10.12 20:00ч
Ѕлагоевград
2013
номиниран
–≈∆»—№ќ– » —÷≈Ќј–»—“  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  
 TOM VAN AVERMAET
 ELLEN DE WAELLE
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Ѕелги€       година    2012      времетраене    20мин
жанр    ƒрама       технологи€    FX ефекти      тема   
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
÷ветозар ÷аков
публикувано на 29 ћай 2014
ј ко сте си мислили, че изкуството е нежно и поетично, удавено в сълзи и къпещо се в невинност и чистота чудо, помислете пак! Ќ€ма нищо по цинично от това да се опитваш да вкараш живи€ живот в рамки и модулации, подчинени на тво€ собствен, изц€ло субективен начин на възприемане на света. ƒа правиш от естественото неестествено. ќт живота - произведение на изкуството. ќще повече когато сами€т живот е не по-малко циничен в сво€та същност.

«атова може би е по-добре да правиш това със смъртта...

 ратки€т филм на белгиеца Tom Van Avermaet, който бе сред номинираните за „ќскар” късометражни филми за 2013 г., е усп€л да съчетае в себе си най-циничните и изкусително отблъскващи черти на тези две посто€нни величини, и за да докара и без това наситената експресивност до краен предел, ги е поръсил с щипка чувственост, чийто едва доловим аромат само сгъст€ва лепкави€ мрак, разстлал се върху двадесетте минути на лентата. Ќо точно толкова, колкото е необходимо човек да забележи мъждукащата н€къде в ъгъла на възпри€ти€та светлина на чистата човешка душа. “ази, ко€то не е подвластна нито на живота, нито на изкуството. «ащото самата т€ е изкуство.

ƒействието в “Death of a Shadow” се развива във футуристичен призрачен св€т, чиито единствени обитатели са сенките. —терилни, замръзнали, откъснати от времето сенки – избледнели свидетелства за н€когашни животи – подредени прилежно, между дървени рамки, на стените на загадъчно готическо сдание, н€къде сред нищото.  олекци€ от картини, уловили краха на хил€ди дребни човешки съдби. ≈дна от т€х – с€нката на млад войник, загинал по време на ѕървата световна война – e получила безценен втори шанс да се завърне в света на живите, като за целта събира нови картини за зловещата галер€ на стопанина на мрачната сграда, заснемайки жертви на убийства в момента на т€хната смърт. “ова той прави с помощта на странна верига от механични приспособлени€, позвол€ващи му да пътува във времето и да се по€в€ва на м€стото и в часа на убийството на избран от него човек. ’ората около него той вижда единствено през обектива на причудлив старинен фотоапарат – без него те са само сенки.

≈динствената мисъл, ко€то го тласка към нов сблъсък със суровата действителност на живота, е любовта му към млада френска девойка, ко€то среща секунди преди да бъде застрел€н от врага. ќткупвайки душата си от зловещи€ колекционер на сенки след 10 000 заснети насилствени кончини, той се връща там, докъдето е стигнал житейски€т му път, но вместо любов открива разочарование – французойката е влюбена във френски войник, който съвсем скоро ще бъде разстрел€н.

”ловил толкова много последни вдишвани€, реабилитирани€т от света на сенките взима своето заключително решение, избирайки сладката тъга на изкуството пред жестоката радост от живота.

¬ името на любовта. » въпреки не€.
#death #of #a #shadow #смъртта #на #една #с€нка #love #art #sci-fi #war #смъртта #на #с€нката #оскар #oscar #2013 #2012 #belgium #белги€ #Tom #Van #Avermaet #live #action #death #смърт #два #св€та #рай #ад #heaven #hell #thriller #

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018