22.11 19:00ч
—офи€
режисьор  
продуцент  
сценаристи  
ко-продуценти  

държава    Ѕългари€       година    2016      времетраене    27мин
жанр    ƒрама       технологи€    »грално кино      тема    ѕри€телство ѕредразсъдъци
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
»вайло ƒончев
публикувано на 15 ƒекември 2017
оциалната тематика е нишката, ко€то пронизва ц€лото творчество на ќрлин ћилчев[i] и „ƒобри” не прави изключение.  акто в предишни€ филм на млади€ режисьор и сценарист, „”чител”, така и тук, най-силното му оръжие е реализмът. “ипажите са ни добре познати – в т€х можем да огледаме себе си, да разпознаем социалното си обкръжение, семейството си. Ќай-€сно това се вижда в епизода със селската кръчма, ко€то, общо взето, се €в€ва представителна извадка на настроени€та в обществото – в частност – по отношение бежански€ въпрос.
 
ѕоследни€т е не толкова тема, колкото фон, на който изпъква контрастът между човещина и предразсъдъци, при€телство и расизъм, любов и страх. ќсвен чрез съвсем директни€, €сен и поучителен подход, авторови€т замисъл е подсилен от, така да се каже, един спомагателен метод:  ольо (…ордан ѕетков) и ƒобри (Ћамин Ѕамба) общуват с жестове, песни и интонаци€. ќбщи€т език не е задължително условие за обмена на информаци€, но, което е по-важно – липсата му не се превръща в непреодолима бариера пред свързаността.
 
ѕолски€т фантаст[ii] —танислав Ћем бе казал в „—оларис”, че хората искат да унищожат онова, което не познават. —трахът от непознатото, освен в неодобрението и откритата агреси€ на  ольовите съсел€ни, можем да прочетем, макар и примесен с любопитство, в погледа на възрастната жена, разминаваща се на улицата с ƒобри. Ѕрусо и ƒиаби ни учат как да го преодолеем. “е не са свръхчовеци, съмнението глозга и т€х, но преди всичко са ръководени от човеколюбието и благодарността. ќвчар€т е добронамерен „по подразбиране” – доста скоро след като е намерил непознати€ африканец в гората решава, поради фонетичната близост с истинското му име, да го нарече „ƒобри”.
 
»нтересна е, впрочем, истори€та на Ћамин Ѕамба, изиграл неговата рол€. јфриканецът е малийски бежанец, намерил подслон в Ѕългари€[iii]. “върде р€дко си даваме сметка, че, въпреки всичките си несъвършенства, родината ни е мечта за хил€ди, пък защо не милиони, души от ц€л св€т. ѕроизходът на вечното ни недоволство е въпрос, надхвърл€щ рамките на насто€щи€ кратък текст, но един от уроците в „ƒобри” е, че достойни€т живот, за който мнозина от нас мечта€т, не зависи от това колко имаме.
 
¬ремето ще покаже дали картинката в кръчмата ще се промени; дали човеколюбието ще надделее над страха. Ќо е любопитно, че докато снимали филма в старопланинското село ћиланово, Ћамин се влюбил в родното сирене.  аква по-добра метафора на възможната любов между черно и б€ло?
 
 
[i] »звестен още като рап изпълнител€ јтила;
[ii] ћакар че сам за себе си казва, че не е фантаст, тъй като борави с реални проблеми;
[iii] “ук може да чуеш песента му „Sofia Dream”: https://www.youtube.com/watch?v=lMpSCNrGL18
#ќрлин #ћилчев #Orlin #Milchev #јтила #Attila #Malinke #бежанец #бежанци #драма #Ѕългари€ #предразсъдъци #расизъм #јфрика #при€телство #човещина #човеколюбие #refugee #refugees #drama #Bulgaria #prejudice #racism #Africa #friendship #humanism #»вайло #ƒончев #Ivailo #Ivaylo #Donchev

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018