24.10 19:00ч
—офи€
–≈∆»—№ќ–  
ѕ–ќƒ”÷≈Ќ“  
—÷≈Ќј–»—“  

държава    Ѕългари€       година    2014      времетраене    11мин
жанр    ≈кспериментален       технологи€    »грално кино      тема    »ндивид-общество “ехнологии
запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
ясен “аха
публикувано на 29 ћарт 2014
  олко от нас са чели „1984“? јко аз съм министър на образованието, ще € задължа в програмата в училище и то на два пъти. ¬секи ден минаваме през места, където пише „ќбектј е под видеонаблюдение“ – освен правописната грешка (почти навс€къде), се наблюдава и нарисуваната камера. ∆ивеем в абсолютен Big Brother, но с времето на все по-малко хора това им прави впечатление. ‘илмът на момчетата от VAC Production (VAC – Video Art Crew б.а.) ни напомн€ за този тъжен факт.

“е са млади, активни и обещаващи. »де€та на късометражката е на Ќикола …орданов, който е и оператор и начинът на смимане е уникален – цели€т филм е от гледната точка на охранителни камери. “ози начин е интересн, защото слага сами€ зрител на м€стото на човека, който ги следи. ќтделно, режисьорът ƒико Ѕучуков има и други филми зад себе си, като „ѕетното“, който в началото на тази година участва в New Wave International Film Festival.

“емите в истори€та не са сложни, нито сюжетът, нито диалозите. Ќо това е, защото и самото послание е кратко и €сно. ∆ената, ко€то е и главната героин€, следи камерите в лоби бара на хотел, а т€ самата е също под видеонаблюдение, което остав€ зрител€ да се чуди кой пък е над не€ в пирамидата и оттам ефектът с Big Brother, който всички зна€т, че го има, но не зна€т # ќ… точно е той. »нтересен е случа€т и с „агента по запознанства“, който се намесва грубо в разговорите на хората, които пи€т кафе в бара и им предлага услугите си, което е факт, че в днешно време има хора, които си изкарват хл€ба с подобни неща, от които в миналото не е имало нужда.

√ледайки предаваното от охранителните камери, жената е пуснала на съседен монитор известен филм с Robert De Niro. ќт там идва и играта на думи в заглавието, което определно хваща окото, точно заради известността на Untouchables („Ќедосегаемите“). “€ дори цитира част от репликите на De Niro, който играе јл  апоне и, след като изрича съответните думи, т€ ги и изпълн€ва. “ова заедно с леката налудничавост, ко€то наблюдаваме у не€ показват, че т€ не може повече да се сългаси с това, което прави и, което прав€т върху не€.

ћожеше една иде€ по-ефектно да бъдепоказана €ростта у не€, но не много, защото продължава да се търси ефекта на неизвестни€ наблюдател, а и надписите върв€т с известната песен от Django Unchained, Freedom, с което завършекът е налице. ¬ заключение – с риск да се повтор€, момчетата са обещаващи и очакваме да продължат със снимането.
#досегаемите #дико #бучуков #камери #cctv #български #bulgarian #2014 #свобода #freedom #никола #йорданов #nikola #yordanov #diko #buchukov #dosegaemite

запишете се за регул€рни e-mail извести€
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailн€ма да предаваме ваши€т e-mail на трети страни
система за дискусии от Disqus
с подкрепата на
»«ѕ–ј“» ‘»Ћћ ≈ »ѕ  ќ» —ћ≈ Ќ»≈? ѕ–≈—÷≈Ќ“Џ– —“ј“»—“» »  ќЌ“ј “
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управл€ва от сдружение  инематограф ћеди€
създаден в Ѕългари€
уебсайт, изграден от uli.space

н€кои права запазени ¬© 2012-2018