19.3 20:00ч
Благоевград
режисьор  
продуцент  
сценаристи  
ко-продуценти  

държава    България       година    2016      времетраене    27мин
жанр    Драма       технология    Игрално кино      тема    Приятелство Предразсъдъци
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Ивайло Дончев
публикувано на 15 Декември 2017
С оциалната тематика е нишката, която пронизва цялото творчество на Орлин Милчев[i] и „Добри” не прави изключение. Както в предишния филм на младия режисьор и сценарист, „Учител”, така и тук, най-силното му оръжие е реализмът. Типажите са ни добре познати – в тях можем да огледаме себе си, да разпознаем социалното си обкръжение, семейството си. Най-ясно това се вижда в епизода със селската кръчма, която, общо взето, се явява представителна извадка на настроенията в обществото – в частност – по отношение бежанския въпрос.
 
Последният е не толкова тема, колкото фон, на който изпъква контрастът между човещина и предразсъдъци, приятелство и расизъм, любов и страх. Освен чрез съвсем директния, ясен и поучителен подход, авторовият замисъл е подсилен от, така да се каже, един спомагателен метод: Кольо (Йордан Петков) и Добри (Ламин Бамба) общуват с жестове, песни и интонация. Общият език не е задължително условие за обмена на информация, но, което е по-важно – липсата му не се превръща в непреодолима бариера пред свързаността.
 
Полският фантаст[ii] Станислав Лем бе казал в „Соларис”, че хората искат да унищожат онова, което не познават. Страхът от непознатото, освен в неодобрението и откритата агресия на Кольовите съселяни, можем да прочетем, макар и примесен с любопитство, в погледа на възрастната жена, разминаваща се на улицата с Добри. Брусо и Диаби ни учат как да го преодолеем. Те не са свръхчовеци, съмнението глозга и тях, но преди всичко са ръководени от човеколюбието и благодарността. Овчарят е добронамерен „по подразбиране” – доста скоро след като е намерил непознатия африканец в гората решава, поради фонетичната близост с истинското му име, да го нарече „Добри”.
 
Интересна е, впрочем, историята на Ламин Бамба, изиграл неговата роля. Африканецът е малийски бежанец, намерил подслон в България[iii]. Твърде рядко си даваме сметка, че, въпреки всичките си несъвършенства, родината ни е мечта за хиляди, пък защо не милиони, души от цял свят. Произходът на вечното ни недоволство е въпрос, надхвърлящ рамките на настоящия кратък текст, но един от уроците в „Добри” е, че достойният живот, за който мнозина от нас мечтаят, не зависи от това колко имаме.
 
Времето ще покаже дали картинката в кръчмата ще се промени; дали човеколюбието ще надделее над страха. Но е любопитно, че докато снимали филма в старопланинското село Миланово, Ламин се влюбил в родното сирене. Каква по-добра метафора на възможната любов между черно и бяло?
 
 
[i] Известен още като рап изпълнителя Атила;
[ii] Макар че сам за себе си казва, че не е фантаст, тъй като борави с реални проблеми;
[iii] Тук може да чуеш песента му „Sofia Dream”: https://www.youtube.com/watch?v=lMpSCNrGL18
#Орлин #Милчев #Orlin #Milchev #Атила #Attila #Malinke #бежанец #бежанци #драма #България #предразсъдъци #расизъм #Африка #приятелство #човещина #човеколюбие #refugee #refugees #drama #Bulgaria #prejudice #racism #Africa #friendship #humanism #Ивайло #Дончев #Ivailo #Ivaylo #Donchev

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
партньори
In Globo
PR notes


р. Велико Търново 98FM
PR notes


Actualno.com
PR notes


Под Mоста
PR notes


Plovdiv Time
PR notes


Go Guide
PR notes


радио Новините СЕГА, 105.6
PR notes


9th LLF
PR notes


Stenata
PR notes


Арт Колеж
PR notes


CinePromo
PR notes


Dream Team Events
PR notes


Неконформистка Алтернатива
PR notes


печатница Ploter.BG
PR notes


Coffee&Gallery Cu29 Пловдив
Клуб на пътешественика София
Коуъркинг Хъб-а Самоков
Кино Влайкова София
Абордаж София
TAM club Велико Търново
Stage Bar Благоевград
Къщата на Архитекта Стара Загора
Лятно кино в квартала Варна
Капана фест Пловдив
Културен център G8 София
Петното Пловдив
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАС ПРЕСЦЕНТЪР КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018