режисьор  
продуцент  


САЩ     •     2016     •     12мин
жанр
Документален
технология
Игрално кино
теми
Красота, Предразсъдъци
автор
Боряна Тодорова
публикувано на 16 Октомври 2017
Х убавици се чудят на тайната ми.
Не съм ни особено сладка, ни с тяло на манекен,
но като почна да обяснявам,
мислят, че лъжи разтягам.
Казвам им,
тайната е в дълбоките недра
на моите обятия и бедра,
в стъпката ми напета,
в усмивката непревзета.
Аз съм жена
във всичко.
Феноменална жена –
това съм аз.

Мая Анджелоу
 

Мерет Мюлер, сценарист и режисьор на краткия документален филм Dangerous curves, разказва как нейната приятелка и главна героиня във филма, Розлин Мейс, още в училище смело е рецитирала поеми на американската поетеса Мая Анджелоу. А Роуз е тъмнокожа и с наднормено тегло. Мерет е била възхитена от увереността на приятелката си.

След години, когато двете жени се срещат отново, Розлин професионално се занимава с pole-dancing или буквално преведено – танцуване на пилон. Правя уточнение, че Розлин не е стриптизьорка, тъй като разграничението в българския език, а може би и в съзнанието на много хора, е твърде бегло. Тя има икономическо образование, но снимки и видео клипове от танците, които е качвала в интернет, стават причина да бъда уволнявана неведнъж. Това води до решението ѝ да се издържа като преподава pole-dancing.

Мерет Мюлер заснема събитието „Опасни извивки” , чието предназначение е да покаже танцьорки с наднормено тегло. Филмът проследява процеса на придобиване на самоувереност. В него Роуз разкрива пътя, който е извървяла, докато успее да приеме тялото си и да го заобича. И да го показва.

Тя е смела, горда и женствена. Тези качества не са запазени само за слабите бели жени. Роуз се бори със стереотипите, в които женствеността е вкарана днес. Женствеността като съвкупност от общоприети физически характеристики и материални придобивки е бледа сянка на женствеността като състояние на духа.
А онази, подчинената на очакванията на околните, изтъкана от неуверености, които модата подхранва, жена, тя никога не ще бъде „феноменална жена”.
#dangerous #curves #Merete # #Mueller #опасни #извивки #красота #женственост #сексапил #стереотип #наднормено #тегло #пилон #танци #чернокожа #свобода #Roslyn #Mays #поезия #гордост

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
team members who have visited this page or watched film
ПРЕСЦЕНТЪР ЗА ПРОЕКТА НАШИЯТ ЕКИП ИЗПРАТИ ФИЛМ ОТВОРЕНИ ПОЗИЦИИ КОНТАКТ С НАС


project lead by Kinematograf Media Foundation
with love from Sofia, Bulgaria

site engineered by uli.space
some rights reserved © 2012-2017