме в мистериозната тъкан на съществуването. «ащото реалността, ко€то ни заобикал€ има толкова много слоеве, толкова много лица, толкова е пъстроцветна и многозначна, че никой не е способен да € изфабрикува и пресъздаде изкуствено. ≈динствени€т ни достъп до това тайнство са нашите сетива, чувственост, разсъдък, онази амалгама от интелект и инстинкт, ко€то образува усещането ни за този неверо€тен и безкраен в про€влени€та си св€т.
#A #joyless #critic #is #given #a #life-altering #moment #of #purity #when #he #is #caught #up #in #a #bank-robbery, #in #David #von #AnckenТs #classic #take #on #Tobias #WolffТs #short #story #death #philosophy #whole #life #in #a #picture #философски #куршум #в #мозъка #вдъхновение #писане #общество #банков #обир #думи

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018