РЕЖИСЬОР И СЦЕНАРИСТ  
ПРОДУЦЕНТ  
РАЗПРОСТРАНЕНИЕ  
 TEDDY NEWTON
 PIXAR
 WALT DISNEY STUDIOS
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    САЩ       година    2011      времетраене    6мин
жанр    Философски       технология    Анимация      тема    Любов Щастие
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 23 Юни 2014
П рез 2010 преди Toy Story 3, Day & Night беше поредното емблематичното за Pixar и Disney предястие преди големите им анимационни филми, което обра овациите с номинацията си за Оскарите през 2011 като най-добър късометражен филм. Като оставим настрана този очакван успех при всеки красив филм, успяващ така добре да въздейства на зрителите, Day & Night се оказа и изненада от Pixar, защото е по-различен от всичко, което са представяли досега.
 
Деня и Нощта са две антропоморфни създания, споделящи един и същ вътрешен свят, но едното носещо слънце в „средата си“, а другото – луна. Само най-големите майстори на анимационното изкуство, а и киното изобщо могат толкова универсално и лесно да създадат перфектното противоречие в една история, което да създаде достатъчно обширно поле за смислен контакт между двете точки, докато, гравитирайки една около друга, се опитват да намерят своето златно сечение, което води винаги до щастливото развитие на сюжета. Не само това, но и рядко успяват, тези противоречия да ги развият толкова естествено и освободено от предразсъдъци и социални модели, че да докоснат едни тънки струни, скрити надълбоко в душевността на зрителя. Струни, до които се достига, само когато тази „естественост“ съвпадне с естествената и първична чувствителност на човешката природа, изчистена от принципите на съвремието и търсеща идеалите на човешкия живот. Затова и Day & Night е нетипичен за Pixar, защото за тях е характерно силното типажно персонифициране на героите, както и известно придържане към някои  конструкти на реалния живот, а в случая толкова естествено и близко до човешката чувствителност се случва всичко, че ни се струва съвършено. А, съвършенството е мощна енергия.
 
Деня и Нощта са интерпретация на едни добре познати идеали, заложени във фундаментите на изкуството, мотивите да се създава, както и в цивилизационната култура (Ин и Ян напр.), но сякаш все по-избледняващи на фона на съвременния потоп от информация. Във времена, когато голямото предизвикателство за хората е да изградят защитни диги срещу този потоп, пропускайки само ценното и важното, Day & Night изглежда все повече като филм, правен на някоя друга планета, където за цивилизацията най-важното е добруването и взаимствеността. От друга страна, Day & Night е правен именно тук на Земята и произтича именно от безграничната енергия на човешката душевност и интелект, енергия, с която разполагаме всички, стига да не допуснем проблемите на ежедневието да прекъснат връзката ни с Аз-а, където единствено ценностите могат да бъдат в твърда неизменчива форма.
 
Откривайте се ежедневно, така както Деня и Нощта го правят, защото това, което се ражда от тези дни и нощти е уникално и осмислящо движението ви, в която и да е посока.
#pixar #walt #disney #day #and #night #ден #и #нощ #пиксар #дисни #уолт #дисни #ден #нощ #day #night #TEDDY #NEWTON #kevin #reher #romantic #романтичен #оскар #2011 #номинация #oscar #nominee #oskar #nomination #usa #сащ #анимация #animation #sensual #sensitive #чувствителен #вътрешен #свят #душа #soul #love #любов #съединение #любовна #красив #филм #beautiful #film #story #красива #история #човек #human #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018