22.11 19:00ч
—офи€
–≈∆»—№ќ–  
по разказ на  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  
 FACTORY FIFTEEN
 TIM MALY
 LIAM YOUNG
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    ¬еликобритани€       година    2013      времетраене    8мин
жанр    ‘ентъзи       технологи€    FX ефекти      тема    ¬дъхновение »зкуство
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 1 ёни 2014
C hupan Chupai е дело на студиото FACTORY FIFTEEN за изложението Future Perfect, част от 2013 Architecture Triennale in Lisbon, ѕортугали€.  онцепци€та ни извежда един бъдещ етап от цивилизаци€та ни, в който цели€ »ндо- итайски регион прежив€ва икономически разцвет, позвол€ващ разтърсващ технологичен прогрес. √радът е „умен“, промен€ се посто€нно, според желани€та и целите на обитателите му, и живота в него е изжив€ването като никое друго. “ехнологи€та не е представена в детайли, за да хвърли светлина върху научните съпоставки доколко е възможно такова третиране на пространството - дали чрез телепортаци€ или вид матери€ с посто€нно измен€ща се структура, или манипулаци€ на време-пространството.
 
Ќ€ма и нужда обаче от съблюдаване на този реализъм, защото така или иначе Chupan Chupai аудио-визуално е толкова богат, че той ви пренас€ в този св€т убедително без да ви фокусира върху начина, а изжив€ването. Ќеслучайно, когато екрана беше разделен на много части, всичките екранчета показваха плавно движеща се гледна точка от нивото на човек. ƒа, именно, за Google Glass ефекта (видео от първо лице) става въпрос. “ака би изглеждало възпроизвеждането на човешките гледни точки. ƒефакто, всеки изминал технологичен бум, цели да се доближи все повече до способностите на човека, за да ги надгради. “ова означава, че неминуемо в един момент, технологи€та ще проникне директно в сърцевината на гледната точка, откъдето ще може да получи достъп до значителна част от потенциала на човешкото съзнание. –азбира се, това може и да си остане само фикци€, но разглеждайки прогреса ни от перспективата на научно-фантастичната литература последните н€колко века, невъзможни за съвремието неща се оказва по-възможни отвс€кога след известно време.
 
Chupan Chupai е много красива приказка за уличните игри на група деца в този свръх технологичен „smart city”. »нтересно е, че темата с вградените технологии е доста актуална. Ќаскоро излезе E. O. N. – Evolutive Organic iNterface, дело на ≈¬√≈Ќ»я ƒј“— ќ и јЌј—“ј—»я “–”ЅЌ» ќ¬ј, в който макар и по съвсем различен начин, отново се запознаваме с едно възможно развитие на имплантите, които ще ни свързват с глобалната мрежа, при€телите, а може би и душата... ѕроблематизирането на този тип филми, винаги е част от анализа върху т€х, защото това е една от не€вните цели на sci-fi-а, да ни кара да мислим за бъдещето. —ега, когато технологиите са по-достъпни отвс€кога, в глобален мащаб се сблъскахме с една неочаквана пром€на в начина на живот на младите поколени€, вли€еща се предимно от онлайн пространството. »нтернета, често се €в€ва заместител на по-дълбоки лични проблеми, което пречи и на разрешаването им, а пон€кога и на осъзнаването им. ¬ случа€, Chupan Chupai без да дава €сен глас за подобни тези, дори е на границата между фантастиката и фентъзите, с уникалната си приказна естетика, изпълнена с много движение, живот, цветове, сюреалистични градове, доближаващи се по-скоро до интерпретаци€та им в сън.
#chupan #chupai #india #fantasy #sci #fi #future #perfect #exhibition #lisbon #portugal #португали€ #бъдеще #app #smarth #city #умен #град #смарт #град #апп #бъдеще #технологии #technology #organic #interface #evolutive #liam #young #FACTORY #FIFTEEN #tim #maly #¬еликобритани€ #uk #england #documentary #colors #цветен #импреси€ #impression

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018