director  
producer  
 Geoffrey Taylor
 Fiona Lamptey
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google


САЩ     •     2014     •     14мин
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
жанр
Драма
технология
Игрално кино
тема
Израстване
автор
Юлиян Спасов
публикувано на 21 Ноември 2015
В ерата на динамичното кино, в което цветове, движение и мащаби се надпреварват да впечатлят окото, „Close" е тих, дълбок и докосващ онези струни, които потрепват при всяка мисъл за края на всичко. Големият край. А къде е той? Съществува ли изобщо? Изправянето пред смъртта е предверието към края или ново начало? Тези въпроси нямат значение, защото Close" не е философски прочит. Този филм ни поставя в позицията на невидим наблюдател, ставащ свидетел на изключително личния и разтърсващ момент за един млад човек.
 
Филмът ни превръща в свидетели на събитие, което засяга дълбоко всеки един от нас. Точно тук, режисьорът Geoffrey Taylor навлиза умело в много конкретен аспект на ситуацията – миговете с мъртвото тяло след откриването му. Чарли е в седмицата на тринайсетия си рожден ден, а животът му поднася това... Финият и спокоен ход на сюжета ни позволява да усетим тишината и самотата, която го обгръща. Филмът не ни наслагва емоции, не ни води към едни или други изводи. Той просто ни потапя в тежките мигове на едно момче, сблъскващо се със смъртта. Тези мигове ще го променят като личност. Ще го направят по-силен. Ще му позволят да оцени нещата по друг начин, защото именно това е иносказателният елемент във филма – близост. Тази физическа близост, която последва след периода, в който Чарли трябваше просто да приеме факта и да се изправи срещу него, беше нещо, което двамата са изгубили през годините. Close" е трибют не само към тези, които са минали през изпитанието да намерят свой починал родител, но и към всички нас. Една добра дума, една прегръдка, един жест към хората, които обичаме... не е много.
 
Close" не е история със завършек, а е преживяване. С това е ценен и е забележителен успех за Geoffrey Taylor, защото кинематографията е съвършена. Точно такава, каквато би трябвало да е за толкова емоционално въздействащ и личен за всеки зрител сюжет. Затова филмът е оценен на високо ниво на над двайсет световни фестивала, като и в момента участва в състезателни селекции във Великобритания, Камбоджа, Украйна, Полша, Германия и Бразилия. Успех!
#close #Geoffrey #Taylor #Fiona #Lamptey #drama #usa #live #action #bfi #london #2015 #father #son #charlie #sad #death #life #lesson #житейски #урок #философия #баща #син #смърт #смърт #на #баща #мъдрост #wise #урок #живот #тъжен #филм #чарли #сащ #драма #близо #близост

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
партньори
радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Go Guide
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Под Моста
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Jazza Bar Стара Загора
TAM Велико Търново
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
English

проекта се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени © 2012-2018