04.2 19:15ч
София
РЕЖИСЬОР  
по разказ на  
ПРОДУЦЕНТ  
 FACTORY FIFTEEN
 TIM MALY
 LIAM YOUNG
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Великобритания       година    2013      времетраене    8мин
жанр    Фентъзи       технология    FX ефекти      тема    Вдъхновение Изкуство
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 1 Юни 2014
C hupan Chupai е дело на студиото FACTORY FIFTEEN за изложението Future Perfect, част от 2013 Architecture Triennale in Lisbon, Португалия. Концепцията ни извежда един бъдещ етап от цивилизацията ни, в който целия Индо-Китайски регион преживява икономически разцвет, позволяващ разтърсващ технологичен прогрес. Градът е „умен“, променя се постоянно, според желанията и целите на обитателите му, и живота в него е изживяването като никое друго. Технологията не е представена в детайли, за да хвърли светлина върху научните съпоставки доколко е възможно такова третиране на пространството - дали чрез телепортация или вид материя с постоянно изменяща се структура, или манипулация на време-пространството.
 
Няма и нужда обаче от съблюдаване на този реализъм, защото така или иначе Chupan Chupai аудио-визуално е толкова богат, че той ви пренася в този свят убедително без да ви фокусира върху начина, а изживяването. Неслучайно, когато екрана беше разделен на много части, всичките екранчета показваха плавно движеща се гледна точка от нивото на човек. Да, именно, за Google Glass ефекта (видео от първо лице) става въпрос. Така би изглеждало възпроизвеждането на човешките гледни точки. Дефакто, всеки изминал технологичен бум, цели да се доближи все повече до способностите на човека, за да ги надгради. Това означава, че неминуемо в един момент, технологията ще проникне директно в сърцевината на гледната точка, откъдето ще може да получи достъп до значителна част от потенциала на човешкото съзнание. Разбира се, това може и да си остане само фикция, но разглеждайки прогреса ни от перспективата на научно-фантастичната литература последните няколко века, невъзможни за съвремието неща се оказва по-възможни отвсякога след известно време.
 
Chupan Chupai е много красива приказка за уличните игри на група деца в този свръх технологичен „smart city”. Интересно е, че темата с вградените технологии е доста актуална. Наскоро излезе E. O. N. – Evolutive Organic iNterface, дело на ЕВГЕНИЯ ДАТСКО и АНАСТАСИЯ ТРУБНИКОВА, в който макар и по съвсем различен начин, отново се запознаваме с едно възможно развитие на имплантите, които ще ни свързват с глобалната мрежа, приятелите, а може би и душата... Проблематизирането на този тип филми, винаги е част от анализа върху тях, защото това е една от неявните цели на sci-fi-а, да ни кара да мислим за бъдещето. Сега, когато технологиите са по-достъпни отвсякога, в глобален мащаб се сблъскахме с една неочаквана промяна в начина на живот на младите поколения, влияеща се предимно от онлайн пространството. Интернета, често се явява заместител на по-дълбоки лични проблеми, което пречи и на разрешаването им, а понякога и на осъзнаването им. В случая, Chupan Chupai без да дава ясен глас за подобни тези, дори е на границата между фантастиката и фентъзите, с уникалната си приказна естетика, изпълнена с много движение, живот, цветове, сюреалистични градове, доближаващи се по-скоро до интерпретацията им в сън.
#chupan #chupai #india #fantasy #sci #fi #future #perfect #exhibition #lisbon #portugal #португалия #бъдеще #app #smarth #city #умен #град #смарт #град #апп #бъдеще #технологии #technology #organic #interface #evolutive #liam #young #FACTORY #FIFTEEN #tim #maly #Великобритания #uk #england #documentary #colors #цветен #импресия #impression

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
Ела на кино и доведи приятел безплатно!
09 Февруари     Самоков    19:15ч
    
мястото е
Коуъркинг Хъб-а
ул. Асен Карастоянов 2
Късо кино в coworking HUB-a | На червено на реж. Тома Вашаров
През 2016г бива завършен филмът "На червено" на режисьора Тома Вашаров. Тогава вероятно никой не е подозирал, че 3 години по-късно ще е носител на над 30 световни фестивални награди, сред които и Sofia Film Fest и Palm Springs. Филмът ни въвежда в малко градче, в което единствения светофар е зациклил на червено. Долавяйки и най-фините вибрации в реакциите на пътниците, които се възмущават от решението на шофьора да чака светофара, "На червено" носи цяло богатство от добре познатото ни "българско нещо", с което сме израстнали. Тази линия на изследване на взаимоотношенията между хора, поставени в непредвидени ситуации ще бъде и темата на вечерта, с която могат да се свържат всички филми. Една от историите е за мъж, който ще се събуди като заложник на двама други мъже, възнамеряващи да го хвърлят с бетонирани крака в езеро с бетонирани крака. Това е сюжета на швейцарския Coup de Grace, който също печели забележително много награди ще ви остави без дъх с гениалния си обрат.
мястото е
Коуъркинг Хъб-а
ул. Асен Карастоянов 2
3лв
~100 мин BG / EN неподходящо за деца

3лв

~100 мин

BG / EN

неподходящо за деца

гледай филма
партньори
e-svilengrad.com
PR notes


TV Darts
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Teen Station
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


Zoya
PR notes


Stenata
PR notes


Time Heroes
PR notes


Арт Колеж
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018