09.4 19:30ч
Велико Търново
РЕЖИСЬОР  
СЦЕНАРИСТ  
 PETER SZEWCZYK
 PETER SZEWCZYK
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Великобритания       година    2011      времетраене    8мин
жанр    Философски       технология    FX ефекти      тема   
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Елена Рапонджиева
публикувано на 2 Януари 2014
К расиво и шокиращо. Двете думи, които според мен най-точно определят визията на ColourBleed. Красотата на изливащите се цветове е примесена със силно обезпокоителното усещане от кадрите с изваждане на нокти. Изобщо целият филм блести с изключителни визуални качества (не само цветовата палитра, но и самото композиране на кадрите, играта със светлината, симулациите и специалните ефекти) и в това няма нищо чудно - режисьор на филма е Peter Szewczyk. Може да не знаеш името му, но определено си чувал/а за някои от проектите, по които е работил като ръководител на специалните ефекти или цялостната визия:
Avatar 
Harry Potter and the Order of Phoenix 
The Day the Earth Stood Still
The Choronicals of Narnia: Prince Caspian

и т.н.
 
Има нещо очарователно във факта, че след като е работил по толкова много западни продукции, за личния си късометражен проект режисьорът от полски произход избира именно източно-европейска атмосфера като среда на действието. Филмът засяга косвено и темата за уличното изкуство и културата на графитите, показвайки ги като форма на експресивност и алтернативен поглед над света. В България ние сме свикнали с тях и ги възприемаме като нормален елемент от градската среда, но истината е, че в Англия например тази култура далеч не е толкова развита. (Тук правя малкото уточнение, че не става дума за драсканиците със спрей и "таговете", разпиляни безцелно из града, а за графитите, нарисувани с талант,старание и смисъл, при които дори самото им позициониране е част от посланието.) Те са характерен културен феномен за Централна и Източна Европа и са част от чара й, и в ColourBleed режисьорът е успял по един ненатрапчив начин да улови и предаде точно това послание.
 
В противопоставянето на двата главни персонажа - момичето и възрастната жена, четем ясната поука, че новото и различното не е задължително лошо, докато старото и традиционното би могло да "отрови" и опорочи крастотата и развитието на иновативността. Ситуацията лесно можем да разчетем и като политически аналог обвързан именно с историята на Централна и Източна Европа - съществуването на възрастно поколение, което все още е с остарялото и опороченото мислене от времето на социализма и с ограничеността си отрича новото и продължава да се опитва да върне стария режим (обикновено несъзнателно).
 
Друг силен елемент от филма е актьорската игра. Далеч от претенции за нещо изключително, главната героиня  (Milla Karkkainen) се справя достатъчно добре, за да предаде един убедителен персонаж, на когото сме склонни да симпатизираме. Що се отнася до възрастната жена, английската актриса Anna Barry е брилянтна - цинична, злобна, със закостеняло мислене, прикрита ... и всичко това без нито една произнесена дума.
 
На кратко, филмът е построен върху сериозна доза метафори и сюрреализъм, поради което посланието му може да остане малко неразбрано от част от зрителите (особено онези, незапознати с културно-историческия контекст на Централна и Източна Европа) но за тяхно удовлетворение пък, филмът е "eye candy" и в крайна сметка предлага на всекиго по нещо.
 
#collor #kolibri #colibri #колибри #colourbleed #colour #color #bleed #short #film #peter #szewczyk #visual #effects #post #production #girl #young #woman #graffiti #old #woman #stamp #grey #късо #кино #късометражен #филм #визуални #ефекти #момиче #млада #жена #рисува #графити #шарена #коса #много #цветове #цветно #цветна #кърви #възрастна #стара #жена #печат #сив #сиво #красиво #красота #метафора #политическа #ColourBleed #ColorBleed #Colour #Bleed #Color #Bleed

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018