04.8 21:00ч
Трявна
2017
номиниран
director  
producer  
writers  
co-producers  

държава    България       година    2016      времетраене    27мин
жанр    Драма       технология    Игрално кино      тема    Приятелство Предразсъдъци
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Ивайло Дончев
публикувано на 15 Декември 2017
С оциалната тематика е нишката, която пронизва цялото творчество на Орлин Милчев[i] и „Добри” не прави изключение. Както в предишния филм на младия режисьор и сценарист, „Учител”, така и тук, най-силното му оръжие е реализмът. Типажите са ни добре познати – в тях можем да огледаме себе си, да разпознаем социалното си обкръжение, семейството си. Най-ясно това се вижда в епизода със селската кръчма, която, общо взето, се явява представителна извадка на настроенията в обществото – в частност – по отношение бежанския въпрос.
 
Последният е не толкова тема, колкото фон, на който изпъква контрастът между човещина и предразсъдъци, приятелство и расизъм, любов и страх. Освен чрез съвсем директния, ясен и поучителен подход, авторовият замисъл е подсилен от, така да се каже, един спомагателен метод: Кольо (Йордан Петков) и Добри (Ламин Бамба) общуват с жестове, песни и интонация. Общият език не е задължително условие за обмена на информация, но, което е по-важно – липсата му не се превръща в непреодолима бариера пред свързаността.
 
Полският фантаст[ii] Станислав Лем бе казал в „Соларис”, че хората искат да унищожат онова, което не познават. Страхът от непознатото, освен в неодобрението и откритата агресия на Кольовите съселяни, можем да прочетем, макар и примесен с любопитство, в погледа на възрастната жена, разминаваща се на улицата с Добри. Брусо и Диаби ни учат как да го преодолеем. Те не са свръхчовеци, съмнението глозга и тях, но преди всичко са ръководени от човеколюбието и благодарността. Овчарят е добронамерен „по подразбиране” – доста скоро след като е намерил непознатия африканец в гората решава, поради фонетичната близост с истинското му име, да го нарече „Добри”.
 
Интересна е, впрочем, историята на Ламин Бамба, изиграл неговата роля. Африканецът е малийски бежанец, намерил подслон в България[iii]. Твърде рядко си даваме сметка, че, въпреки всичките си несъвършенства, родината ни е мечта за хиляди, пък защо не милиони, души от цял свят. Произходът на вечното ни недоволство е въпрос, надхвърлящ рамките на настоящия кратък текст, но един от уроците в „Добри” е, че достойният живот, за който мнозина от нас мечтаят, не зависи от това колко имаме.
 
Времето ще покаже дали картинката в кръчмата ще се промени; дали човеколюбието ще надделее над страха. Но е любопитно, че докато снимали филма в старопланинското село Миланово, Ламин се влюбил в родното сирене. Каква по-добра метафора на възможната любов между черно и бяло?
 
 
[i] Известен още като рап изпълнителя Атила;
[ii] Макар че сам за себе си казва, че не е фантаст, тъй като борави с реални проблеми;
[iii] Тук може да чуеш песента му „Sofia Dream”: https://www.youtube.com/watch?v=lMpSCNrGL18
#Орлин #Милчев #Orlin #Milchev #Атила #Attila #Malinke #бежанец #бежанци #драма #България #предразсъдъци #расизъм #Африка #приятелство #човещина #човеколюбие #refugee #refugees #drama #Bulgaria #prejudice #racism #Africa #friendship #humanism #Ивайло #Дончев #Ivailo #Ivaylo #Donchev

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018