05.7 19:30ч
София
Важно е да продължаваме да излизаме от установените граници на разказа. Ще бъде сбъдната мечта, ако е възможно експерименталното кино да влезе в мащабния свят на блокбъстърите. Филми като първата част на Матрицата са истинска иновация, силно послание и адски забавно преживяване. Само ако Холивуд ни предоставяше повече от тези оригинални филми (изключвайки продълженията на филма)...
Danny Madden
прочети още

РЕЖИСЬОР И ХУДОЖНИК  
ПРОДУЦЕНТИ  
ЗВУК  


САЩ     •     2014     •     9мин
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
жанр
Екшън, Военен
технология
Анимация
теми
Съзнание, Страх
автор
Юлиян Спасов
публикувано на 19 Март 2015
Е дно мимолетно объркване на съзнанието за секунда е достатъчно да промени хода на световната история. Било то чиновник във фондова борса да добави някоя друга нула, жп оператор да обърка стрелка и да блъсне два влака, или войник да насочи куршум към грешния човек. Какво нещо е грешката вследствие на объркване? Каква е разликата между това да се обърка ястието с грешна подправка и това да се обърка стоманения винт с месингов, вследствие на което да се скъса на -60°С, да се отвори капак на 10 хиляди метра височина, да се откачи, да влезе в един от двигателите и самолетът в крайна сметка да падне?!
 
Никаква, освен в мащаба на последствията. В центъра и на двете стои елементарна човешка грешка – confusion – through sand – съчетание от думи с особена енергия. Песъчинките са безброй, колкото звездите, колкото и възможности се крият в паралелните реалности, колкото и куршуми може би са изстреляни общо навсякъде за последните 500 години. Confusion Through Sand е повече от точно заглавие. Нестандартно, непретенциозно, но много силно, защото носи именно елемента „човешка грешка“. Елемента, който променя тотално емоцията и смисъла на филма. Ако той беше улучил врага и с това беше свършил филмът, много зрители вероятно щяха да бъдат с усещането, че сюжетът е незавършен, защото героят е направил това, което се очаква от него, с други думи: е и? Филмът щеше да остане в спомените им само с впечатляващата естетика на анимацията, обагряща бруталната, наситена с напрежение атмосфера, която звукът създава. Емоция нямаше да има. Това показва нещо друго извън филма, което би трябвало да ни стряска, а именно - колко сме свикнали с войната и насилието, сякаш те са нашата естествена форма на съществуване.
 
Грешка обаче има. Елементарна, но достатъчна, за да предизвика мощен емоционален удар, от който пък произтичат много въпроси след това. Някои морални, други философски... Произтича мъката на едно хлапе, осъзнавайки, че с едно движение на пръстта си, унищожи живота на друго хлапе, което по-рано носеше агънце - библейски символ за чистота и невинност, един от няколкото символа в сюжета, създаващи допълнителни пластове за размисъл върху универсалните въпроси за живота. Въпроси, които днес са по-актуални от всякога, бидейки на ръба на историята, след който никой не знае какво следва. Ръб, който може да бъде моментът на най-много позитивни мащабни промени ever, но също може и да е краят на много животи. Само за 2014-та жертвите от война в Ирак, Афганистан и Пакистан са над 200 хиляди по официални данни (често, в пъти по-ниски от реалните числа), в източна Украйна са над 6 хиляди. В ивицата Газа – 5 хиляди. Един от всички тези хора можеше да е следващият Тесла, а друг – Сноудън.
 
Всичката тази смърт много по-често е вследствие на нечий подпис, политическо решение и игра на интереси, отколкото заради естествените конфликти, които понякога се раждат между определени групи хора и в тях огънят се явява единствено решение. Светът е преживял две световни войни, ще преживее и евентуална Трета, но какво ще загубим от нея? Добре разбирате, че тези подписи са там, не само защото политиците са гадната измет, която псуваме ежедневно, но и защото ние като граждани, работещи ежедневно за едно по-добро бъдеще, явно не правим достатъчно, за да продължават 0.0001% от човечеството да влияят до такава степен върху съдбата на всички останали. Замислете се.

Danny Madden e режисьор с фин усет за завладяващ storytelling и основен концептуалист с впечатляващия си почерк на рисуване, Ben Wiessner и Jim Cummings са продуцентите, Pete Horner, заедно с Danny създават зашеметяващата звукова атмосфера, перфектно съчетана с усещанията, които предава картината, съставена от над 6 хиляди отделни рисунки за близо 2 години и половина. Използваната хартия е рециклирана, което определя жълтеникавата естетика. Техническата реализация на звука е изпълнена от Skywalker Studio, уникална възможност, която рядко се отдава на късометражното кино, предвид че това студио е едно от най-добрите в света и в него се работи предимно по мащабни продукции за милиони. Студиото е създадено от George Lucas и прави звука на Star Wars филмите и на други емблематични творби, някои от които печелили Оскари. Адмирации за целия екип на Confusion Through Sand, филм, изпипан и до най-фините детайли, епично изживяване, даващо ни усещането за война от първо лице в дълбочина, каквато единици филми в историята са достигали. Споделяйте го с приятелите си! Confusion Through Sand носи мощно послание, което трябва да достигне колкото се може повече хора, защото всички ние имаме значение за това какво ще се случи.
#Confusion #Through #Sand #BEN #WIESSNER # #JIM #CUMMINGS #DANNY #MADDEN #SKYWALKER #STUDIO #george #lucas #usa #california #сащ #калифорния #объркване #през #песъчинките #грешка #дани #мейдън #джордж #лукас #2013 #рециклирана #хартия #recycled #paper #animation #анимация #рисунки #война #смърт #death #war #iraq #ирак #американци #конспирация #conspiracy #american #pain #болка #кръв #blood

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
team members who have visited this page or watched film
партньори
радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Go Guide
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Под Моста
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Jazza Bar Стара Загора
TAM Велико Търново
ПРЕСЦЕНТЪР ЗА ПРОЕКТА НАШИЯТ ЕКИП ИЗПРАТИ ФИЛМ ОТВОРЕНИ ПОЗИЦИИ КОНТАКТ С НАС


project lead by Kinematograf Media Association
with love from Sofia, Bulgaria

site engineered by uli.space
some rights reserved © 2012-2018