19.3 20:00ч
Благоевград
режисьор и сценарист  
продуцент  
актриса  
монтаж  

държава    Австралия       година    2017      времетраене    10мин
жанр    Ситуация Трилър       технология    Игрално кино      тема    Сюрреализъм Оцеляване
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 23 Януари 2018
З ловещо ефективен. Независимо дали харесвате или не фантастиката, дали ви се нрави магията и невъзможното в киното или предпочитате здраво стъпилите на земята филми, Curve изпотява дланите. Curve не се обяснява, не пояснява, не разказва, а ни вкарва право в ситуацията, доближава ни интимно до героят, който е центъра на всичко. Той е най-важното в този филм, всичко друго е просто фон. Впечатляващ, да (на кого би му хрумнал сюжет на точно тази бетонна извивка някъде дълбоко в язовирно съоръжение?), но все пак фон.
 
А тя... Laura Jane Turner се справя толкова добре, че моето дишане почти се изравни с нейното. Усещах донякъде окървавения бетон. И бях забравил почти, че гледам филм... Ето толкова убедителен е Curve. Изпъва всеки нерв, докато изследва в детайли човешката реакция на екстремни условия.
Бих казал кошмарни.

Не е ясно дали това е един кошмар. Тази неопределеност на Curve го прави някак още по-зловещ. Дали след подобен кошмар ще се събудите същите? Фееричното и общо начало на океанските вълни е интересен детайл. Океанът е красив, но открит е доста негостоприемен за човека, а тези огромни вълни говорят за... отмиване в общото, неопределеното... Напомнят колко е малък човека срещу природната сила изразена във физиката на нещата. Ето, в Curve, мощната енергия зад надеждата за оцеляване, едно от дълбоко докосващите неща във филма, приключи за миг с една водна капка... дето Ѝ падна на дланта. Тази една капка каза толкова много неща и на нея и нас зрителите... а у мен прокара изтръпване през целия ми гръбнак. Просто физика. Капката! Curve студено напомня и още нещо:
В природата няма награди или наказания, а само последствия.
Robert Green Ingersoll

 Всъщност най-дълбокия ефект на филма идва от това, че той ни изправя срещу смъртта. Ама баш лице в лице. Че чак дъха Ѝ се издигаше от тая отвратителна бездна, над която героинята на Laura Turner безпомощно стоеше, едва едва закрепила се. Чак го усещах зад врата си докато гледах Curve. Очарователно хипнотичен ефект, постигнат с блестящата кинематография на Tim Egan.
 
Един детайл в този филм намирам за спорен и бих обърнал внимание на него – звуците, идващи от бездната. Нужни ли бяха? Да, допринесоха за преживяването, извеждайки бездната през още едно от сетивата ни - слуха, освен допира на бетона и очите, потъващи в тази черна празнина. Аз ги харесах, но съм сигурен, че някои биха ги намерили за идващи в повече и отнемащи точки по параграф „суров реализъм“. Защото Curve е много откровен и суров и най-важното сюреалистично реалистичен*. С това той си стои още повече на мястото. Сивата тишина и студения бетон го правят толкова истински. Дали звуците не отнеха малко от този реализъм? А може и да са скърцане на разни големи ръждиви турбини някъде из дъното на тая гадна бездна. 
 


* знам как звучи "сюреалистично реалистичен", и аз не съм очарован, но аре стига, кой се събужда току така на такъв ръб? Това са сюреалистични обстоятелства, които не пречат филма да следва блестящо законите на физиката и да ни предаде реално преживяване в нереални обстоятелства.
#Clinging #to #a #smooth, #curved #surface #high #above #a #sentient #abyss, #a #girl #tries #to #cover #the #few #feet #back #to #safety #without #losing #purchase #and #falling #to #her #death.

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
In Globo
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


9th LLF
PR notes


Stenata
PR notes


Арт Колеж
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
Културен център G8 София
Петното Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018