22.11 19:00ч
—офи€
made by  
 Kurzgesagt Ц In a Nutshell
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
kurzgesagt.org
държава    √ермани€       година    2019      времетраене    8мин
жанр    ƒокументален       технологи€    јнимаци€      тема    ѕолитика √ол€мата картина
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
јлександър ћилчев
публикувано на 25 ћай 2019
Ћ екотата, с ко€то Kurzgesagt говор€т за нещата от живота, н€кой ден ще ги направи безценен елемент в една образователна система. ¬същност качествата им, заради които това би тр€бвало да се случи, не се изчерпват дотук. “е така приветливо разгръщат строгата усложненост на житейските ни взаимоотношени€, че човек се чувства по-скоро сърдечно поканен да узнае, вместо нарочен, че не знае. »менно доброжелателността на акта да предаваш знание осмисл€ то да бъде възприето. ѕредполага търсене на други методи - по-адаптирани към насто€щето, по-оригинални, по-ефективни. Ѕезкомпромисен факт на времето ни е, че с четмото и писмото не се изчерпват методите за учене. “е са най-потребни и това винаги ще е така, но вече имат аудио-визуалното творчество като верен на миси€та спътник. —пособностите му в това отношение са повече от значителни - показаното често се възприема с повече доверие от описаното; образът предлага поле за креативност в предаването на значение; хората по-често препускат сред клипове и по-р€дко намират търпение за думите. “ова не е нищо по-малко от нова възможност за знание, за ко€то ние от  »Ќ≈ћј“ќ√–ј‘ гласуваме с по две ръце.   
 
ƒа, напълно неслучайно пускаме този филм в навечерието на изборите за представители в ≈вропейски€ парламент. Ќе, че осведомеността за тази институци€ ще е с изтекъл срок на годност от понеделник, напротив. ѕо много параграфи личи, че тези конкретни избори са от особено значение за бъдещето на ≈—. ѕрословути€т заблуден Ѕрекзит е само част от €влени€та, които пр€ко, косвено и със сигурност ще повли€€т на всички държави-членки. ќсобено важно е като човешко общество обезателно да променим действи€та си, причин€ващи екологичната криза, защото скоро наистина може да е невъзвратимо късно.  ато обединени жители на ≈вропа имаме много да мислим за бъдещето; размисълът не е само днес!
 
“ук обаче, вдъхновени от филма, ще погледнем на полемиката относно смисъла да се отиде до урните.
¬ Ѕългари€, където избирателната активност е учудващо непропорционална на недоволството, този дискурс би тр€бвало да се води много по-често и много по-сериозно.
“ова, че изборите са за ≈вропейска институци€, а не за национална или местна, по никакъв начин не би тр€бвало да обезкуражава правото на гласуване, напротив. ¬същност европейските избори са най-масовото съвременно про€вление на демокраци€ – повече от 400 милиона души имат право да гласуват. » все пак, при такава многочисленост усещането за обезцен€ване на индивидуални€ вот се настан€ва комфортно в разсъждени€та на много хора и често подронва желанието за гласуване. »ндивидуализмът безгласно възроптава срещу колективизма, саботирайки го с въздържание, като пренебрегва най-базисната житейска истина - индивидът е молекула на колектива. 
 
√ласувайки, индивидуални€т човек дава знак, че е част от колектив. Ќе партийно-електорален, а общочовешки колектив. Kurzgezaght казват, че „хората не са кохерентни“, тоест те, като съставни на колектива, н€мат еднакво виждане за него. “ова е абсолютно нормално, защото различи€та в услови€та на живот предполагат различни разбирани€ за това как сами€т живот би станал по-добър. √ласуването, за добро или лошо, към момента е единствени€т деен начин всеки един индивидуално да изрази личното си разбиране за по-добър живот. “о е върховна отговорност на членовете на едно общество, защото с гласа си те определ€т както колективното, така и индивидуалното си бъдеще. ј индивидът живее с висока степен на самосъхранение именно благодарение на колектива, от който е част. Ѕлагодарение на него задовол€ва общочовешки и фундаментални нужди като подслон, прехрана, грижа, справедливост. јбсолютни€т индивидуализъм е несъвместим с тези нужди, за щастие е и нетипичен за човечеството. “ака, ако членовете на едно общество искат то да живее добре - респективно вс€ка съставна част да живее добре – нужно е отговорно да се упражни правото на гласуване в социални взаимоотношени€ с гол€м мащаб като държавата и международните съюзи.
¬ какво се израз€ва тази отговорност? ¬ъв възможно най-добра лична обоснованост за това какво представл€ва „по-добри€т живот“ и как реалистично може да бъде достигнат в индивидуално и колективно измерение. —ъответно най-опасен за колектива е произволни€т избор - най-безотговорната про€ва на индивида спр€мо обществото и спр€мо себе си като част от него. ѕроизволни€т избор и липсата на избор предполагат незаинтересованост към бъдещето на обществото, допринас€йки за неговата деградаци€.
     
 
ѕризоваваме да се гласува! ƒа се гласува отговорно и възможно най-информирано. јко не го правим, остав€ме бъдещето си в ръцете на абонирани€ електорат на статуквото, абонирано с подкупи и сл€па ло€лност. ѕарадоксално и безумно е едно недоволно от управл€ващите го общество да про€в€ва безотговорност за бъдещето си точно, когато реално има практическата възможност да го промени. „«а кого да гласувам, всички са крадци?!“ може официално да се увековечи като епитафи€ на ограниченото общество, удавено в пасивното си разочарование и е редно да излезем от това статукво. “о е най-гол€мото статукво – на мисленето. ѕочти ежегодно ни се дава възможност да го променим с различни изборни сесии. ѕо-добри€т живот н€ма да дойде сам, н€ма да дойде лесно, но нека да направим най-елементарното в стремежа си към него – да го поискаме.
#EU, #European #union, #election, #европейски #съюз, #избори, #парламент, #политика, #politics

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018