24.10 19:00ч
—офи€
1991
номиниран
director, writer & animator  
cinematographer  
music  
art adviser  

държава    Ѕългари€       година    1990      времетраене    18мин
жанр    ƒистопи€ Film Noir       технологи€    Stop motion      тема    »ндивид-общество  онфликт
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
»ван ¬рамин
публикувано на 9 ќктомври 2019
одината е хил€да деветстотин и деветдесета. ¬ Ѕългари€ тъкмо е паднал „режима“, а наскоро получилите право на глас вече бивши дисиденти и насто€щи артисти саркастично размахват плакатите на своето презрение, под формата на изкуство и обществена позици€. „ онсервфилм“ на «латин –адев е една от първите български нецензурирани stop motion анимации, излезли веднага след сриването на съветски€ блок и разобличаващи чудовищните измерени€ на една безпардонна система, изтъкана от лъжи и злоупотреби с миналото и културата на ц€л народ. ћрачна анти-утопи€ или, ако щете - дистопи€, както е по-модерно да се нарича; това е един безнадежден св€т на политическа пропаганда, безскрупулна социална манипулаци€ и репреси€.
 
„ ойто контролира миналото — гласеше лозунгът на парти€та, — контролира бъдещето; който контролира насто€щето, контролира миналото.“
ƒжордж ќруел, 1984

 
“оталитарни€т модел обаче хитроумно е приложен върху общество, което се насел€ва от консервени кутии вместо от хора. ѕрекрасна метафора за празното вместилище, безропотен контейнер, лишен от чувства и собствени идеи, в който е тр€бвало да се превърне всеки, който иска просто да изживее нормално и безпроблемно сво€ живот.  онсервата е здрава, може да се мачка, изправ€ и рециклира с нови етикети. “€ може да живее в мизери€ и да се завива с вестници. ќсвен това т€ побира вс€какви зеленчуци, плодове и продукти. «а не€ н€ма никакво значение с какво е изпълнена, докато накра€, нагълтала ц€лата трапеза с илюзии и ограничени€, не се „пръсне“ в празното си съществуване и безсмислие.¬ св€т на еднодневни идеали препускащи в посто€нно обръщение, н€ма никакво значение ко€ иде€ предхожда другата. Ќасто€щата политическа конюнктура е винаги абсолютна и представл€ваща ц€лата истина. ѕоследните стават първи и обратното. “акава е същността на авторитарната система. ћалки и големи, възрастни и непълнолетни, бедни и богати, интелигенци€ и простолюдие - всички минават по поточната лини€, а всичко, което им е най-съкровено се изкорен€ва и се подмен€ с нови идеологически удобени съдържание и етикет. ƒори да предположим, че подобно социално състо€ние има своите позитиви, то те определено не са акцента в „ онсервфилм“, който е по-скоро €звителна критика срещу човеконенавистните измерени€ на бивши€ комунистически режим.

—ъвсем заслужено, „ онсервфилм“ се нарежда сред номинациите за ќскар през хил€да деветстотин деветдесет и първа година.  ато послание филмът е изключително въздействащ, а като изпълнение – умел и изобретателен в използването на най-обикновени и битови материали за изграждането на реквизит и като ц€ло сценографи€. јнимаци€, ко€то постав€ на везната тъмни€ хумор на сатирата и чисти€ драматизъм на исторически€ факт. «латин –адев остав€ на нас зрителите да направим избора, дали да се надсмеем на малодушието на "консервените кутии" или да съпреживеем трагичната неизбежност на идеологи€та и нейните невъзвратими душевни и обществени последстви€.  
#консерви #обществен #ред #системи #системата #дистопи€ #сатира #домати #люта #чушка #общество #илюзи€ #цели #преследване #живот # #cans #hot #pepper #tomatoes #society #system #dystopia #illusion #satire # #«латин #–адев #post-communism #1984 #the #wall # #

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018