07.5 19:30ч
София
РЕЖИСЬОР И СЦЕНАРИСТ  
ПРОДУЦЕНТ  

държава    България       година    2009      времетраене    17мин
жанр    Философски       технология    Игрално кино      тема   
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Цветозар Цаков
публикувано на 5 Септември 2018
Т ози, който имам какво да каже, говори най-малко. Понякога дори никак.

Някои от нас се раждат без способността да говорят или чуват. Или и двете заедно. Само можем да си представяме какво имат да ни кажат тези хора. Може би пък Господ целенасочено ги е създал по този начин (колкото жесток, толкова и милосърден) – за да ни предпази от това, което бихме могли да чуем, а не трябва. Може би самият смисъл на живота се крие някъде дълбоко в душите на тези неколцина избранници на съдбата и Великят създадел е преценил, че той е по-добре да си остане там. За наше добро. Защото би ли понесъл някой от нас смисъла на своя живот, ако се окаже, че той е точно противоположното на това, което цял живот е вършил и смятал за редно?

Или пък може би това, което глухонемите наши събратя имат да ни кажат, е толкова непосилно за крехките човешки възприятия, за несъвършените ни слухови апарати ако щете, че то би могло да стигне безопасно до съзнанията ни само чрез езика на жестомимиката.  

Във всеки случай никога няма да разберем със сигурност. Вероятно и самоте глухонеми не осъзнават напълно евентуалното си мисионерство.

Македонският режисьор, завършил родния НАТФИЗ, Игор Христов се опитва да ни покаже своята трактовка по въпроса. Или пък вероятно се опитва нещо съвсем различно. Но именно затова изкуството е толкова магнетично – защото съдържа в себе си безценната и всесилна свобода, позволяваща всеки отделен реципиент да го възприема по свой строго личен начин и да е съвършено прав за себе си, без отделните възприятия да се взаимоизключват.

В Dandelion (на български „Глухарче”) се разказва за група глухонеми младежи, обединили се в Съюз на Глухонемите, които решават да направят от недъга си предимство и да разпространяват мистичното си послание сред хората, без да изискват нищо в замяна. За целта решават да се преоблекат като клоуни – според тях единственият начин, чрез който могат да общуват с чуващите хора. Клоуните не говорят и въпреки това всички ги разбират. Посланията им стигат до всички, без за това да е употребена и една дума. Само жестове, погледи и усмивки. И един червен нос. Червен като сигналната червена светлина, която недвусмислено ти подсказва, че някъде съвсем близо до теб се случва нещо изключително важно. Нещо, на което задължително трябва да обърнеш внимание. И ако не го сториш – рискуваш дори живота си. Рискуваш никога да не се докоснеш до неговия смисъл. Например...

Най-малкото рискуваш да пропуснеш своята живителна доза усмивки за деня.

И така, глухонемите клоуни излизат на улицата и започват да раздават това, което имат – своите усмивки – на онези, които (поне привидно) имат много повече от тях, но не го споделят с никого, защото сами са забравили, че го притежават. В този момент чуващи и нечуващи са напълно равноправни и комуникацията между тях е пълноценна. Независимо дали клоуните са приемани с усмивка или отблъсквани от намръщени лица – всички прегради изведнъж са рухнали, всичко е толкова естествено и безметежно, че вече е възможна дори любовта.

А дали тя – любовта между чуващи и нечуващи – следва същите закони като тази между равнопоставени в това сетивно отношение хора, е въпрос на лична трактовка, защото Dandelion не дава ясен отговор, но силно накланя везните в едната посока.

Коя точно, решавате вие – според това от коя страна на везните се намирате. 
#глухарче #dandelion #игор #христов #igor #hristov #Life #is #not #a #cabaret #it #is #fucking #circus #elena #melamed #елена #меламед #животът #не #е #кабаре #а #шибан #цирк #2011 #натфиз #natfiz #natfa #натфа #igor #hristov #bg #bulgarian #short #film #bulgaria #българия #български #филм

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
In Globo
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


9th LLF
PR notes


Stenata
PR notes


Арт Колеж
PR notes


No Blink
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
Беглика фестивал Беглика Фест
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
Културен център G8 София
Петното Пловдив
Долна Малина Фест Балкана
Wake Up Festival Wake Up
Лятно кино в парка Пловдив
Fun Навън Трявна
хижа Амбарица Централен Балкан
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018