24.10 19:00ч
—офи€
–≈∆»—№ќ– » —÷≈Ќј–»—“  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  
–ј«ѕ–ќ—“–јЌ≈Ќ»≈  
 TEDDY NEWTON
 PIXAR
 WALT DISNEY STUDIOS
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    —јў       година    2011      времетраене    6мин
жанр    ‘илософски       технологи€    јнимаци€      тема    Ћюбов ўастие
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
ёли€н —пасов
публикувано на 23 ёни 2014
ѕ рез 2010 преди Toy Story 3, Day & Night беше поредното емблематичното за Pixar и Disney пред€стие преди големите им анимационни филми, което обра овациите с номинаци€та си за ќскарите през 2011 като най-добър късометражен филм.  ато оставим настрана този очакван успех при всеки красив филм, усп€ващ така добре да въздейства на зрителите, Day & Night се оказа и изненада от Pixar, защото е по-различен от всичко, което са представ€ли досега.
 
ƒен€ и Ќощта са две антропоморфни създани€, сподел€щи един и същ вътрешен св€т, но едното носещо слънце в „средата си“, а другото – луна. —амо най-големите майстори на анимационното изкуство, а и киното изобщо могат толкова универсално и лесно да създадат перфектното противоречие в една истори€, което да създаде достатъчно обширно поле за смислен контакт между двете точки, докато, гравитирайки една около друга, се опитват да намер€т своето златно сечение, което води винаги до щастливото развитие на сюжета. Ќе само това, но и р€дко усп€ват, тези противоречи€ да ги разви€т толкова естествено и освободено от предразсъдъци и социални модели, че да докоснат едни тънки струни, скрити надълбоко в душевността на зрител€. —труни, до които се достига, само когато тази „естественост“ съвпадне с естествената и първична чувствителност на човешката природа, изчистена от принципите на съвремието и търсеща идеалите на човешки€ живот. «атова и Day & Night е нетипичен за Pixar, защото за т€х е характерно силното типажно персонифициране на героите, както и известно придържане към н€кои  конструкти на реални€ живот, а в случа€ толкова естествено и близко до човешката чувствителност се случва всичко, че ни се струва съвършено. ј, съвършенството е мощна енерги€.
 
ƒен€ и Ќощта са интерпретаци€ на едни добре познати идеали, заложени във фундаментите на изкуството, мотивите да се създава, както и в цивилизационната култура (»н и ян напр.), но с€каш все по-избледн€ващи на фона на съвременни€ потоп от информаци€. ¬ъв времена, когато гол€мото предизвикателство за хората е да изград€т защитни диги срещу този потоп, пропускайки само ценното и важното, Day & Night изглежда все повече като филм, правен на н€ко€ друга планета, където за цивилизаци€та най-важното е добруването и взаимствеността. ќт друга страна, Day & Night е правен именно тук на «ем€та и произтича именно от безграничната енерги€ на човешката душевност и интелект, енерги€, с ко€то разполагаме всички, стига да не допуснем проблемите на ежедневието да прекъснат връзката ни с јз-а, където единствено ценностите могат да бъдат в твърда неизменчива форма.
 
ќткривайте се ежедневно, така както ƒен€ и Ќощта го прав€т, защото това, което се ражда от тези дни и нощти е уникално и осмисл€що движението ви, в ко€то и да е посока.
#pixar #walt #disney #day #and #night #ден #и #нощ #пиксар #дисни #уолт #дисни #ден #нощ #day #night #TEDDY #NEWTON #kevin #reher #romantic #романтичен #оскар #2011 #номинаци€ #oscar #nominee #oskar #nomination #usa #сащ #анимаци€ #animation #sensual #sensitive #чувствителен #вътрешен #св€т #душа #soul #love #любов #съединение #любовна #красив #филм #beautiful #film #story #красива #истори€ #човек #human #

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018