12.7 20:30ч
Пловдив
РЕЖИСЬОР  
ПРОДУЦЕНТ  
СЦЕНАРИСТ  

държава    България       година    2014      времетраене    11мин
жанр    Експериментален       технология    Игрално кино      тема    Индивид-общество Технологии
запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страниревю
име
e-mailавтор
Ясен Таха
публикувано на 29 Март 2014
К олко от нас са чели „1984“? Ако аз съм министър на образованието, ще я задължа в програмата в училище и то на два пъти. Всеки ден минаваме през места, където пише „ОбектА е под видеонаблюдение“ – освен правописната грешка (почти навсякъде), се наблюдава и нарисуваната камера. Живеем в абсолютен Big Brother, но с времето на все по-малко хора това им прави впечатление. Филмът на момчетата от VAC Production (VAC – Video Art Crew б.а.) ни напомня за този тъжен факт.

Те са млади, активни и обещаващи. Идеята на късометражката е на Никола Йорданов, който е и оператор и начинът на смимане е уникален – целият филм е от гледната точка на охранителни камери. Този начин е интересн, защото слага самия зрител на мястото на човека, който ги следи. Отделно, режисьорът Дико Бучуков има и други филми зад себе си, като „Петното“, който в началото на тази година участва в New Wave International Film Festival.

Темите в историята не са сложни, нито сюжетът, нито диалозите. Но това е, защото и самото послание е кратко и ясно. Жената, която е и главната героиня, следи камерите в лоби бара на хотел, а тя самата е също под видеонаблюдение, което оставя зрителя да се чуди кой пък е над нея в пирамидата и оттам ефектът с Big Brother, който всички знаят, че го има, но не знаят #КОЙ точно е той. Интересен е случаят и с „агента по запознанства“, който се намесва грубо в разговорите на хората, които пият кафе в бара и им предлага услугите си, което е факт, че в днешно време има хора, които си изкарват хляба с подобни неща, от които в миналото не е имало нужда.

Гледайки предаваното от охранителните камери, жената е пуснала на съседен монитор известен филм с Robert De Niro. От там идва и играта на думи в заглавието, което определно хваща окото, точно заради известността на Untouchables („Недосегаемите“). Тя дори цитира част от репликите на De Niro, който играе Ал Капоне и, след като изрича съответните думи, тя ги и изпълнява. Това заедно с леката налудничавост, която наблюдаваме у нея показват, че тя не може повече да се сългаси с това, което прави и, което правят върху нея.

Можеше една идея по-ефектно да бъдепоказана яростта у нея, но не много, защото продължава да се търси ефекта на неизвестния наблюдател, а и надписите вървят с известната песен от Django Unchained, Freedom, с което завършекът е налице. В заключение – с риск да се повторя, момчетата са обещаващи и очакваме да продължат със снимането.
#досегаемите #дико #бучуков #камери #cctv #български #bulgarian #2014 #свобода #freedom #никола #йорданов #nikola #yordanov #diko #buchukov #dosegaemite

запишете се за регулярни e-mail известия
с най-доброто от късометражното кино за гледане безплатно


име
e-mailняма да предаваме вашият e-mail на трети страни
с подкрепата на
ИЗПРАТИ ФИЛМ ЕКИП КОИ СМЕ НИЕ? ПРЕСЦЕНТЪР СТАТИСТИКИ КОНТАКТ
Český     English     Deutsch     Italiana     Slovenský


проектът се управлява от сдружение Кинематограф Медия
създаден в България
уебсайт, изграден от uli.space

някои права запазени В© 2012-2018