10.12 20:00ч
Ѕлагоевград
налични са български субтитри
«а да активирате субтитрите, след като заредите филма през PLAY бутона, в долната д€сна част на видео плеъра ще видите бутон CC. Ќ€кой видео сайтове ги наричат closed captions.

јко езикът не е български, може да тр€бва допълнително да ги изберете от бутона за настройки, най-често се налага с YouTube.
режисьор  
продуцент  
сценарист  

държава    Ўвейцари€       година    2016      времетраене    8мин
жанр    ƒрамеди€       технологи€    »грално кино      тема    »ронични обрати
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
—ветлана “одорова
публикувано на 16 јприл 2018
  акви ли мисли преминават през ума на човек, озовал се в багажника на кола с обездвижени ръце, запушена уста и странно неподвижни крака, дочуващ разговор за класическа музика? ћоже би натрапливо усещане за нереалност, невъзможност, абсурд, може би страх, може би надежда. ћай не е нещо, което бихме искали да узнаем от опит...

„овешкото същество е сложно нещо - изтъкано от странности, противоречи€, несъвместимости, непредвидимо и неописуемо. ћоже да си наемен убиец с вкус към философстването, класическата музика и стилното облекло. ћоже да си ориентиран към действието, раздразнителен служител, който бърза да си свърши работата по правилата и да се прибере в къщи, но не усто€ва на импулса да си каже мнението. ћоже да си нафукан костюмар, който действа без колебание, но не осъзнава, че вс€ко нещо си има последици. ћоже всеки от тези герои да обитава собствена вселена и изведнъж - щрак! - всички те да се озоват в една обща истори€ с непредвидим завършек.

ƒа, сложните човешки същества винаги прав€т сложен и света, който обитават - забъркват се в странни случки, влизат в особени отношени€, предприемат неверо€тни действи€... »зобщо, в повечето случаи полагат всевъзможни усили€ да живе€т и умрат художествено, творчески и уникално тъпо. Ќо пък са способни да разсъждават по засукани философски въпроси - за милосърдието, за най-гадни€ начин да умреш и пр., да работ€т умело в екип, да изслушват съчувствено...

ћного неща са ни по силите. ј сред най-важните е тази гадна твар, изпълз€ла от кути€та на ѕандора - надеждата. Ќе преставаме да очакваме винаги най-доброто, винаги щастливи€ край, винаги милосърдието, винаги спасението. ќбаче съдбата си знае своето и хич не се впечатл€ва от нашите илюзии. » пон€кога това, което ни се случва е като скок от небостъргач - може да си помислиш, че летиш, обаче скоро осъзнаваш, че всъщност падаш - главоломно и неспас€емо.

Ўвейцарски€т филм Coup de Grace ни забавл€ва с подобна ситуаци€. —амото заглавие е френска фраза - навл€зла непроменена и в други езици, означаваща нещо като да те отърват от мъките (например ако си смъртно ранен). »рони€та в заглавието е досущ като тази в живота - не ви ли се струва пон€кога, че сте обект на нечие тънко чувство за хумор (ако не - браво на вас, имате късмет да гледат на вас сериозно...)
«а н€какви си 8 минути режисьорът усп€ва да изгради пълнокръвни образи, да разкрие отношени€та помежду им и погледа им към света като ц€ло, да ги впусне в действие и да завърши драматично истори€та им.  амерата следи отблизо развитието на разказа - през очите на жертвата виждаме наказателни€ екип и същевременно буквално усещаме емоциите на техни€ пленник. Ќеочаквани€т край - чашата на милосърдието - е поредната шега на съдбата, поредната подигравка с наивността на иде€та за спасение.

“ози филм не прелива от оптимизъм и светли надежди. Ќо пък е забавен, направен с чувство за хумор и добра доза оригиналност. » така, кой е най-лоши€т начин да умреш? ƒали да не добавим в списъка и варианта с раздразнителни и несъвместими по характер убийци?
 
#At #a #remote #mountain #lake #a #bound #man #with #cement #shoes #is #being #dragged #to #the #water. #His #request #for #a #coup #de #grâce #escalates #into #an #absurd #clash. #André #Küttel #Pascal #Glatz #съдба #ирони€ #наемни #убийци #наказание #спасение #жертва #смърт #убийство #надежда

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018