21.2 19:00ч
София
РЕЖИСЬОР  
СЦЕНАРИСТ  
 TOM HARPER
 FIONA KISSANE
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Великобритания       година    2007      времетраене    14мин
жанр    Философски       технология    Игрално кино      тема   
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 20 Ноември 2014
Ч ереши. Това заглавие носи много информация. Една обикновена дума, изпълнена с толкова много идеи, вклинена в контекста на филма. А времената, в които се интерпретира този контекст, са невероятно добър момент за появата му. Напоследък късометражните филми, наред с по-интелигентната част от underground музиката, са може би единствените форми на изкуство, съдържащи единствените правилни и градивни за човечеството послания, стъпващи на казуси от реалността. Като например свръх милитаризма, обзел света, и най-вече след 11-ти Септември 2001, чиито нужди проникват и в най-дълбоките лични убежища от животите на цивилните хора. От това произтича и цялата сюжетна линия на този филм. Впрочем може да го видите и в реално време в Wikipedia, като напишете “War in Afghanistan”.
 
Cherries е художествена фикция, която обаче действа като шамар за всеки, поддал се на ефимерните илюзии, създавани от държавните машини почти навсякъде по света. Cherries е невероятно послание към младите хора, вярващи, че устройството на обществото ни в момента е добро, само защото няма функционираща алтернатива, с която да го съпоставят. И да осъзнаят, че истината е едно, а това, което се поднася за истина, е съвсем друго. Държавната тирания е нещо, за което никой не говори, противоречи на вярата в демокрацията и съвременните ценности, нещо, което сякаш заглъхва сред непрестанните потоци информация отвсякъде. Но, виждате ли, вече има три филма, които разкриват форми на държавна тирания, създадени в период от няколко години и представители на три различни култури – Иран, Великобритания и България! Едно и също стои в основата на трите филма, но представени през проблематиката на собствените им реалности. Във Великобритания фокусът е милитаризмът. Е да, имат демокрация, колкото да се разбунтуват словом, но останалото го върши система, която в крайния си продукт постига целта на „черешките“ на тия системи. В Иран казусът е директното налагане на разбиране за света. България е някъде по средата. Имаме поле за свободомислие, но системата си поставя тайни коридорчета в мисленето на хората, заради което те стават подвластни на определени ключови думи и мисловни конструкти.
 
Всеки сам си прави изводите. Това, което обаче със сигурност знаем, е, че оттук-насетне все по-голямо предизвикателство ще бъде отсяването на истината от илюзиите, защото те стават толкова реалистични, че си позволяват да поставят под въпрос реалността, независимо, че живеем спокойно сгушени в комфортните си зони и си мислим, че нещата ще се оправят. Те и украинците така са си мислели доскоро. Мислете и поставяйте всичко под критичен анализ, отърсвайки се колкото се може повече от предразсъдъците. Интуицията е един от най-добрите пътеводители. И пазете децата си от илюзиите, защото иначе без да разберете, могат да се окажат в следващия самолет за някоя нещастна пустинна държава, станала жертва на интересите на тираните по света.
#cherries #2007 #великобритания #череши #uk #united #kingdom #tom #harper #том #харпър #bafta #school #military #war #world #училище #военни #милитаризъм #милитаризация #война #свят #насилие #бунт #система #свобода #freedom #high #school #teen #teenagers #тийнейджъри #протест #мълчание #silence #silent #protest

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018