24.10 19:00ч
—офи€
–≈∆»—№ќ–  
—÷≈Ќј–»—“  
 CRISTI PUIU
 OLEG MUTU
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    –умъни€       година    2001      времетраене    12мин
жанр    ƒрама       технологи€    »грално кино      тема    „овечност
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
 онстантин ћравов
публикувано на 20 ќктомври 2013
ћ оже би н€кой още си спомн€ за един много интересен проект наречен „јз жив€х социализма“.  олектив от автори, сред които и ≈лвис ѕресли-то на съвременната българска литература √еорги √осподинов, събираше лични човешки истории от червеното време чрез уебсайт, писма и преки обиколки на страната.  ой репресиран, на кой му се драйфа от партизански истории, кой тайно слушал „—вободна ≈вропа“ и Ѕитълс ... “акива ми ти работи. ќт ц€лото нещо излезе един книжен сборник с подбрани сто седемдесет и нещо от всичките истории. «а съжаление, гол€ма част от текстовете се припокриваха тематично, патетично, смислово и както още искате и като ц€ло не е най-добрата литературна покупка.

 


»зключително много обаче ми допадна презумпци€та на един от идеолозите на цели€ проект – журналистът ƒиана »ванова. » в това, а и в други нейни начинани€, т€ залага на иде€та, че една съвсем просто разказана, ненаситена с поанти и обрати, обикновена истори€ от битието на малки€ човек е по-въздействаща от литературни, сценарни, филмови и вс€какви други творчески замисли (които така или иначе често разкрас€ват с променлив успех именно такива оригинални истории).

 

Ќа този принцип се гради и първоначални€т тласък на –умънската Ќова ¬ълна в киното. „—тек  ент и пакет кафе“ пък лесно може да се определи като същински€ й старт, предвид получената берлинска „«латна мечка“ от 2001г.

 

ћалки по€снени€ за лаици (аз сами€ съм дон€къде такъв и тр€бваше да си ги ров€ и да питам, така че да са ти наготово, при€телю некинаджи€):
ƒа спечелиш споменатата награда е нещо Ќј»—“»Ќј специално. (хубаво, това го знаех и преди) «а съжаление, българска продукци€ не е била близо до подобно постижение. ќще повече - за дадена държава да си има сво€ собствена Ќова ¬ълна (nouvelle vague, new wave и пр.) в което и да е изкуство, и особено в —едмото, е наистина специално. “олкова много, че контетата-критици, от които зависи подобно определение, тр€бва да употреб€ват неща като „континюитет“, „аудио-визуална еманац舓, „персептивен дисбаланс“ и тем подобни драйфни дори по-често от обикновено, когато говор€т за €влението. –азбирай – дадени артистични течени€ в съвременното румънско кино са наистина гол€ма работа.


Ќеговата възвишеност, поне що се отнас€ до късата кинематографи€, се израз€ва в това, което вид€ в този филм... —ъвършено прости ежедневни сюжети, визуален и звуков минимализъм; представ€не на житейски проблеми, без обрати и крещ€щи моменти в сценари€. Ќали?! » на мен ми беше трудно да го проуме€. «апочнах да се подигравам на румънците и да разправ€м на хората, как ако ни снимат как се разхождаме и им говор€ колко безумно е румънското кино може да излезе жесток късометражен филм.

 

јко все пак на инат решиш да дадеш на северните ни съседи още н€колко шанса, този стил лека полека ти влиза под кожата и малко повече разбираш префърцунените хора из разните журита и киноинститути. ÷€лата простота, ко€то същевременно е заредена с толкова много послани€, в крайна сметка наистина те печели. ќт една страна, защото като нации имаме доста сходна истори€ в последните 70-80 години. ј от друга, защото са хванали балканската душевност и вместо да € облекат в крайни житейски драми и крещ€щи визуализации, както нашите и сръбски (например) кинаджии не биха се поколебали да направ€т, румънците € симплифицират до степен, в ко€то става универсална и разбираема на запад от ’ърватско. ѕък относно естетиката на самите кадри не см€там, че може да има спор. “и ще си прецениш, дали сподел€ш мнението ми.

 

» за финал - об€в€вил съм конкурс за сценарий на късометражен филм, който ще бъде сниман от румънски режисьор. ќдобрени от него предложени€ до момента - мъж отива до магазина да си купи €йца, разбира че са поскъпнали, продавачката е бременна, край; студент пуши цигара и говори с при€телката си по телефона, скарват се каква западна марка безалкохолно т€ да вземе от магазина, накра€ се съглас€ват да пи€т вода тази вечер и той влиза обратно в лекци€та по –еклама и ѕ–, край; —подели тво€та иде€ (или възвисена критика към горното словоизли€ние) в коменатарите.

#–умъни€ #постсоц #пенси€ #реализъм #подкуп #кафе #и #цигари

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018