04.7 20:30ч
Пловдив
налични са български субтитри
За да активирате субтитрите, след като заредите филма през PLAY бутона, в долната дясна част на видео плеъра ще видите бутон CC. Някой видео сайтове ги наричат closed captions.

Ако езикът не е български, може да трябва допълнително да ги изберете от бутона за настройки, най-често се налага с YouTube.
made by  
 Kurzgesagt – In a Nutshell
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
look for this name on


the feed the siteCO Google
kurzgesagt.org
държава    Германия       година    2019      времетраене    8мин
жанр    Документален       технология    Анимация      тема    Политика Голямата картина
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Александър Милчев
публикувано на 25 Май 2019
Л екотата, с която Kurzgesagt говорят за нещата от живота, някой ден ще ги направи безценен елемент в една образователна система. Всъщност качествата им, заради които това би трябвало да се случи, не се изчерпват дотук. Те така приветливо разгръщат строгата усложненост на житейските ни взаимоотношения, че човек се чувства по-скоро сърдечно поканен да узнае, вместо нарочен, че не знае. Именно доброжелателността на акта да предаваш знание осмисля то да бъде възприето. Предполага търсене на други методи - по-адаптирани към настоящето, по-оригинални, по-ефективни. Безкомпромисен факт на времето ни е, че с четмото и писмото не се изчерпват методите за учене. Те са най-потребни и това винаги ще е така, но вече имат аудио-визуалното творчество като верен на мисията спътник. Способностите му в това отношение са повече от значителни - показаното често се възприема с повече доверие от описаното; образът предлага поле за креативност в предаването на значение; хората по-често препускат сред клипове и по-рядко намират търпение за думите. Това не е нищо по-малко от нова възможност за знание, за която ние от КИНЕМАТОГРАФ гласуваме с по две ръце.   
 
Да, напълно неслучайно пускаме този филм в навечерието на изборите за представители в Европейския парламент. Не, че осведомеността за тази институция ще е с изтекъл срок на годност от понеделник, напротив. По много параграфи личи, че тези конкретни избори са от особено значение за бъдещето на ЕС. Прословутият заблуден Брекзит е само част от явленията, които пряко, косвено и със сигурност ще повлияят на всички държави-членки. Особено важно е като човешко общество обезателно да променим действията си, причиняващи екологичната криза, защото скоро наистина може да е невъзвратимо късно. Като обединени жители на Европа имаме много да мислим за бъдещето; размисълът не е само днес!
 
Тук обаче, вдъхновени от филма, ще погледнем на полемиката относно смисъла да се отиде до урните.
В България, където избирателната активност е учудващо непропорционална на недоволството, този дискурс би трябвало да се води много по-често и много по-сериозно.
Това, че изборите са за Европейска институция, а не за национална или местна, по никакъв начин не би трябвало да обезкуражава правото на гласуване, напротив. Всъщност европейските избори са най-масовото съвременно проявление на демокрация – повече от 400 милиона души имат право да гласуват. И все пак, при такава многочисленост усещането за обезценяване на индивидуалния вот се настанява комфортно в разсъжденията на много хора и често подронва желанието за гласуване. Индивидуализмът безгласно възроптава срещу колективизма, саботирайки го с въздържание, като пренебрегва най-базисната житейска истина - индивидът е молекула на колектива. 
 
Гласувайки, индивидуалният човек дава знак, че е част от колектив. Не партийно-електорален, а общочовешки колектив. Kurzgezaght казват, че „хората не са кохерентни“, тоест те, като съставни на колектива, нямат еднакво виждане за него. Това е абсолютно нормално, защото различията в условията на живот предполагат различни разбирания за това как самият живот би станал по-добър. Гласуването, за добро или лошо, към момента е единственият деен начин всеки един индивидуално да изрази личното си разбиране за по-добър живот. То е върховна отговорност на членовете на едно общество, защото с гласа си те определят както колективното, така и индивидуалното си бъдеще. А индивидът живее с висока степен на самосъхранение именно благодарение на колектива, от който е част. Благодарение на него задоволява общочовешки и фундаментални нужди като подслон, прехрана, грижа, справедливост. Абсолютният индивидуализъм е несъвместим с тези нужди, за щастие е и нетипичен за човечеството. Така, ако членовете на едно общество искат то да живее добре - респективно всяка съставна част да живее добре – нужно е отговорно да се упражни правото на гласуване в социални взаимоотношения с голям мащаб като държавата и международните съюзи.
В какво се изразява тази отговорност? Във възможно най-добра лична обоснованост за това какво представлява „по-добрият живот“ и как реалистично може да бъде достигнат в индивидуално и колективно измерение. Съответно най-опасен за колектива е произволният избор - най-безотговорната проява на индивида спрямо обществото и спрямо себе си като част от него. Произволният избор и липсата на избор предполагат незаинтересованост към бъдещето на обществото, допринасяйки за неговата деградация.
     
 
Призоваваме да се гласува! Да се гласува отговорно и възможно най-информирано. Ако не го правим, оставяме бъдещето си в ръцете на абонирания електорат на статуквото, абонирано с подкупи и сляпа лоялност. Парадоксално и безумно е едно недоволно от управляващите го общество да проявява безотговорност за бъдещето си точно, когато реално има практическата възможност да го промени. „За кого да гласувам, всички са крадци?!“ може официално да се увековечи като епитафия на ограниченото общество, удавено в пасивното си разочарование и е редно да излезем от това статукво. То е най-голямото статукво – на мисленето. Почти ежегодно ни се дава възможност да го променим с различни изборни сесии. По-добрият живот няма да дойде сам, няма да дойде лесно, но нека да направим най-елементарното в стремежа си към него – да го поискаме.
#EU, #European #union, #election, #европейски #съюз, #избори, #парламент, #политика, #politics

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018