15.11 16:00ч
ѕловдив
–≈∆»—№ќ–  
 ƒ»ћ»“Џ– ƒ»ћ»“–ќ¬-ANIMITER
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    Ѕългари€       година    2014      времетраене    5мин
жанр    ‘илософски ѕриключенски       технологи€    јнимаци€      тема    „овечност »зрастване
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
јнгел »ванов
публикувано на 24 януари 2015
  артината има стойност в момента на своето създаване, после е само пощенска картичка от далечно плаване.
 
«а “ƒен€т на кървавите венци” на ƒимитър ƒимитров-Animiter се разчу покрай получената награда за най-добра анимаци€ на филмови€ фестивал Hollywood Weekly в Ћос јнджелис.  огато говорим за кино, бл€скави€т топоним ’ќЋ»¬”ƒ моментално завлад€ва сетивата на масовата публика. Ќещо като червени килими за кървавите венци. ќбаче, филмът е много повече от ’оливуд. Ќай-малкото, черни€т бланк в началото е осе€н с лавровите венци на цифра други престижни селекции и призове от фестивали, включително и у нас - наградата на —ъюза на българските филмови дейци на ћеждународни€ фестивал на анимационното кино във ¬арна, ¬идеохолика, Ѕалчик, че дори и “’асковски каунъ”.
 
Ќ€какси с умна (само)ирони€ към горното сто€т началните думи за технологи€та на късометражната анимаци€ – “≈дин филм, нарисуван на смартфон”. ¬ сво€ собствен Vimeo канал, на който е публикувал творбата, сами€т режисьор ƒимитър ƒимитров отговар€ на въпрос за използваната апликаци€ – “Galaxy Note 3, Animation Studio, после – Premiere”. “ова за заинтересованите и посветени техничари.
 
»наче, сценари€т на „ƒен€т...” е по едноименни€ разказ на ƒил€н ≈ленков. Ѕързаме да кажем, че още на ниво заглавие, са набрани първите немалко точки – това е поези€та на кратката форма. ћетафората печели внимание и признание. ѕри сравнение разбираме, че Animiter също е добавил свои слова като задкадров глас към литературни€ първообраз. “акъв е случа€т например с красивата мисъл за изкуството като процес по-горе.

¬ интервю за сайта lunatic.bg четем думите на аниматора за иде€та на филма: “√лавни€т герой е художник, превърнал се в камикадзе, но без да осъзнава духовни€ безсмисъл на своите действи€, с единствената цел да спечели още един безсмислен ден. “ой има потенциала да разбере смисъла, но не може да го направи, защото такъв просто н€ма.”

яко. ѕосланието може да бъде и нещо свързано с  омромиса с »зкуството в името на Ќуждите и ќцел€ването - как бит, делник и рутина натискат “вореца - но гол€мата абстрактна тема в малки€ филм е тъкмо всекидневно самоподнов€ващи€т се јбсурд.  ръгът (венец) е всъщност затворени€т цикъл, в който јбсурдни€т човек – по  амю – пребивава във времето (ден за ден) и простанството (дома/ателие – кръстовищата на града – полигона – дома/ателие). √еро€т е сам —изиф, който вместо да бута камъка, рисува еднакви картини.

“р€бва ли да си го представ€ме щастлив?! »ли ни се казва, че изкуството в този св€т е вече нонсенс ...

„упи ли митологемата присъствието на Ќ€каква ѕетра? »ма ли любов всред јбсурда? Ќе знаем, но самотата се прокрадва. —лед срещата, той отвар€ сам в дома си бутилка хубаво вино. ѕо-скоро ѕетра е същото като наема – та нали това е “ƒен€т на наема и нощта на ѕетра”. ћаркери, че съществуваш тъкмо днес и завинаги. Ќищо повече ...

ƒа, јбсурдни€т човек е самотен човек.

”ченикът на ƒоньо ƒонев – Animiter – дава всички основани€ да твърдим, че е извънредно интересен човек. Ќека само прочетем за творческите му намирани€: “јз съм едновременно и режисьор, и зрител, като зрител€т в мен не знае какво прави режисьорът. ќстав€м образите да нахлуват свободно в мен, след което ги изваждам на екрана. “р€бва да уважаваш образите, да разбираш защо са дошли, и аз, освен другото и като продуцент, решавам дали да ги пусна. ÷елта ми е да се изненадвам от това  как продължава филмът.”

яко. ”сеща се не само уважение, но и любов към образите, а те повечето пъти са сюрреалистични: букет цвет€ от торса и сърцето; шапка-чаша за кафе и вино; пистолет, който произвежда не смърт, а лупа за наблюдение на смъртта и др. »мената на мнимите картини също вод€т натам: “ћними€т кентавър”, “–еална действителност” 4, “ отешки вик”,  “ѕравдата на мир€нина”.

— огнени мазки е рисувал Animiter, с н€каква свещена светлина в мрака.

¬ “ƒен€т…” тишината има име и то е Ћеонид …овчев. «адкадрови€т глас превръща сюрреалистични€ поток от изображени€ в линеен разказ.

ѕреди време написах един текст за култа към смартфона и ќпашките на ƒ€вола.  ак малките машинки се превърнаха в най-висша ценност. Ќ€къде по-това време се разпростран€ваше и смешката: “¬ървиш си със смартфона и падаш, чува се “пук”, а ти си: “ƒано да е кракът!” ≈, щом шедьовър като този на ƒимитър ƒимитров се е пръкнал от това устройство, значи не съм бил докрай справедлив в гнева си, признавам! ўе се окаже, че и смартфоните могат да род€т танцуващи звезди, ебати…

»наче Animiter е сътворил нещо страхотно и изц€ло извън системата.  огато всички в бранша гон€т финансиране от държавни бюджети, различни фондове, програми и спонсори, той е рисувал на смартфона, докато пътува в градски€ транспорт или докато чака да му изстине об€дът или след неделни€ сън на удобни€ диван вкъщи. »ли пък легнал по гръб на дървен сал насред сини€ и тих —ветовен океан. “а нали: ““р€бва спокойно да изчакаш сво€та вълна и да се оставиш да те отведе там, където дори смъртта е повод за съзерцание.”

јвторът на ревюто може още дълго да се прави на интересен, но дори той си дава сметка, че е по-добре да остави Animiter да говори – за финал четем още от интервюто му в lunatic.bg:

"»сках да пародирам върху ц€лата световна киноиндустри€ с нещо стойностно, направено на телефон. ƒа покажа, че може да се прави много сериозен продукт по този начин, без никакви претенции. Ѕез ползване на хора, без наемане на техника, без ангажиране на внимание, просто да седиш н€къде и да правиш Ќ≈ўќ. » после го пускаш на цели€ св€т, което вече е възможно, и наблюдаваш реакциите. » такива има. “ака виждам къде и колко ’ќ–ј има. ¬ажното е, че давам 100% от себе си, а не наемам 100 човека, даващи по 1%. Ќ€ма как да кажеш нещо наистина хубаво, и то да е обществен продукт. Ќе се вли€€ от ƒжордж Ћукас или от Ўекспир, просто прав€ нещо абсолютно свое със съзнанието, че то ще ме надживее“.
#ден€т #на #кървавите #венци #the #day #of #the #bleeding #gums #българи€ #bulgaria #анимаци€ #animation # #философски #philosophical #димитър #димитров #dimitar #dimitrov #animiter #дил€н #еленков #dilyan #elenkov #смартфон #smartphone #петра #petra #анимитър

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018