РЕЖИСЬОР  
по разказ на  
ПРОДУЦЕНТ  
 FACTORY FIFTEEN
 TIM MALY
 LIAM YOUNG
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google


Великобритания     •     2013     •     8мин
жанр
Фентъзи
технология
FX ефекти
теми
Вдъхновение, Изкуство
автор
Юлиян Спасов
публикувано на 1 Юни 2014
C hupan Chupai е дело на студиото FACTORY FIFTEEN за изложението Future Perfect, част от 2013 Architecture Triennale in Lisbon, Португалия. Концепцията ни извежда един бъдещ етап от цивилизацията ни, в който целия Индо-Китайски регион преживява икономически разцвет, позволяващ разтърсващ технологичен прогрес. Градът е „умен“, променя се постоянно, според желанията и целите на обитателите му, и живота в него е изживяването като никое друго. Технологията не е представена в детайли, за да хвърли светлина върху научните съпоставки доколко е възможно такова третиране на пространството - дали чрез телепортация или вид материя с постоянно изменяща се структура, или манипулация на време-пространството.
 
Няма и нужда обаче от съблюдаване на този реализъм, защото така или иначе Chupan Chupai аудио-визуално е толкова богат, че той ви пренася в този свят убедително без да ви фокусира върху начина, а изживяването. Неслучайно, когато екрана беше разделен на много части, всичките екранчета показваха плавно движеща се гледна точка от нивото на човек. Да, именно, за Google Glass ефекта (видео от първо лице) става въпрос. Така би изглеждало възпроизвеждането на човешките гледни точки. Дефакто, всеки изминал технологичен бум, цели да се доближи все повече до способностите на човека, за да ги надгради. Това означава, че неминуемо в един момент, технологията ще проникне директно в сърцевината на гледната точка, откъдето ще може да получи достъп до значителна част от потенциала на човешкото съзнание. Разбира се, това може и да си остане само фикция, но разглеждайки прогреса ни от перспективата на научно-фантастичната литература последните няколко века, невъзможни за съвремието неща се оказва по-възможни отвсякога след известно време.
 
Chupan Chupai е много красива приказка за уличните игри на група деца в този свръх технологичен „smart city”. Интересно е, че темата с вградените технологии е доста актуална. Наскоро излезе E. O. N. – Evolutive Organic iNterface, дело на ЕВГЕНИЯ ДАТСКО и АНАСТАСИЯ ТРУБНИКОВА, в който макар и по съвсем различен начин, отново се запознаваме с едно възможно развитие на имплантите, които ще ни свързват с глобалната мрежа, приятелите, а може би и душата... Проблематизирането на този тип филми, винаги е част от анализа върху тях, защото това е една от неявните цели на sci-fi-а, да ни кара да мислим за бъдещето. Сега, когато технологиите са по-достъпни отвсякога, в глобален мащаб се сблъскахме с една неочаквана промяна в начина на живот на младите поколения, влияеща се предимно от онлайн пространството. Интернета, често се явява заместител на по-дълбоки лични проблеми, което пречи и на разрешаването им, а понякога и на осъзнаването им. В случая, Chupan Chupai без да дава ясен глас за подобни тези, дори е на границата между фантастиката и фентъзите, с уникалната си приказна естетика, изпълнена с много движение, живот, цветове, сюреалистични градове, доближаващи се по-скоро до интерпретацията им в сън.
#chupan #chupai #india #fantasy #sci #fi #future #perfect #exhibition #lisbon #portugal #португалия #бъдеще #app #smarth #city #умен #град #смарт #град #апп #бъдеще #технологии #technology #organic #interface #evolutive #liam #young #FACTORY #FIFTEEN #tim #maly #Великобритания #uk #england #documentary #colors #цветен #импресия #impression

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
team members who have visited this page or watched film
ПРЕСЦЕНТЪР ЗА ПРОЕКТА НАШИЯТ ЕКИП ИЗПРАТИ ФИЛМ ОТВОРЕНИ ПОЗИЦИИ КОНТАКТ С НАС


project lead by Kinematograf Media Foundation
with love from Sofia, Bulgaria

site engineered by uli.space
some rights reserved © 2012-2017