22.11 19:00ч
—офи€
«вукът беше много важна част от истори€та. ∆елахме да заменим диалога със звуци, които могат да опишат сюжета, така че да не се налага да използваме английски език, с който да дистанцираме международната публика. «вукът е географски определим и позвол€ва на зрител€ да преживее дори обстановката извън кадър, намираща се също толкова опасно близо. ƒруг основен фокус е създаването на атмосфера, в ко€то звукът преминава в клаустрофобичен, грозен и сложен.
Danny Madden
прочети повече

–≈∆»—№ќ– » ’”ƒќ∆Ќ»   
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“»  
«¬”   

държава    —јў       година    2014      времетраене    9мин
жанр    ≈кшън ¬оенен       технологи€    јнимаци€      тема    —ъзнание —трах
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 19 ћарт 2015
дно мимолетно объркване на съзнанието за секунда е достатъчно да промени хода на световната истори€. Ѕило то чиновник във фондова борса да добави н€ко€ друга нула, жп оператор да обърка стрелка и да блъсне два влака, или войник да насочи куршум към грешни€ човек.  акво нещо е грешката вследствие на объркване?  аква е разликата между това да се обърка €стието с грешна подправка и това да се обърка стоманени€ винт с месингов, вследствие на което да се скъса на -60°—, да се отвори капак на 10 хил€ди метра височина, да се откачи, да влезе в един от двигателите и самолетът в крайна сметка да падне?!
 
Ќикаква, освен в мащаба на последстви€та. ¬ центъра и на двете стои елементарна човешка грешка – confusion – through sand – съчетание от думи с особена енерги€. ѕесъчинките са безброй, колкото звездите, колкото и възможности се кри€т в паралелните реалности, колкото и куршуми може би са изстрел€ни общо навс€къде за последните 500 години. Confusion Through Sand е повече от точно заглавие. Ќестандартно, непретенциозно, но много силно, защото носи именно елемента „човешка грешка“. ≈лемента, който промен€ тотално емоци€та и смисъла на филма. јко той беше улучил врага и с това беше свършил филмът, много зрители веро€тно щ€ха да бъдат с усещането, че сюжетът е незавършен, защото геро€т е направил това, което се очаква от него, с други думи: е и? ‘илмът щеше да остане в спомените им само с впечатл€ващата естетика на анимаци€та, обагр€ща бруталната, наситена с напрежение атмосфера, ко€то звукът създава. ≈моци€ н€маше да има. “ова показва нещо друго извън филма, което би тр€бвало да ни стр€ска, а именно - колко сме свикнали с войната и насилието, с€каш те са нашата естествена форма на съществуване.
 
√решка обаче има. ≈лементарна, но достатъчна, за да предизвика мощен емоционален удар, от който пък произтичат много въпроси след това. Ќ€кои морални, други философски... ѕроизтича мъката на едно хлапе, осъзнавайки, че с едно движение на пръстта си, унищожи живота на друго хлапе, което по-рано носеше агънце - библейски символ за чистота и невинност, един от н€колкото символа в сюжета, създаващи допълнителни пластове за размисъл върху универсалните въпроси за живота. ¬ъпроси, които днес са по-актуални от вс€кога, бидейки на ръба на истори€та, след който никой не знае какво следва. –ъб, който може да бъде моментът на най-много позитивни мащабни промени ever, но също може и да е кра€т на много животи. —амо за 2014-та жертвите от война в »рак, јфганистан и ѕакистан са над 200 хил€ди по официални данни (често, в пъти по-ниски от реалните числа), в източна ”крайна са над 6 хил€ди. ¬ ивицата √аза – 5 хил€ди. ≈дин от всички тези хора можеше да е следващи€т “есла, а друг – —ноудън.
 
¬сичката тази смърт много по-често е вследствие на нечий подпис, политическо решение и игра на интереси, отколкото заради естествените конфликти, които пон€кога се раждат между определени групи хора и в т€х огън€т се €в€ва единствено решение. —ветът е прежив€л две световни войни, ще преживее и евентуална “рета, но какво ще загубим от не€? ƒобре разбирате, че тези подписи са там, не само защото политиците са гадната измет, ко€то псуваме ежедневно, но и защото ние като граждани, работещи ежедневно за едно по-добро бъдеще, €вно не правим достатъчно, за да продължават 0.0001% от човечеството да вли€€т до такава степен върху съдбата на всички останали. «амислете се.

Danny Madden e режисьор с фин усет за завлад€ващ storytelling и основен концептуалист с впечатл€ващи€ си почерк на рисуване, Ben Wiessner и Jim Cummings са продуцентите, Pete Horner, заедно с Danny създават зашемет€ващата звукова атмосфера, перфектно съчетана с усещани€та, които предава картината, съставена от над 6 хил€ди отделни рисунки за близо 2 години и половина. »зползваната харти€ е рециклирана, което определ€ жълтеникавата естетика. “ехническата реализаци€ на звука е изпълнена от Skywalker Studio, уникална възможност, ко€то р€дко се отдава на късометражното кино, предвид че това студио е едно от най-добрите в света и в него се работи предимно по мащабни продукции за милиони. —тудиото е създадено от George Lucas и прави звука на Star Wars филмите и на други емблематични творби, н€кои от които печелили ќскари. јдмирации за цели€ екип на Confusion Through Sand, филм, изпипан и до най-фините детайли, епично изжив€ване, даващо ни усещането за война от първо лице в дълбочина, каквато единици филми в истори€та са достигали. —подел€йте го с при€телите си! Confusion Through Sand носи мощно послание, което тр€бва да достигне колкото се може повече хора, защото всички ние имаме значение за това какво ще се случи.
#Confusion #Through #Sand #BEN #WIESSNER # #JIM #CUMMINGS #DANNY #MADDEN #SKYWALKER #STUDIO #george #lucas #usa #california #сащ #калифорни€ #объркване #през #песъчинките #грешка #дани #мейдън #джордж #лукас #2013 #рециклирана #харти€ #recycled #paper #animation #анимаци€ #рисунки #война #смърт #death #war #iraq #ирак #американци #конспираци€ #conspiracy #american #pain #болка #кръв #blood

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018