21.1 20:00ч
Благоевград
2004
номиниран
РЕЖИСЬОР  
СЦЕНАРИСТ  
 DOMINIQUE MONFERY
 DISNEY
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    САЩ       година    2003      времетраене    6мин
жанр    Философски       технология    Анимация      тема    Сюрреализъм Любов
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Елена Рапонджиева
публикувано на 24 Декември 2014
Д а гледаш Destino е като да гледаш сън. Образите и фигурите се преливат едни в други сякаш освободени от всякаква логика и норма, но въпреки това образуват цялостна история и носят в себе си толкова смисъл, колкото са богати собствените ти асоциации и въображение.
 
След Destino се събуждаш. Не си убеден до колко разбираш това, което току-що се е случило, но знаеш, че е било нещо специално. Нещо важно. Нещо лично. Една история, разказана на език, който си забравил - хем го разбираш, хем знаеш, че още много неща са ти убягнали.
 
Но стига аналогии.
 
Destino. Един филм, обречен да бъде емблематичен поради факта, че е рожба на двама от всепризнатите гении на 20ти век - Уолт Дисни и Салвадор Дали. За всеки запознат с творчеството им, идеята звучи малко странна, а стиловете - леко несъвместими. Обаче ето го Дестино - прекрасен, съчетаващ в себе си безграничната фантазия на Дали и приказния стил и красота на рисунките на Дисни. 
 
Сам по себе си сюжетът е “обикновена любовна история, в която момче среща момиче”, както казва самият Уолт Дисни, но магията разбира се е в начинът, по който тя е разказана.
 
Всъщност развитието на проекта е не по-малко интересно. Дисни среща Дали през 1944г. По това време художникът вече е признат за водещата фигура в света на сюр-реализма, а Дисни от своя страна е отдаден на развитието и разширяването на границите в света на анимацията. Двамата започват този проект, но след около година сериозна работа студиото на Дисни излиза със становището, че филмът няма да пожъне необходимия успех и не е финансово оправдан. Проектът е замразен в продължение на 57 години, докато Рой Дисни, племенникът на Уолт, не вижда изкуството и потенциала в него и събира съвременен екип, който да го завърши по скиците и записките на Дали. Премиерата е едва през 2003г. и оттогава Дестино е носител на множество награди по цял свят, включително Оскар за най-добър късометражен филм.
 
А сега няколко думи за анимацията. Типично в свой стил, Салвадор Дали разказва на принципа на свободната асоциация, тясно черпеща вдъхновение от онази част на човешката психология, наречена “несъзнаваното”. Ние виждаме нещо, което на пръв поглед и по всяка очевидна логика няма нищо общо с нещо друго, но въпреки това ние асоциираме между двете защото някъде в нашето “несъзнавано” е складиран спомен, случай или момент, свързващ именно тези две неща.
 
Да, така работи Дали и затова илюстрациите му ни говорят на един по-... първичен език.
 
Всичко това е облечено в една типично Дисни история, а в илюстрацията на жената веднага виждаме характерните грациозни движения и големи очи на “принцесите” (всъщност взаимствани от японската анимация).
 
Трябва да се признае майсторството на френският режисьор Dominique Monféry и екипът от 25 аниматори, които буквално дешифрират илюстрациите на Дали и успяват не само да завършат проекта, придавайки му цялостен вид, но да запазят напълно характерния почерк и на двамата велики творци, стоящи зад него. 
#destino #film #short #cinema #walt #walter #disney #salvador #dali #oscar #winner #анимация #уолт #уолтър #дисни #салвадор #дали #сюрреализъм #surrealism #любов #момиче #жена #танц #абстрактно #абстрактни #оскар #награда #носител

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018