04.2 19:15ч
София
2011
номиниран
режисьор и сценарист  
продуцент  
сценарист  

държава    Великобритания       година    2011      времетраене    5мин
жанр    Ситуация       технология    Игрално кино      тема    Свързаност Вдъхновение
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Виктория Костова
публикувано на 13 Декември 2017
C onnect сякаш напомня на стихотворението на Георги Господинов:

Остър е ръбът на думата,
идва срещу мене, 
ръгва ме.
Нещо обло ми кажи,
нещо като
тръгваМЕ.

Филмът отразява силата на взаимността и споделеността –  или как контактът с друго човешко същество те връща към емоционалната ти същност. Connect започва с битово позната сцена в градския транспорт, който се характеризира с неистовата фанатична борба за място и с невъзможността пътниците да осъзнаят, че наистина има и следващ рейс! Изпускането на този е напълно недопустимо и следва да бъде преследвано на всяка цена! Една млада дама си представя как хората с празни погледни са толкова безразлични и лишени от чувствителност, че би било напълно в реда на нещата ако някой убие някого, за да седне. В една такава жестока първична сцена изпъква липсата на каквато и да е съпричастност или реакция – всички са безмълвни хипотетични наблюдатели. Рутината обезличава човека и го откъсва от изконната му принадлежност към общуването с другите. Някак племенното разбиране за света и търсенето на общност е изместено от приоритетите за добиване на пари и привикването към монотонния ритъм на работното място.
 
Тук обаче главната героиня се намесва. След като опитва да пребори това тягoстно усещане за невъзможност за контакт с всички хипнотизирани пътници чрез  музиката, тя се озовава до мъж, който по подобен начин сякаш е откъснат от корените си и се рее в пространството. Самата надежда, че можеш да събудиш осъзнатост в друго човешко същество чрез осъществяването на конакт, вече е положила основите на това изкуство и го прави възможно. Ръцете са това, с което, както можеш да се хванеш за упора в рейса, така и можеш да покажеш на някого, че си тук и си жив и да му дадеш малко от своето вдъхновение. Така героинята предава своята съзидателна енергия и някак събужда своя партньор. Двамата създават нещо, което – макар и ограничено в своето време и място – е повод за преосмисляне на цялото пътуване. То преобръща монотонното следствие на живота и твори. Подобно на този танц на ръцете на двамата протагонисти, пътниците в превозното средство вече не изглеждат същите. Те са преобразени от разочаровани и озадачени случайни посетители, до хора, радващи се на случващото се и готови да се слеят в едно енергийно цяло.
 
Ако Георги Господинов говори за това от какво ключово значение е човекът до теб особено, когато си уязвим, то Connect представя възприятието за едно друго тръгване. Пътя на връзката, която може да бъде създадена винаги и навсякъде, стига някой да отвори съзнанието си и да види нещата цялостно – трябват само малко смелост и две търсещи се ръце.
#bafta #bus #crowd #people #anonymous #unknown #touch #hands #beautiful #inspiring #music #rhythm

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
Ела на кино и доведи приятел безплатно!
09 Февруари     Самоков    19:15ч
    
мястото е
Коуъркинг Хъб-а
ул. Асен Карастоянов 2
Късо кино в coworking HUB-a | На червено на реж. Тома Вашаров
През 2016г бива завършен филмът "На червено" на режисьора Тома Вашаров. Тогава вероятно никой не е подозирал, че 3 години по-късно ще е носител на над 30 световни фестивални награди, сред които и Sofia Film Fest и Palm Springs. Филмът ни въвежда в малко градче, в което единствения светофар е зациклил на червено. Долавяйки и най-фините вибрации в реакциите на пътниците, които се възмущават от решението на шофьора да чака светофара, "На червено" носи цяло богатство от добре познатото ни "българско нещо", с което сме израстнали. Тази линия на изследване на взаимоотношенията между хора, поставени в непредвидени ситуации ще бъде и темата на вечерта, с която могат да се свържат всички филми. Една от историите е за мъж, който ще се събуди като заложник на двама други мъже, възнамеряващи да го хвърлят с бетонирани крака в езеро с бетонирани крака. Това е сюжета на швейцарския Coup de Grace, който също печели забележително много награди ще ви остави без дъх с гениалния си обрат.
мястото е
Коуъркинг Хъб-а
ул. Асен Карастоянов 2
3лв
~100 мин BG / EN неподходящо за деца

3лв

~100 мин

BG / EN

неподходящо за деца

гледай филма
партньори
e-svilengrad.com
PR notes


TV Darts
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Teen Station
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


Zoya
PR notes


Stenata
PR notes


Time Heroes
PR notes


Арт Колеж
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


9 ФЕГ
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Социалната чайна Варна
Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
При Мер Свиленград
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018