създатели  
 Danae Diaz & Patricia Luna
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google


Германия     •     2011     •     5мин
жанр
Философски
технология
Анимация
теми
Голямата картина, Индивид-общество
автор
Юлиян Спасов
публикувано на 23 Октомври 2017
К ое друго общество, ако не германското, може да прозре точно тази голяма картина, която ни вцепенява за момент, разкривайки нещо, което много от нас са усещали, но не са виждали нагледно? Ако трябва да дадем име на ерата, в която живеем (вероятно са доста думите), едно възможно би било Ерата на кафето". Ефектът на кофеина е свързан с едно особено измерение на съвремието ни - хиперинформацията, която е навсякъде и търси непрекъснато канали да влиза в мозъците ни. И колко приятно влиза кафето, за да сме способни да увеличим капацитета си. Да сме по-продуктивни. По-ефективни. По-мотивирани. 
 
Свойствата на кофеина и разни психотични билки са познати още от древни времена. Тяхната връзка с културата, в която живеем е крайно любопитна. Свободната употреба на последните е характерна за много култури, докато сега е до голяма степен контролирана, подсигурявайки работата на фармацевтичната и хранителна индустрии, държавния репресивен апарат, медиите и пр. Докато едни биват забранени, други, като кафето, биват масово достъпни. Колкото и беден да е човек, все може да си го позволи. Същевременно виждаме, че и сега забранените субстанции са достъпни, просто не за всеки. Знанието за едни билки бива мощно обработено от пропагандата, докато други спокойно присъстват на трапезата ни. И не само билки присъстват там. Ежедневно теглим разделителни линии с понятия като „наркоман“, а същевременно почти всички сме податливи на най-различни пристрастявания, от които малка част са към незаконни субстанции. Колко хора познавате, които казват, че без кафе не могат"?
Само в голямата картина може да разчетем определени щрихи и тенденции, невидими в холографски безкрайния свят на детайлите, който обитаваме.

Очертавам тази голяма картина, защото не можем да подминем особеното въздействие, което провокира, наслагвайки я върху тази прецизно точна, красива анимация на тандема от Германия Danae Diaz и Patricia Luna, които измислят и реализират историята. Diaz има богата история във визуалните изкуства и смея да твърдя е сред висшите пилоти в дизайна при това на световно ниво. Не само силата на въображението му, но и страхотния поглед върху голямата картина му дава възможност да ни представя дълбоки концепции от реалния живот по изключително разбираем и приятен начин. Ето още един пример:

Тук може да се потопите в магията на този артист - danaediaz.com.

Познайте с какво стои чаша до лаптопа ми, пишейки всичко това. Тези анимации тип "божествен поглед" са особено магнетични за ума и за окото, защото ни издигат в разбирането ни за определени неща. Без думи, обяснения, междинки, в няколко минути една такава анимация е способна да разтърси, а визуалния език е толкова достъпен и естествен, че без проблем ще заинтригува и най-малките зрители. Колкото до кафето ми, мисля, че няма проблем с него, а с навиците, със зависимостта от едно или друго, с повтаряемостта и с възприятието, че то е извор на енергия. Енергията е във вас, не в кафето. Правете нещата с осъзнат избор, а не по инерция и ще видите колко по-свободни ще се чувствате, необременени от такта на Системата, която за добро или за зло винаги се опитва да пригажда индивида към своите нужди, независимо, че тя произтича от обратната идея - човека да нагажда Системата според нуждите си.
#caffeine #nation #workers #working #class #global #economy #tic #tac #time #movement #masses #conpsiracy #mechanical #robots #automat #auto #society #bug #germany #big #picture #narcos #narcotic #drug #dependancy #society #mass #control #automation #robots #machine #кафе #кофеин #coffee

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
team members who have visited this page or watched film
ПРЕСЦЕНТЪР ЗА ПРОЕКТА НАШИЯТ ЕКИП ИЗПРАТИ ФИЛМ ОТВОРЕНИ ПОЗИЦИИ КОНТАКТ С НАС


project lead by Kinematograf Media Foundation
with love from Sofia, Bulgaria

site engineered by uli.space
some rights reserved © 2012-2017