22.11 19:00ч
—офи€
–≈∆»—№ќ–  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  
—÷≈Ќј–»—“  

държава    јмерика       година    2007      времетраене    9мин
жанр    ƒрама       технологи€    »грално кино      тема   
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
≈лена –апонджиева
публикувано на 18 јвгуст 2013
елиги€та винаги е деликатна тема и застъпването й във филми неизменно води до дискусии. Conversion има за цел да покаже как безотговорната намеса на мисионери в живота и в€рвани€та на семейство от индианското племе Navajo води до трагични последици. ‘илмът ни разказва една истори€ и без да налага поуки и изводи ни остав€ сами да мислим по въпроса и да дискутираме.
 
—амо че... не особено успешно. ¬ъпреки, че сюжетът цели дълбочина, личното ми мнение е, че за съжаление не усп€ва да € постигне. Ќа пръв поглед рецептата е спазена: имаме реалистичните персонажи, имаме драматичното разрушаване на установеното статукво, имаме трагичните последстви€... и въпреки това Conversion не усп€ва да предизвика онзи дебат за правилно и грешно и за сблъсъкът на култури който очакваме, тъй като разказва една напълно праволинейна истори€ на неправда, където говорим по-скоро за срещата между безотговорност и наивност, отколкото за религи€.
 
» макар, че след кра€ на филма сигурно н€ма да водим дебати, то определено не може да не отбележем прекрасната кинематографи€ – красиви кадри и цветова палитра радват окото в комбинаци€ с елегантно композирани кадри.
‘илмът е правен с много любов и отдаденост и това си личи в детайлите:
сниман е в истинска автономна индианска територи€, а персонажите говор€т на езика на племето Navajo. —вал€ме шапка на режисьорката Nanobah Becker, самата т€ от индиански произход, защото можем да си представим колко усложнен е бил кастинг процесът от този факт.
 
јктьорите, за повечето от които това е дебют, се справ€т добре, но действително им личи, че игра€т за пръв път и макар, че оцен€ваме отдадеността към реализма, филмът определено би спечелил от по-уверена игра.
 
¬ заключение, това е филм, който въпреки всичко си струва да се гледа по н€колко причини:
1.     ¬ъпреки, че не усп€ва да постигне необходимата дълбочина, за да ни провокира истински, филмът ни напомн€ важни поуки относно предовер€ването във външни вли€ни€.
2.     —поменахме ли, че кинематографи€та е прекрасна? 
‘естивалът Sundance €вно също мисл€т така, защото Conversion беше част от официалната им селекци€ преди н€колко години.
#conversion #film #short #nanobah #becker #indian #amerikan #sundance #късометражен #къс #късометражно #кино #филм #индианци #фестивал

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018