22.11 19:00ч
—офи€
–≈∆»—№ќ–  
—÷≈Ќј–»—“  
 PETER SZEWCZYK
 PETER SZEWCZYK
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    ¬еликобритани€       година    2011      времетраене    8мин
жанр    ‘илософски       технологи€    FX ефекти      тема   
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
≈лена –апонджиева
публикувано на 2 януари 2014
  расиво и шокиращо. ƒвете думи, които според мен най-точно определ€т визи€та на ColourBleed.  расотата на изливащите се цветове е примесена със силно обезпокоителното усещане от кадрите с изваждане на нокти. »зобщо цели€т филм блести с изключителни визуални качества (не само цветовата палитра, но и самото композиране на кадрите, играта със светлината, симулациите и специалните ефекти) и в това н€ма нищо чудно - режисьор на филма е Peter Szewczyk. ћоже да не знаеш името му, но определено си чувал/а за н€кои от проектите, по които е работил като ръководител на специалните ефекти или ц€лостната визи€:
Avatar 
Harry Potter and the Order of Phoenix 
The Day the Earth Stood Still
The Choronicals of Narnia: Prince Caspian

и т.н.
 
»ма нещо очарователно във факта, че след като е работил по толкова много западни продукции, за лични€ си късометражен проект режисьорът от полски произход избира именно източно-европейска атмосфера като среда на действието. ‘илмът зас€га косвено и темата за уличното изкуство и културата на графитите, показвайки ги като форма на експресивност и алтернативен поглед над света. ¬ Ѕългари€ ние сме свикнали с т€х и ги възприемаме като нормален елемент от градската среда, но истината е, че в јнгли€ например тази култура далеч не е толкова развита. (“ук прав€ малкото уточнение, че не става дума за драсканиците със спрей и "таговете", разпил€ни безцелно из града, а за графитите, нарисувани с талант,старание и смисъл, при които дори самото им позициониране е част от посланието.) “е са характерен културен феномен за ÷ентрална и »зточна ≈вропа и са част от чара й, и в ColourBleed режисьорът е усп€л по един ненатрапчив начин да улови и предаде точно това послание.
 
¬ противопостав€нето на двата главни персонажа - момичето и възрастната жена, четем €сната поука, че новото и различното не е задължително лошо, докато старото и традиционното би могло да "отрови" и опорочи крастотата и развитието на иновативността. —итуаци€та лесно можем да разчетем и като политически аналог обвързан именно с истори€та на ÷ентрална и »зточна ≈вропа - съществуването на възрастно поколение, което все още е с остар€лото и опороченото мислене от времето на социализма и с ограничеността си отрича новото и продължава да се опитва да върне стари€ режим (обикновено несъзнателно).
 
ƒруг силен елемент от филма е актьорската игра. ƒалеч от претенции за нещо изключително, главната героин€  (Milla Karkkainen) се справ€ достатъчно добре, за да предаде един убедителен персонаж, на когото сме склонни да симпатизираме. ўо се отнас€ до възрастната жена, английската актриса Anna Barry е брил€нтна - цинична, злобна, със закостен€ло мислене, прикрита ... и всичко това без нито една произнесена дума.
 
Ќа кратко, филмът е построен върху сериозна доза метафори и сюрреализъм, поради което посланието му може да остане малко неразбрано от част от зрителите (особено онези, незапознати с културно-исторически€ контекст на ÷ентрална и »зточна ≈вропа) но за т€хно удовлетворение пък, филмът е "eye candy" и в крайна сметка предлага на всекиго по нещо.
 
#collor #kolibri #colibri #колибри #colourbleed #colour #color #bleed #short #film #peter #szewczyk #visual #effects #post #production #girl #young #woman #graffiti #old #woman #stamp #grey #късо #кино #късометражен #филм #визуални #ефекти #момиче #млада #жена #рисува #графити #шарена #коса #много #цветове #цветно #цветна #кърви #възрастна #стара #жена #печат #сив #сиво #красиво #красота #метафора #политическа #ColourBleed #ColorBleed #Colour #Bleed #Color #Bleed

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018