21.3 19:00ч
София
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  
АНИМАТОРИ  

държава    Тайланд       година    2013      времетраене    6мин
жанр    Фентъзи       технология    Анимация      тема    Други реалности Бунт
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Атанаска Чолакова
публикувано на 3 Октомври 2015
Д ействието на тази невероятно забавна и оригинална 2D анимация ни пренася на малък остров около Бермудския триъгълник, където се намира училището за всички възможни събирачи на души – Death school. Академията е направена с цел да обучи децата на Анубис, Смъртта, както и други божества и персонажи от европейската и китайската митология, да наследят своите бащи в „особената” им професия.

Deathigner е не само една от поредните анимации, а една от изненадващо оригиналните и сполучливи анимации, идваща не от къде да е, а от Тайван – и то от студенти! Невероятно изпълнение, визия и сюжет. Тайван може само да се гордее с подобна къса анимация – забавен, увлекателен и какви ли не още синоними могат да се изреждат за този филм.

Дори и в този си вид сюжетът е изключително сполучлив, а за неговото перфектно изобразяване – дори няма нужда да се споменава. Това, обаче, не е достатъчно за студентите от Националния Тайвански университет по изкуства, отговорни за сътворяването на тази лента. За подслаждане на сюжета Tzu-Hsuan Fei ни представя Малката Смърт или Little Death, който има необяснима мания по направата на различни и стилни дрехи.

Първата задача пред младежите е да вземат душата на заек. Докато другите митологични наследници се справят отлично с поставеното им упражнение, то Little Death е зает с правенето на розова панделка за зайчето. В пълен разрез с повелите на баща си, малкият събирач на души, следва собственото си призвание.

Подобен сюжет ни изглежда забавен, дори естествен в контекста на европейския индивидуализъм. Дали, обаче, картината би била същата, полагайки я в едно източно съзнание, което по презумпция е насочено към колективното, залагайки в най-голяма степен на основополагащата роля на семейството и авторитетността на родителя?

В този смисъл Deathigner е елегантно напомняне, затова как всяко едно дете има стремеж към преоткриване на себе си, както и собствен, отвъд наложения му от родители, общество и други социални и културни норми, път. В анимацията драматичното е поднесено по забавен и лек начин, целящо да провокира зрителите чисто визуално, без наличието на какъвто и да е диалог.
Атаката към наложените стереотипи се осъществява посредством акта на Little Death в направата на рокля за момичето призрак, действието по метафоричен начин опозиционира на наложилото се грубо „събиране на души” и в контекста на изградения сюжет завършва чрез ескортирането на вече доволното и облечено момиче към светлината.

В заключение може да се посочи, че дори и без анализ и осмисляне на някои специфични моменти от сюжета, Deathigner е пример за отлична анимация във всеки един аспект, дори образец за визуална, музикална и сюжетна симбиоза. 
#Малката #Смърт #Deathigner #Death #God #Training #Group #Little #Death #Цу-Хуан #Фей #Tzu-Hsuan #Fei #Я-Чу #Су #Ya-Chu #Hsu #Ке-Чин #Чан #Ke-Ching #Chang #анимация #animation #късометражно #кино #short #film #Тайван #Taiwan #митология #mythology #

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
In Globo
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


9th LLF
PR notes


Stenata
PR notes


Арт Колеж
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
Културен център G8 София
Петното Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018