09.4 19:30ч
Велико Търново
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  
 PATRICK REA
 RYAN JONES
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google

държава    САЩ       година    2008      времетраене    15мин
жанр    Трилър       технология    Игрално кино      тема    Страх Престъпление
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Елена Рапонджиева
публикувано на 17 Ноември 2013
Х орър филмите се делят на два вида – така наречените “slashers”, където опознаваме отблизо вътрешностите на героите, и онези, при които идеята е всичко. При втория вид има един основен принцип – това, което не виждаш е много по-страшно от каквото и да ти покажат на екран, защото както знаем, човешкият ум ражда чудовища.
 
И след тази увертюра, нека се насочим към Do Not Disturb. Макар че имаме ефектната сцена с главата, филмът очевидно е от вид #2. И тук откриваме и първото му сериозно качество: да уплашиш публиката в рамките на 12-ина минути екранно време, без да им подхвърляш изобилие от шокиращи и кървави сцени,  не е лесна работа. Режисьорът и сценарист Patrick Rea определено е свършил добра работа и успява да заинтригува като ни кара да си зададем един куп въпроси (които главният персонаж учтиво изрича вместо нас) и след това ни дава... недомлъвки вместо отговори. Отвореният край е отлично решение за един такъв филм, тъй като всеки може да си доразвие исторята по начинът, по който на него би му било най-интересно. Дали мистериозния почитател е демон? Дали е призрак на друг сериен убиец? Дали е духа на жертва, която иска отмъщение? Дали не е духа на влюбена в него жена? Може. Всичко може.
 
От друга страна филмът се отличава с доста добра (макар и малко прекалено школувана за моя вкус) кинематография и монтаж – кадрите са естетически заснети, добре композирани, ефектно нарязани и с много добре балансирана цветова корекция (особено важен елемент, когато говорим за толкова атмосферно-ориентиран филм).
 
Забележки обаче има. Определено има какво да се желае от изпълнението на главния актьор (Allen Loman). Поради факта, че той изцяло изнася филма на раменете си, играта и монолозите му трябва да бъдат много убедителни, а за съжаление – не са. Не успя да ме потопи във вътрешния свят на един разстроен мозък, не успях да му повярвам, когато говореше за вътрешните си мотиви и подбудите към убийство. Дори реакциите му спрямо свръхестесвения диалог, който води, ми се сториха силно притъпени.
И в името на справедливостта, трябва да спомена, че на моменти сценарият съвсем не му помагаше – репликите в сцената, където той говори за мотивацията си, звучат някак елементарни, предвидими, генерални и  просто не успяват да предадат дълбочината, за която претендират.
 
Все пак Do Not Distrurb си заслужава гледането, защото хем успява да ни потопи в 14 интригуващи минути, хем след това ни провокира да си измисилим отговори и да доразвием края. А за един филм – това си е успех.
 
#do #not #disturb #short #film #horror #scary #murder #supernatural #hotel #room #patrick #rea #късометражен #филм #късо #кино #страшен #хотелска #стая #свръхестествени #събития #мъж #убиец #2008 #трилър #thriller #live #action #игрално #кино

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018