12.7 20:30ч
Пловдив
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  
 RYAN DUFFY
 VICE MEDIA
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    САЩ       година    2011      времетраене    35мин
жанр    Документален       технология    Игрално кино      тема    Враждебност Престъпление
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 14 Юни 2013
З а Южна Америка знаем изключително малко, най-вече, че се говори предимно испански, има някакви монументи със стойността на пирамидите в Гиза и, че кокаина идва от оттам. Много хора дори не знаят, че единствената колония на Португалия е Бразилия, а всички останали страни са Испанци. Но, по-интересното е, че разликата между отделните страни е много по-сериозна, отколкото на пръв поглед изглежда. Може би ние ги виждаме тях, така както те си представят Балканите – като едно. Чили например икономически не само, че е доста стабилна и сравнително добре развита държава като цяло, но там в някои отношения са по-напреднали. В супермаркетите например храната е изключително качествена и значително по-евтина. Плодовете и зеленчуците са в изобилие, вредните храни са отделени. Там бързите вериги не се предпочитат.
 
В съседна Колумбия например положението е коренно различно. Последните 60 години страната е практически в състояние на гражданска война. Макар на пръв поглед да изглежда страна като всяка друга, в такива общества политиката е много трудна и там на практика не могат да оцелеят далновидните хора с идеи за бъдещето на страната. Корупцията е вирусът, който ги смазва и там оцеляват само хора с връзки с лобитата и бизнес интересите. И най-вече интересите на един конкретен сектор – наркотиците. В Колумбия те са навсякъде, разбиват живота на десетки хиляди хора по най-различни начини. Покрай това и престъпността е значително по-висока, нещо, което е проблем изобщо за Латино американския свят. В Мексико положението е още по-тежко.
 
В Колумбия скополаминът се намира изключително рядко, но за сметка на това е ефективен начин да извършите престъпление по начин, по който не могат да ви осъдят. Представете си една яка мацка, излиза в някой бар, избира си някой, който видимо е по-платежоспособен, отива при него, флиртува, бързо събужда звяра в него, тръгват към дома му, и по пътя целувайки се, той изведнъж става друг човек. Тя си е сложила скополамина в носа, като предварително го е запушила, за да не го употреби тя самата. Още при първата целувка, той вдишва без да разбира, защото той няма мирис и вкус. Само миризмата му е достатъчна да въздейства следващите няколко часа. Оттогава насетне той продължава да е адекватен и със себе си, но става неспособен да правилна преценка. Тя спира да функционира. Ако вие му кажете да ви припише апартамента си или да се наръгате с нож ще го направите, защото ще сте убедени в правилността на тези действия. По този начин много хора загубват материалните си активи (банкови сметки, имоти, бижута, мебели, всичко), а някои загубват и живота си – зависи колко далеч ще стигнат хората, които са ги дрогирали. Когато изгледах този филм изпитвах едно – благодарност, че съм се родил по земи, където има все пак някакви граници и хората не стигат толкова далеч в желанието си да извършат престъпление върху/чрез други хора.
#САЩ #2011 #RYAN #DUFFY #VICE #MEDIA #Columbias #Devil #Breath #документален #филм #игрално #кино #documentary #colombia #колумбия #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018