РЕЖИСЬОР И ИДЕЯ  
дипломен проект за  
 PARIS MAVROIDIS
 PRATT INSTITUTE
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    САЩ       година    2009      времетраене    3мин
жанр    Експериментален Епичен       технология    3D анимация      тема    Красота Сюрреализъм
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Юлиян Спасов
публикувано на 2 Септември 2014
Е дна от най-яките характеристики на анимационното изкуство е, че тази форма на изкуство дава огромна свобода, в това, което човешкия ум би могъл да пресъздаде. Експерименталния Divers е пример за това. Не че технологиите не позволяват същото нещо да се заснеме, та дори и с тази фантастична хореография, ако се използва CGI, но сами разбирате колко работа би било това, защото несъобразяването със законите на физиката струва скъпо.

Divers е кратък, без персонални истории, без конфликтни точки, но и не е нужно, когато героите просто падат. Падането е сюжета. Защо? Mavroidis разказва, че филмът е вдъхновен от Busby Berkeley (wikipedia), едно от големите имена в историята на Холивуд, най-активен в първата половина на 20ти век, известен с това, че създавал продукции с масова гимнастика и сложна хореография.
Не само това, но и Berkeley е имал особено влечение към комплексната геометрия и символичната симетрия, като най-често ги е постигал чрез множество хора. Неговите мюзикъли са били едни от най-посещаваните и зрелищни събития на Broadway, в зенита на кариерата му.
Сами виждате връзката между работата на Berkeley и тази от 100 години по-късно на Mavroidis. Впрочем, той създава toolset, чрез която вграждането на хореография в анимацията става по-лесно и изглежда по-натурално. Divers е първият му проект, в който използва тази технология, а филмът го прави като дипломен проект, с който завършва успешно образованието си в Pratt Institute в Бруклин. Тук е интересно да се отбележи, че Pratt Institute далеч не е сред първите места в световната класация по престиж на училищата, да не говорим за „репутацията“ на Бруклин, но това не пречи оттам да излизат филми, които обикалят по над 70 фестивала всяка година и печелят по няколко от тях, без да се изгубват из сложните философски дебри на драматургията, както в нашата кино академия например се случва, заради което може би и до днес киното ни не успява да пробие по световните сцени.

Divers може да го разгледате като просто фиатна анимация, каквито в нета има много, но може и да откриете нещо зад наслаждението да допуснете усещането за падане в анимацията да обземе тялото ви. Всичко е въпрос на перспектива и осъзнаване на безкрайното поле от възможности.
#Divers #PARIS #MAVROIDIS #PRATT #INSTITUTE #2009 #animation #анимация #3d #animation #3д #анимация #атмосфера #свободно #падане #atmosphere #freedom #свобода #experimental #експериментален #експериментална #анимация #diver #divers #mavroidis #parismav

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018