25.8 21:00ч
¬елико “ърново
2004
номиниран
–≈∆»—№ќ–  
—÷≈Ќј–»—“  
 DOMINIQUE MONFERY
 DISNEY
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    —јў       година    2003      времетраене    6мин
жанр    ‘илософски       технологи€    јнимаци€      тема    —юрреализъм Ћюбов
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
≈лена –апонджиева
публикувано на 24 ƒекември 2014
ƒ а гледаш Destino е като да гледаш сън. ќбразите и фигурите се преливат едни в други с€каш освободени от вс€каква логика и норма, но въпреки това образуват ц€лостна истори€ и нос€т в себе си толкова смисъл, колкото са богати собствените ти асоциации и въображение.
 
—лед Destino се събуждаш. Ќе си убеден до колко разбираш това, което току-що се е случило, но знаеш, че е било нещо специално. Ќещо важно. Ќещо лично. ≈дна истори€, разказана на език, който си забравил - хем го разбираш, хем знаеш, че още много неща са ти уб€гнали.
 
Ќо стига аналогии.
 
Destino. ≈дин филм, обречен да бъде емблематичен поради факта, че е рожба на двама от всепризнатите гении на 20ти век - ”олт ƒисни и —алвадор ƒали. «а всеки запознат с творчеството им, иде€та звучи малко странна, а стиловете - леко несъвместими. ќбаче ето го ƒестино - прекрасен, съчетаващ в себе си безграничната фантази€ на ƒали и приказни€ стил и красота на рисунките на ƒисни. 
 
—ам по себе си сюжетът е “обикновена любовна истори€, в ко€то момче среща момиче”, както казва сами€т ”олт ƒисни, но маги€та разбира се е в начинът, по който т€ е разказана.
 
¬същност развитието на проекта е не по-малко интересно. ƒисни среща ƒали през 1944г. ѕо това време художникът вече е признат за водещата фигура в света на сюр-реализма, а ƒисни от сво€ страна е отдаден на развитието и разшир€ването на границите в света на анимаци€та. ƒвамата започват този проект, но след около година сериозна работа студиото на ƒисни излиза със становището, че филмът н€ма да пожъне необходими€ успех и не е финансово оправдан. ѕроектът е замразен в продължение на 57 години, докато –ой ƒисни, племенникът на ”олт, не вижда изкуството и потенциала в него и събира съвременен екип, който да го завърши по скиците и записките на ƒали. ѕремиерата е едва през 2003г. и оттогава ƒестино е носител на множество награди по ц€л св€т, включително ќскар за най-добър късометражен филм.
 
ј сега н€колко думи за анимаци€та. “ипично в свой стил, —алвадор ƒали разказва на принципа на свободната асоциаци€, т€сно черпеща вдъхновение от онази част на човешката психологи€, наречена “несъзнаваното”. Ќие виждаме нещо, което на пръв поглед и по вс€ка очевидна логика н€ма нищо общо с нещо друго, но въпреки това ние асоциираме между двете защото н€къде в нашето “несъзнавано” е складиран спомен, случай или момент, свързващ именно тези две неща.
 
ƒа, така работи ƒали и затова илюстрациите му ни говор€т на един по-... първичен език.
 
¬сичко това е облечено в една типично ƒисни истори€, а в илюстраци€та на жената веднага виждаме характерните грациозни движени€ и големи очи на “принцесите” (всъщност взаимствани от €понската анимаци€).
 
“р€бва да се признае майсторството на френски€т режисьор Dominique Monféry и екипът от 25 аниматори, които буквално дешифрират илюстрациите на ƒали и усп€ват не само да завършат проекта, придавайки му ц€лостен вид, но да запаз€т напълно характерни€ почерк и на двамата велики творци, сто€щи зад него. 
#destino #film #short #cinema #walt #walter #disney #salvador #dali #oscar #winner #анимаци€ #уолт #уолтър #дисни #салвадор #дали #сюрреализъм #surrealism #любов #момиче #жена #танц #абстрактно #абстрактни #оскар #награда #носител

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018